Keskustelut Metsänhoito Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 1,010)
  • Yksimielisyys metsien ilmastovaihtoehdoista – vaihtoehtoinen totuus?

    Lueskelin viimeisestä Metsälehdestä, että ilmastopaneeli oli päässyt yhteisymmärrykseen siitä, että hakkuiden lisääminen pienentää metsien hiilinielua ja hiilivarastoa vuosikymmeniksi.

    Ilmastopaneelin raporttia tarkemmin tarkasteltuna osoittautui, että yksi päätelmä, josta oltiin yksimielisiä sisältikin kaksi yhteen niputettua väittämää eli metsien lisähakkuiden vaikutus hiilinieluun ja metsien hiilivarantoon. Lisäksi vertailutilanteeksi oli otettu tilanne, kun hakkuita ei lisätä. Näillä ehdoilla luonnollisesti päästiin ko. tulokseen.

    Ovelasti julkisuuteen on vuodatettu vain lopputulos eli näin on saatu aikaan mielikuva (vaihtoehtoinen totuus), että metsien lisähakkuut estävät metsien hiilivarannon kasvun, mikä ei pidä paikkaansa.  Tämä vaihtoehtoinen totuus on jo uutisoitu YLE:n ajankohtaislähetyksessä, mikä on luonnollista ottaen huomioon YLE:n uutisointipolitiikka. Valitettavaa on, että uutinen esitettiin lähes kritiikittä myös Metsälehdessä. Mikko Riikilältä oli kuitenkin ansiokas kommentti.

  • A.Jalkanen

    Tuosta eri puulajien hiilen sidonnan tutkimuksesta kommentti. Kyllä sitä on tutkittu kaikilla mittakaavoilla puutasolta globaaleihin metsäkarttoihin saakka, maanpäällistä ja maanalaista. Lisäksi maaperä itsessään sisältää isoja hiilivarastoja, erityisesti turpeessa. Google Scholar -palvelusta löytyy juttuja, joissa lasketaan hiilivarastoja. Esimerkiksi hakusanalla ’biomass expansion factors’ löytyy tutkimuksia, joissa metsäninventoinnissa mitatuista tunnuksista johdetaan puille latvusmassa ja juuristomassa. Meikäläinenkin sai olla yhdessä tällaisessa tutkimuksessa mukana; se koski Ruotsin hiilivarastoja. Nykytekniikka satelliittikuvineen ja  laserkeilauksineen mahdollistaa entistä tarkemman hiilivarastojen seurannan. Ei olisi mahdotonta ottaa huomioon vaikkapa EU:n hiilivaraston muutos verrattuna muun maailman muutoksiin ilmastosopimusneuvotteluissa. Globaalista näkökulmasta katsoen Suomen rankaiseminen hyvästä hiilen sidonnasta on vähintään epämielekästä. Vielä epämielekkäämpää, kun muistetaan että ellei metsiä käytetä, kasvu alkaa lopulta hiipua metsätuhoihin ja metsien vanhenemiseen. Monimuotoisuus kyllä samalla lisääntyy!

    Puuki

    Sopivilla lähtöarvoilla määritetty hiilensidontataso sopii varmasti erittäin hyvin niille maille, jotka ovat viime vuosikymmenellä hakanneet suhteessa enemmän puuta kuin mitä Suomessa on hakattu. Suomalaiset kustantaa sakoilla niiden maiden hiilipäästöjä, joissa puuta on käytetty paljon.

    Toinen asia on vielä se summittainen arvio hiilensidonnan epäedullisesta muuttumisesta, jos hakkuita lisätään jonkin verran nykyisestä. Vanhan metsän vuosikasvut on yleensä n. 1/3 -osa 25 -45 vuotiaan metsän kasvusta vastaavalla maalla. Ja kun harvennustarpeessa olevia metsiä on Suomessa satojatuhansia hehtaareita (eh.harvennusrästejä liki 100 000 ha), niin ei mene oikein jakeluun, miten niiden jättäminen keräämään hiilivarastoja toimisi todellisuudessa. Kasvumallinnusten ja käytännön mittausten mukaan harventamaton metsä on tuottanut hiilidioksidiksi hajoavaa puuta n. kolmasosan jo metsän ehtiessä 70 vuoden ikään. Suurin osa pienpuuta joka lahoaa aikaisessa vaiheessa.

