Keskustelut Metsänomistus Yhteismetsä ongelmia

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 235)
  • Yhteismetsä ongelmia

    Meillä on yhteismetsä jossa on alle sata omistajaa ja muutama tuhat hehtaaria metsää.
    Osakaskunta on pitänyt silloin tällöin ”opintomatkoja” joista osakaskunta on kustantanut yli puolet kaikista kuluista.
    Opintomatkalle osakas on voinut ottaa mukaan yhden perheenjäsenen joka perheessä jossa yhteismetsäomistuksia on.
    Matkat on viime aikoina suuntautuneet Viroon ja ovat kestäneet 3vrk. Matkoilla on ollut noin 20-30 osakasta mukana.
    Olen ollut jo pitkään kyseenalaistanut matkojen tarpeellisuuden.
    Nyt mitta tuli täyteen.
    Kevät kokouksessa osakaskunta päätti jälleen järjestää ”perinteisen opintomatkan”. Mitään muuta ei matkasta päätetty.
    Nyt kun hoitokunta laittoi retkikutsun puutuin asiaan ja pyysin Hoitokunnalta pöytäkirjanotetta ko. retken järjestelyistä. Yllätykseni en saanut sitä. Pyysin apuja metsäkeskukselta. He tutkivat asiaa ja totesivat yhteismetsän ohjesäännössä olevan maininnan, että osakkaalla on moite oikeus hoitokunnan päätöksiin, joten pöytäkirjan ote olisi annettava.
    Hoitokunta ei edelleenkään antanut otetta minulle, vaikka saivat kehotuksen suoraan metsäkeskukselta.
    Minulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin jättää käräjäoikeudelle pyyntö saada ko. pöytäkirjan ote.
    Ja samalla pyysin päätöksen täytäntöönpano kieltoa.
    Mielestäni päätösellä maksaa perheenjäsenten matkoja annetaan oikeudetonta hyötyä muille kuin osakkaille. Lisäksi totesin matkan olevan mahdollisesti peiteltyä jako-osuutta koska yhteismetsän matkasta kustantama osa on jopa suurempi kuin pienimpien osakkaiden saama vuosittainen jako osuus. Lisäksi monissa perheissä on useampia kuin yksi osakas, jolloin nämä osakkaat ei voisi ottaa mukaansa yhtä perheenjäsentä kuten yhden osakkaan perhe voisi. Yleensäkin käsite osakasperhe on mielestäni tässä kohtaa outo. Retkelle ei voi ilmoittaa edes perheen ulkopuolista asioiden hoitajaansa.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Eikös yhteismetsäosuuden voi luovuttaa toiselle? Lahjana tai kaupalla.

    Timo Heikki

    Päätös tuli.
    Tulos 1 1.
    Tuomari ei ottanut kantaa retken laillisuuteen. Totesi, että osakaskunnan varat riittää korvaamaan mahdolliset kulut osakkaille aiheutuneita taloudellisista menetyksistä. Katsoivat myös, että retken peruuttaminen on tässä vaiheessa kohtuutonta. (Retkeen on aikaa noin 2 viikkoa)
    Asian käsittely jatkuu pöytäkirjan otteen osalta.
    Lisäksi tulen todennäköisesti nostamaan kanteen taloudellisista menetyksistä, joihin tuomarikin päätöksessä viittasi.

    tervas tervas

    Osuuksia tosiaan näkee tosiaan aina silloin tällöine kaupattavan, se onnistunee. Mutta onnistuuko ”omien” metsien irrottaminen yhteismetsästä, jos asiat ei toimi yhteishallinnossa?

    Timppa

    Aika ihmeellinen päätös tuomarilta. Tuomari ei noteerannut mielestäni oleellisinta asiaa koko yhteismetsälainsäädännössä. Nimittäin sitä, että yhteismetsä vain hallinnoi osakkaiden omaisuutta. Siksi yhteismetsällä ei ole omia varallisuutta vaan pelkästään osakkaiden varallisuutta. Tuomarin tulkinnan mukaan maksaisit yhteismetsän osakkaana siis itse sinulle aiheutuneen vahingon. (Sinänsä noinhan se lainkäyttö Suomessa usein toimii. Varotaan tarkasti ottamasta kantaa itse asiaan ja siirretään jatkokäsittelyyn. Juristeilla riittää töitä.)

    Kiitos tarjouksesta. Mielenkiintoni on kuitenkin Keski-Suomen suunnassa. Mahdollisesti neuvoja saattaisi saada sellaiselta yhteisöltä kuin Eteläisen Suomen yhteismetsät Ry. Tietoja löytyy Googlesta. (Tietysti vaikkapa se toiminnanjohtaja saattaa olle yhdistyksen hallinnossa, joten silloin ei taida tulla ainakaan hyviä neuvoja)

    Tervakselle. Yhteismetsästä pääsee eroon osakaskunnan kokouksen 3/4-määräenemmistöpäätöksellä. Ainakin meidän yhteismetsän ohjesäännössä eroja maksaa erottamiskulut.

    Timo Heikki

    Täytyy oikaista. Tuomari totesi, että vastapuolen varat riittää mahdollisiin taloudellisiin korvauksiin.
    Olisi pitänyt olla epäilys, että rahat ei korvauksiin riittäisi, jolloin täytäntöönpano kielto päätökselle olisi voitu antaa.
    Nyt on selvityksen alla, että pitääkö taloudellisia menetyksiä lähteä heti hakemaan, koska tiedon kustannuksista sain tällä viikolla. Vai pitääkö ensin saada pöytäkirjanote, jonka jälleen haen takaisin taloudellisia menetyksiä.
    Täytyy taas hakea vähän lakiapuja.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Pystytkö Timo Heikki tällä meneillään olevalla prosessilla estämään vastaavat osakkaita eriarvoistavat päätökset tulevaisuudessa?

    Timo Heikki

    Sehän tässä tarkoitus olisi. Muissa yhteismetsissä se on onnistunut ilman käräjäoikeutta, mutta meidän yhteismetsissä ei. Joissain yhteismetsissä kukaan ei viitsi edes lähteä yrittämään epäkohtiin puuttumista.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Se yhteismetsästä eroaminen!

    Käytännössä kai voidaan todeta että tilan liittäminen yhteismetsään on lopullinen toimenpide.
    Ohjesäännöissä on teoreettisia purkulausekkeita, mutta onko yhtään tapausta että joku olisi ottanut tilansa pois yhteismetsästä, tuskinpa.
    Tietääkö joku tälläisen tapauksen???

    Voisi olla yksinkertaisempaa ostaa selvällä kaupalla tila sieltä pois, mutta yhteismetsän ei ole pakko tietenkään myydä.

    Jos yhteismetsän osakas haluaa itselleen omaa metsää, voi hän tietysti myydä yhteismetsäosuutensa ja ostaa näillä rahoilla metsää vapailta markkinoilta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Tuossa taas aivan selvä pöljyys yhteismetsäsäännöstössä. Mikään koalitio ei toimi ikuisesti joten omien palstojen irrotus pitäisi olla lähes ilmoitusasia. Pitäsi tuollaiset tyrannit kurissa jotka terrorisoivat koko yhteisöä.

    jees h-valta

    Mutta tärkeintä olisi ihmisten huomata ettei ihan hirttosilmukkaan kannata päätään lykätä. Voi käydä heikosti. Kaikki kommuunit ja kolhoosit pitäisi lailla kieltää ja laittaa ihmiset myymään ylimääräiset metsät tarvitseville. Tosi ikävä suuntaus joka pissii kintuille varmasti. Ennemmin tai myöhemmin.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 235)