Keskustelut Puukauppa Yhteismetsä, osakeyhtiö vai omana

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 17)
  • Yhteismetsä, osakeyhtiö vai omana

    Onko joku palstalaisista selvittänyt miten verotus ym. muut jutut menee eri omistusmuodoissa. Olisi aika ruveta miettimään metsien hoidon jatkumista, kun itellä rupeaa eläkeikä lähestymään. Lasten tulisi päästä omistukseen ja metsänhoitoon kiinni ennen kuin pappa rupeaa horisemaan.

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Osakeyhtiömuodon haittana ainakin on se että silloin on ulkona KEMERAsta. Ei kai se varsinaisen metsänhoidon suhteen niin väliä ole, mutta jos on tulossa ojitus ja erityisesti tiehankkeita, niin jo rassaa.

    Luettelostasi puuttui vielä maatalousyhtymä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Timppa

    Verotus on muuttuvaa. Ei siis tiedä mitä eteen tulee. Luullakseni osakeyhtiöön siirryttäessä saattaa tulla siirtymävaiheessakin veroseuraamuksia. Miten ne verot sitten tulevaisuudessa muuttuvat eri omistusmuotojen välillä on kyllä ”Herrassa” eikä sillä perusteella voi tehdä valintoja. .

    Oman maan osalla tilanne on tietenkin se, että tila pirstoontuu ja osia saattaa sitten jo seuraavan sukupolven aikana jäädä ”heitteille” jos porukkaa ei kiinosta tai ovat muuten riitaisia. Se ei tietenkään ole kysyjän toiveiden mukaista. Yhteismetsässä on sellainen automatiikka, että metsät tulevat kuitenkin hoidettua.

    Valtiovalta suosii yhteismetsien perustamista. Se on usein puhdasta paperityötä, jonka kulut menevät valtion piikkiin. Jos siihen tilaan kuuluu muutakin kuin puhdasta metsää, siis rakennuksia, peltoja, rantatontteja, niin yleensä ne pyritään lohkomaan eroon ja yhteismetsä perustamaan puhtaasta metsämaasta, koska niiden erottaminen yhteismetsästä jollekin yksittäiselle omistajalle saattaisi taas vuorostaan aiheuttaa turhia veroseuraamuksia.
    Ainakin joihinkin vanhoihin lähinnä siirtolaisille perustettuihin yhteismetsiin näyttää pesiytyneen kallista ja itseriittoista hallintokulttuuria. Näihin viime vuosina perustettuihin suvun yhteismetsiin taidetaan sitä vastoin olla yleisesti tyytyväisiä. Meillä tulee kuudes menestykäs toimintavuosi täyteen.

    Siis suosittelen yhteismetsää. Kannattaa jo ennen perustamista sopia pääperiaatteet kuinka toimitaan. Meillä metsä oli alunperin kahden sisaruksen omistama. Tehtiin osakassopimus 20 vuodeksi, jossa esimerkiksi sovittiin hoitokunnan jäsenten ja puheenjohtajien tasapuolisesta valinnasta tälle ajalle. Yleensäkin yhteishankkeissa pitää jakaa tehtävlä mahdollisimman laajasti. Meillä on kaksi ”toimihenkilöä”. Toista puolta edustaa yhteismetsän kassanhoitaja. Minä edustan toista puolta ja hoidan muun hallinnon toimitsijana.

    metsä eemeli

    Yhtymä on ihan hyvä omistusmuoto,kun osakkaat on samasta perheestä.Itse kun jäät osakkaaksi yhtymään,voit vielä puuhastella metsässä.

    6 m3 6 m3

    Aloituksessa ei mainittu ollaanko luopumassa maa- ja metsätalous omistuksesta.
    Jos mukana on vielä maatalouttakin, luovuttaessa omien lasten hyväksi siitä tulee verohuojennuksia.

    Mutta mikäli kyseessä on puhdas metsä tila, vastaanottajat voivat muodostaa metsäyhtymän. Mikäli se luovutetaan kaikille yhteisesti..
    Luovuttaja voi pidättää itselleen osan tiluksista joten hän voi jäädä yhtymän osakkaaksi.

    Metsää yhteisesti yhtymänä omistettaessa täytyy kuitenkin muistaa se, että yhteisomistuksessa kaikkien päätösten tulee olla yksimielisiä. Yhteisomistus ei tunne enemmistö päätöksiä.

    Jos kaikki osallistuvat tilan töihin tasavertaisesti, silloin tuskin tulee ongelmia. Mikäli näi ei ole, asiat mutkistuvat.
    Tilalla tehdyt toimenpiteet jotka oikeuttavat tekemään vähennyksiä verotuksessa, niistä vähennys tulee kaikkien hyödyksi omistusosuuksien mukaan.

    Ensimmäisenä kuitenkin kannattaa kartoittaa saavan/saavien osapuolten kanssa ovatko he halukkaita ja valmiita jatkamaan metsätilan pitoa.
    Siispä kaikki osapuolet ”saman pöydän ääreen”, siittä se lähtee.