    Harvennuspuun kerääminen lisää tukkipuun osuutta kokonaiskasvusta huomattavasti, sitä puuta jonka käyttöä pitäisi suosia myös viherpuolueen pääjohtajankin mielestä.

    Koivun viljelyhän olisi eräs nopea tapa lisätä hiilen sitoutumista puuhun ja maahan. Kasvaa niin nopeasti, että ei voi väittää vaikutuksen tulevan liian myöhään vaan tapahtuu jo pitkälti sen 5 – 15 vuoden aikana, joka kuulostaa olevan se kriittinen aikaraja tällä kertaa.

    Maaperän kasvihuonekaasujen liikettä voi olla vielä hankalampi määritellä. Metaania muodostuu eniten hapettomissa oloissa ja siten esim. kuivatusojien tekeminen saattaa vähentää kokonaispäästöjä, varsinkin kun se lisää samalla  puuston kasvua.

    Rane2

    Mikä lienee Norjan tilanne?Hehän ovat hankkineet varallisuutensa vapauttelemalla maaperän öljy ja kaasuvarantoja ilmakehään?Millä he korvaavat sen?

    A.Jalkanen

    Juuri noin kuin Puuki sanoo, maaperän kasvihuonekaasutase on hankala mitattava! Tutkimuksen tuottama viesti taitaa olla se, että metsäojitus ja maatalous on meillä lisännyt turvemaiden hiilidioksidipäästöjä verrattuna ojitusta edeltäneeseen aikaan, koska ojitus lisäsi turpeen hajoamista. Metsien kasvu on kompensoinut tätä, mutta tavallaan vasta seuraava puusukupolvi nostaa turvemaan hiilitaseen positiiviseksi. Tapauskohtaiset erot ojitetun suon metsänkasvussa ovat suuret, mutta tämä on yleiskuva, eikä metaanipäästöjen väheneminen ojituksessa muuta sitä oleellisesti. Typpioksiduuli pitää myös huomioida näissä laskelmissa. Periaatteessa nyt kun kunnostusojituskelvottomat suot meillä hiljakseen soistuvat eli ennallistuvat, tilanne palaa taas lähemmäs alkutilaa.

    Rane2
    A.Jalkanen

    Helsingin yliopistolla on tutkimushankkeita menossa liittyen ojitettujen turvemaiden käsittelyvaihtoehtoihin ja päästöihin:

    Tuossapa olisi vähän laajempi suomenkielinen esitys turvemaista:

    https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/metsa/metsat-ja-ilmastonmuutos/soiden-erityinen-kasvihuonevaikutus/

    risuparta

    ”Suomen etu”. Onkohan tämän keksinyt jordan vai pesonen?

    Apulanta ja räkäpetäjä porukalle ei KOSKAAN voi tulla mieleen kuin OMA etu. Ihmiskunnan tulevaisuudesta ei ole mitään väliä!

    Metsä porukan ajatus maailmasta kertoo osuvasti tämän palstan kaikkien aikojen suosituin ketju: ”metsän omistajan uusi auto”.

    mehtäukko

    Yhden kommentin laitoin ko. ketjuun.Teilaako Risuparta senkin vai kuhan vain vastarannan kiiskenä??

    Rane2

    Tästä Risuparrasta tulee väkisellä mieleen kuva Touko Aallosta.Toivottavasti kyseessä ei kuitenkaan ole tämä tuleva Suomen tasavallan pääministeri.

    Timppa

    ”Metsä porukan ajatus maailmasta kertoo osuvasti tämän palstan kaikkien aikojen suosituin ketju: ”metsän omistajan uusi auto”.”

    Kyllä täällä kaiketi enemmän keskustellaan siitä, miten metsät saisi kasvamaan entistä paremmin. Jos siitä seuraa hyötyä metsänomistajille ja koko kansantaloudelle, niin hyvä niin.  Autokin on mukava uusia kerran 10 vuodessa.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 1,010)