Keskustelut Metsänomistus Yhteismetsä perillisille

  • Tämä aihe sisältää 121 vastausta, 24 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten MJO toimesta.
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 121)
  • Yhteismetsä perillisille

    Moro,

    metsätilani koko on tällä hetkellä hieman reilu 300ha ja sijaitsee hämeessä. Perillisiä olisi kaksi, joista ainakin toista kiinostaa kovasti metsänhoito. Tälle olen jo osan metsästä maatilan SPV:n yheydessä myynytkin. Miten palstalaiset näette, olisiko järkeväää väsätä yheismetsä, jotta molemmat perilliset voisivat tulevaisuudessa nauttia metsien sadosta? Vai annetaanko vaan kaikki toiselle, ja saavat sitten perinnönjaossa sopia käteiskorvauksesta?

  • hatelo

    Minusta tuo vakuusasia on erittäin merkittävä puute yhteismetsässä. On se perhana jos omasta metsästä ei voi hyötyä lainan vakuutena, jos/kun lainaa jossain vaiheessa elämäänsä tarvitsee. Lisämetsän ostossakin vakuuskuvio on ratkaistava suoraan kassasta tai pantattava jotain muuta omaisuutta; asuntoja tai kesämökkiä tms.

    jees h-valta

    Ehdottomasti Peten linjoilla. Mieluummin tosiaan molemmille puolet eli se 150ha:a ja siitähän he sitten voivat ostella lisää. Molemmat saa silloin enemmän kuin hyvän aloituksen metsätilalliseksi ja myös kannattavuus jo hyvä. Kaikki yhteiskoalitiot on sieltä mihin aurinko ei paista ja syvältä.

    Tolopainen Tolopainen

    Kun yhteismetsän omistuksesta joku osakas hankkii enemistön senjälkeen hän voi tehdä kaikki päätökset, eikä muilla ole asioihin mitään sanomista. Yhteismetsässä vähemmistö ei voi päättää mistään. Enemmistöomistaja voi päättää että puunmyynti hoidetaan hankinatakapoilla ja hän hoitaa hakkuut ja ajot omilla koneillaan. Tekee kymmeniä tarkistusmatkoja metsään vuosittain ja laskuttaa niista tai ainakin laskuttaa.

    Reima Ranta

    Peten ensimmäinen virke kertoo asiasta kaiken oleellisen. Yhteisomistus sisältää käytännössä vain negatiivisia tekijöitä.

    jees h-valta

    Hatelo kummastelee kun ei vakuusarvoja. Kun ei ole oikein omassa 100%:n omistusmetsässäkään. Kun se pankki tietää varsin hyvin että vakuus voi mennä mitättömäksi jopa yhdellä puukaupalla. Ei vain natsaa. Pirtteihin ne sentään voi hiukan vielä rahaakin antaa koska vaativat vähintäänkin täysarvovakuutuksen. Mutta onhan niidenkin vakuusarvot lähes olemattomia nyt varsinkin maaseudulla. Kuka niihin savuihin uskoisi rahaa??

    MJO

    Yhteismetsissä on järkevää käyttää ns, äänileikkuria, jolloin yksikään osakas ei voisi käyttää yli 50% äänioikeutta.

    Tolopainen Tolopainen

    Ja tuoko estäisi valtakirjojen keräämisen enemistön hankkimiseksi äänestyksissä.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Äänileikkuri ei taida kahden tasaosuuden yhteismetsässä paljoa auttaa,jos 50% leikataan 30%,niin arvallako äänestystulos silloin ratkaistaan?. Yhteismetsän hallintokulut taitaa vieraalla teetettynä maksaa tuhansia euroja vuodessa .Onhan sekin mahdollisuus,että enemmistöhaaran asiainhoitajalle määrätään ylisuuri palkkio,jolla voi myös kupata yhteismetsän tulosta.Yhteisomistukset ovat yleensäkin sellaisia,että jos kenkä jostain muusta puristaa,silloin pystyy ”kostamaan” pistämällä hanttiin ja riitauttamaan hommaa.

    antinpoika

    Pete sanoi kaikki mitä ajattelin, en ymmärrä mitä hyötyä yhteismetsästä tai yleensä yhteisomistuksesta olisi, onhan yksityisomistuksen vakuusarvokin merkittävä. Joko mlemmille puolet tai toiselle rahana

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kannatan eri vaihtoehtojen läpikäyntiä spv-asiantuntijan ja perillisten kanssa. Yksi vaihtoehto on se, että ei tee mitään vaan jättää harkinnan perillisille. Perinnöstä voi myös luopua toisen tai oman perillisensä hyväksi.

    Perittävän taloustilanne on myös turvattava, ja huomioitava, että mikäli omistaa metsää joutuessaan laitoshoitoon, hoitomaksut määrätään korkeimman maksuluokan mukaan. Lisäksi jos haluaa kustantaa itselleen hyvän hoidon, siihen on varattava varoja. Edunvalvontavaltuutuskin olisi viisautta itse kullekin meille ikääntyville.

    Jos päädytte siihen vaihtoehtoon, että toiselle perilliselle metsä ja toiselle muuta perintöä ja tasinkoa, yksi vaihtoehto olisi myydä jokin erillispalsta tasingon rahoittamiseksi. Näin ei metsäyrittäjänä jatkajan tarvitsisi hakata heti kaikkea metsää, vaan hommassa olisi jatkuvuutta ja kestävyyttä.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 121)