    Onneksi tuohon luovutukseen ja vastaan ottoon löytyy todellista suunnittelu/asiantuntija apua eri instansseista.
    Yli kymmenen vuotta taapäin pankit antoivat tuota apua. Sen sisältö silloin oli:
    ”Lahjoita maat ja mannut, pidätä itselläsi hallintaoikeus, säästätte verotuksessa huomattavat summat.”

    Timppa

    Yhtymämuotoisesta omistuksesta seuraa todella se riski, kuinka sitten menetellään, jos ei olla yksimielisiä. Esimerkiksi meillä omistus oli pitkään perikunnan nimissä. Sitten alkoi esiintyä vaikeuksia päättää metsäkaupoista. Tietysti vielä niin, että se ”vastarannan kiiski” oli vain pienen osuuden omistaja. Vaihtoehtona oli joko jakaa metsät tai muodostaa yhteismetsä. Tällä kertaa oli ”pelimerkkeinä” muuta perinnönjakoa, joten yhteismetsä saatiin sopuisasti perustettua.

    Ihmiset kuolevat, joku tulee seniiliksi tai saattaa suuttua sukulaisilleen. Tulee avioeroja, jopa konkursseja. Kaikki ne halvaannuttavat yhtymän toiminnan. Meidänkin tapauksessa oli aiemmin tilalla oli ensiksi kolme omistajaperhettä. Sitten yksi ajautui konkurssiin ja toiset saivat vaivoin hankittua tämän osuuden. Jäljellejääneistä toisen omistus jakaantui avioeron ja kuolemantapauksen johdosta kolmelle taholle. Siinä vaiheessa tila oli pakko jakaa. Toisesta puoliskosta tehtiin sitten 40 vuotta kestäneen perikuntamuotoisen omistuksen jälkeen siis yhteismetsä.

    Siihen pystyykö siirtämmään omaisuutta lapsilleen verottomasti, että he voisivat vaikka sitten perustaa yhteismetsän, en osaa ottaa kantaa. Omistusjärjestelyt onnistuvat silloin, kun on selvä päättäjä. Kun sakki kasvaa, niin päätöksenteko hankaloituu. Verotusseikat kannattaa toki ottaa huomioon, mutta sitten toisaalta myös tulevaisuuden hallinnon helppous.

    Niko

    Omia kokemuksia on vain yhtymästä ja sittemmin yksityisomistuksesta. Yhtymäosuuksien kauppojen ja lahjoitusten jälkeen yhtymä purkautui kun jäljelle jäi vain yksi omistaja.

    Yhtymäosuuksien kaupoista normaali metsävähennys.

    Keskeinen asia lienee tuo riidattomuus. Jo porukka on sopuisaa ja metsänhoitotalkoisiin osallistuminen suht´ tasaista, niin mikäs siinä. Meiillä se meni ihan hyvin. Alussa 7 osakasta, kolmea sukupolvea, kaikki sukulaisia keskenään.

    6 m3 6 m3

    Perintömetsä, sukupolvenvaihdos ja yhteisomistus
    Matti Kiviniemi ja Pirjo Kärki

    Erinomainen ja helppolukuinen kirja sekä luovuttajalle että vastaanottajalle.
    Kirjassa on nuo erilaiset omistusmuodot hyötyineen ja haittoineen esitelty selkeästi.

    Suosittelen hankkimaan.

    Puun takaa

    Tulevaa emme vielä tiedä, mutta tämänhetkisen metsäverojärjestelmän mukaan Pihkaniskan olisi ehkä järkevintä myydä lapsilleen metsän prosenttiosuuksia.
    Tällä tavalla he saisivat käyttöönsä metsävähennyspohjaa.
    Ovatko kaikki lapset jo täysi-ikäisiä?

    Portimo

    Mitenhän pankki suhtautuu, jos yhteismetsään liitettävällä tilalla on kiinnityksiä. Voikohan kiinnityksen siirtää yhteismetsäosuuteen?

    No sitten metsävähennykset. Ne taitavat raueta kertalaakista.

    Timppa

    Yteismetsää ei voi kiinnittää. Yhteismetsäosuus kuuluu aina johonkin tilaan. Kyseessä voi olla tila, jolla on fyysiset rajat ja se voidaan kiinnittää.. Voi olla myös ns. haamutila, jolla ei rajoja. Tällainen tila, johon yhteismetsäosuus kuuluu voidaan myös kiinnittää. Sitten on eri kysymys kuinka pankki määrittää vakuuden arvon.

    Tämä on ehkä vähän vaikea havainnollistaa. Jos sitten kiinitys realisoitaisiin vaikkapa pakkohuutokaupassa, niin yhteismetsän tilanne ei muuttuisi muuten kuin, että osakas vaihtuu. Yhtymämuotoisessa omistuksessa tilanne onkin sitten jo aivan erilainen.

    Yhteimetsän ohjesäntöön voidaan ottaa myös määräys siitä, että yhteimetsällä (määräenmmistöllä) on etuosto-oikeus (eräin rajoituksin), jos kaupassa on kyse vain yhteismetsäosuuksista . Siis tavallisessa kaupassa tai pakkohuutokaupassa yhteismetsä voi tulla ostajan sijaan samoin ehdoin.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 17)