Keskustelut Metsänomistus Yhteismetsä perillisille

  • Tämä aihe sisältää 121 vastausta, 24 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten MJO toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 121)
  • Yhteismetsä perillisille

    Moro,

    metsätilani koko on tällä hetkellä hieman reilu 300ha ja sijaitsee hämeessä. Perillisiä olisi kaksi, joista ainakin toista kiinostaa kovasti metsänhoito. Tälle olen jo osan metsästä maatilan SPV:n yheydessä myynytkin. Miten palstalaiset näette, olisiko järkeväää väsätä yheismetsä, jotta molemmat perilliset voisivat tulevaisuudessa nauttia metsien sadosta? Vai annetaanko vaan kaikki toiselle, ja saavat sitten perinnönjaossa sopia käteiskorvauksesta?

  • Puu Hastelija

    Näin joulunpyhinä asia voisi olla hyvä ottaa puheeksi ja selvittää perillisten omia tuntoja aiheesta.

    Jos toista ei kiinnosta vähäisimmissäkään määrin tai kokisi koko asian jopa rasitteeksi, niin selkeyttäisi kummasti asiaa. Ja joku spv ja veroasioista hyvin perillä oleva kaveri mukaan ennen lopullista paperien tekoa.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Jos molemmat ovat kiinostuneet metsästä ja mahdollisesti jopa lisämetsän ostoa harkitsevia,silloin yhteimetsä sopiva.Kolmesataa hehtaaria hämeessä kyllä jo alkaa yhteismetsäksikin pinta-alaltaan piisata.Mutta jos vain toinen on kiinnostunut,silloin mielestäni metsät yhdelle omistajalle ja voihan eläessäänkin kaupat tehdä,jos toiselle käypä rahallinen vastine osuudestaan.

    Olen itsekkin tulevaisuutta vuntsinut ja yhteimetsä yksi vaihtoehto,silloin kiinteistökokonaisuus pysyisi todennäköisesti kasassa.Ainoa varma asia on,ettei täältä mitään mukaansa saa.Tilayhtymää ei ainakaan pidä tehdä,vaikka tällä hetkellä niitä paljon muodostavat.Pelaa hyvin aina niin kauan,kun vanhemmat luovuttajat ovat viellä hengissä,mutta sen jälkeen vuosikymmien saatossa usein alkaa eripuraisuutta eripuolilla asuvien osakkaiden kanssa ilmetä.

    Tolopainen Tolopainen

    Vai yhteismetsä, voi kauhistus sitten siinä on miniat ja kohta ex:t estämässä kaikki metsän myynnit. Toiselle metsä ja toiselle rahana.

    Yrittäjä-metsänomistaja

    Sanotaan että Suomessa kateus voittaa kiimankin, joten muista ottaa huomioon myös lasten tasapuolinen kohtelu.  Jos annat (=lahjoitat) metsän toiselle niin on täysin mahdollista että siinä vaiheessa kun sinun perintöä jaetaan kuolemasi jälkeen niin ei ole enää mitään jaettavaa.  Olet voinut maata 20 v laitoshoidossa ja omaisuus on mennyt hoitomaksuihin tai olet tuhlannut kaiken hitaisiin hevosiin ja nopeisiin naisiin.

    Jotta lasten välit säilyisivät varmasti kunnossa niin yksi harkinnanarvoinen vaihtoehto olisi myydä metsät niistä kiinnostuneelle lahjaluontoisella kaupalla ja lahjoittaa ainakin osa kauppahinnasta toiselle.

    Silloin molemmat saisivat sinulta suurinpiirtein samansuuruisen lahjoituksen jo sinun eläessä. Todennäköisesti sinun perinnönjakosi tulisi aikanaan menemään sopuisammin kuin siinä tapauksessa että lahjoitat nyt omaisuutta vain toiselle lapselle.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tolopainen: ”Vai yhteismetsä, voi kauhistus sitten siinä on miniat ja kohta ex:t estämässä kaikki metsän myynnit. Toiselle metsä ja toiselle rahana.”

    Yhteismetsässähän enemmistö ratkaisee että tuota pelkoa ei suoranaisesti ole.

    Toisaalta miksi velvoittaa sitä osapuolta, jota metsä ei kinnosta osallistumaan yhteismetsän päätöksentekoon. Sitten tämä toinen osapuoli tekee töitä metsien eteen, niin miten korvataan. Tuossa olisi jo riidan siemenet valmiina.

    Eli niinkuin olet jo vastauksia saanut, metsät yhdelle ja rahaa toiselle. Muista myös että perillisillä on se kapein rahatilanne juuri silloin nuorena. Eli siis molemmille mahd pian jotakin. Ei nelikymppinen enää perintörahoja tarvitse.

    Kun metsät ovat yhdellä, niin hän voi toimia yrittäjänä, joka kantaa myösvastuun omalla lompakollaan tai saa voitot omaan lompakkoonsa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Tolopainen Tolopainen

    Olkoon omaisuusjärjestelyt mitkä tahansa nämä avot ym. pirttihirmut on syytä pitää kirvesvarren mitan päässä kaikesta kiinteästä omaisuudesta. Eikä asioita kannata hoitaa hyväuskoisesti ja sinisilmäisesti vaan siten kuin ero olisi todennäköinen.

    Lenkopetäjä

    Minun isovanhemmat on lahjottanu mehtäsä lapsilleen.isän puolella tila jaettiin heti kahelle ja vaari makso kulut.meinas että ei oo lahja jos siitä joutuu maksamaan.äidillä on sisaruksineen mehtäyhtymä.näin sivusta seuranneena pitäisin kyllä jakamista parempana vaihtoehtona.papereissa on mainittu ei avoioikeutta

    Reima Ranta

    Metsien pitkä kiertoaika johtaa ei yksin korko-ongelmaan, vaan myös vero-ongelmaan. Jos kiertoaikana maksetaan kahdet – kolmet perintöverot ja puun myyntivero ilman metsävähennystä, niin mitä jää jäljelle? Järeistä metsistä on lisäksi vielä maksettu pinta-alaveroakin kymmeniä vuosia.

    Yksityisomistus antaa parhaat edellytykset toimia kuloinkin tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Mikä sitten kulloinkin on tarkoituksenmukaisinta onkin jo hyvin monista eri tekijöistä riippuvainen, mm. metsien rakenteesta jne. Nykysäännösten mukaan metsävähennys näyttelee tärkeää roolia vero-ongelman kohtuullistamisessa.

     

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tolopainen: ”Olkoon omaisuusjärjestelyt mitkä tahansa nämä avot ym. pirttihirmut on syytä pitää kirvesvarren mitan päässä kaikesta kiinteästä omaisuudesta. Eikä asioita kannata hoitaa hyväuskoisesti ja sinisilmäisesti vaan siten kuin ero olisi todennäköinen.”

    Tolopainen on kyllä tässä oikeassa. Itsellä ei tullut aikanaan mieleenkään mitkään avioehdot, mutta eipä ole ollut tarpeenkaan.

    Toisin on kuitenkin nykyaikana, parisuhteesta on tullut kertakäyttötuote niinkuin monesta muustakin asiasta. Niinpä on tosiaankin huolehdittava siitä etteivät parisuhteet sekoita omistusjärjestelyjä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Timppa

    Annetaanko yhteismetsä kummallekin perilliselle  riippuu tietenkin heidän  keskinäisistä väleistään ja muista tavoitteista.  Voi olla vaikeaa keskustella, mutta pakollista.

    Jos päädytään yhteismetsämalliin, niin ennen sen muodostamista olisi syytä sopia tärkeimmistä periaatteista kuten:

    -miten valitaan hoitokunta

    -millaisilla periaatteilla  metsää käsitellään

    -miten ylijäämä jaetaan

    -jos vain yksi osakas panostaa yhteismetsän asioiden hoitamiseen, niin miten hänen panoksensa korvataan.  (Tietenkin voi olla niin, että puuhastelu metsässä riittää korvaukseksi.  Näin on meikäläisen tilanne)

    Meidän yhteismetsälle tehtiin tällainen sopimus ennen yhteismetsän perustamista.  Sen pääperiaatteet olivat:
    -Sopimus astuu voimaan, kun yhteismetsä perustetaan ja  sopimus on voimassa 20 vuotta sen allekirjoittamisesta-

    -Koska todelliset sopijapuolet olivat 2 sisarusta, sovittiin, että hoitokuntaan valitaan 4 jäsentä ( ohjesäännössä 3-5 jäsentä) ja kummankin sisaruksen puoli nimeää kaksi.  Hoitokunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan  virat vaihtuvat kolmen vuoden välein sisarusklaanien välillä.  Jos nämä sisarusklaanit eivät pääse yksimielisyyteen oman puolensa henkilöistä, valinta tehdään ohjesäännön mukaan osakaskunnan kokouksessa. (kävi kuitenkin niin, että katsottiin toiminnan käynnistettyä tarkoituksenmukaiseksi järjestely, jossa meikäläinen toimii ”metsävastaavana” toimitsija-nimikkeellä ja toisesta klaanista tuli siksi ajaksi puheenjohtaja).  Oleellista onnistuneesta toiminnasta on nimittäin se, että kaikilla osakkailla on tietoisuus siitä, ettei synny sisäisiä klikkeja vaan kaikki ovat mm tiedonsaannissa samassa asemassa.  Jos on tavanomaisesta rutiinista poikkeavia asioita hoitokunnan kokouksissa niistä informoidaan etukäteen.  Aina lähetetään hoitokunnan kokouspöytäkirjat tiedoksi kaikille osakkaille.  ( Tällainen informaatio sopii tienkin vain  suvun yhteismetsiin)

    -Metsiä hoidetaan ainakin aluksi aiemmin noudatetuin metsänkäsittelyperiaattein.

    -Rauhoitettiin eräs suo ja sovittiin, että voidaan rauhoittaa muitakin sopivia kohteita.  (ollaan perustettu 3 luonnonsuojelualuetta)

    -Yhteismetsälle voidaan hankkia lisämaita (ei olla aktiivisesti haettu, koska hintataso on ollut mielestämme liian kova.  Joku tarjous on jäänyt liian halvaksi)

    Maapohjalla on  muitakin tuottomahdollisuuksia kuin metsätalous.  Esimerkiksi maa-ainesten tai rantatonttien myyminen tai tuulivoimatonttien vuokraaminen.  Perinnönjakotilanteessa on syytä selvittää se onko tällaisia olemassa.  Yhteismetsä on sikäli hyvä järjestelmä, ettei tällaisia ongelmia ole.

     

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 121)