Keskustelut Metsänomistus Yhteismetsä ongelmia

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 235)
  • Yhteismetsä ongelmia

    Meillä on yhteismetsä jossa on alle sata omistajaa ja muutama tuhat hehtaaria metsää.
    Osakaskunta on pitänyt silloin tällöin ”opintomatkoja” joista osakaskunta on kustantanut yli puolet kaikista kuluista.
    Opintomatkalle osakas on voinut ottaa mukaan yhden perheenjäsenen joka perheessä jossa yhteismetsäomistuksia on.
    Matkat on viime aikoina suuntautuneet Viroon ja ovat kestäneet 3vrk. Matkoilla on ollut noin 20-30 osakasta mukana.
    Olen ollut jo pitkään kyseenalaistanut matkojen tarpeellisuuden.
    Nyt mitta tuli täyteen.
    Kevät kokouksessa osakaskunta päätti jälleen järjestää ”perinteisen opintomatkan”. Mitään muuta ei matkasta päätetty.
    Nyt kun hoitokunta laittoi retkikutsun puutuin asiaan ja pyysin Hoitokunnalta pöytäkirjanotetta ko. retken järjestelyistä. Yllätykseni en saanut sitä. Pyysin apuja metsäkeskukselta. He tutkivat asiaa ja totesivat yhteismetsän ohjesäännössä olevan maininnan, että osakkaalla on moite oikeus hoitokunnan päätöksiin, joten pöytäkirjan ote olisi annettava.
    Hoitokunta ei edelleenkään antanut otetta minulle, vaikka saivat kehotuksen suoraan metsäkeskukselta.
    Minulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin jättää käräjäoikeudelle pyyntö saada ko. pöytäkirjan ote.
    Ja samalla pyysin päätöksen täytäntöönpano kieltoa.
    Mielestäni päätösellä maksaa perheenjäsenten matkoja annetaan oikeudetonta hyötyä muille kuin osakkaille. Lisäksi totesin matkan olevan mahdollisesti peiteltyä jako-osuutta koska yhteismetsän matkasta kustantama osa on jopa suurempi kuin pienimpien osakkaiden saama vuosittainen jako osuus. Lisäksi monissa perheissä on useampia kuin yksi osakas, jolloin nämä osakkaat ei voisi ottaa mukaansa yhtä perheenjäsentä kuten yhden osakkaan perhe voisi. Yleensäkin käsite osakasperhe on mielestäni tässä kohtaa outo. Retkelle ei voi ilmoittaa edes perheen ulkopuolista asioiden hoitajaansa.

  • Metsuri motokuski

    Näinhän se on. Sen vuoksi hyvä hallintotapa edellyttää tiedottamista. Jos tiedottamista ei tapahdu niin eihän se tarkoita sitä että jotain salataan. Tiedottaminen paranee sillä että vaihdetaan tiedottaja seuraavassa kokouksessa ja jos pöytäkirjoja nimenomaan halutaan julkiseksi niin sääntömuutos seuraavaan yleiseen kokouksen. Kokous sitten määrittää demokraattisesti onko sääntömuutokselle tarvetta.

    Se että täällä kirjoitetaan huonosta tiedottamisesta ei varmaankaan paranna asiaa. Se vaatii toimia ja jos hanke on hyvä niin luonnollisesti jäsenistö sitä kannattaa.

    Monesti nämä kesto urputtajat saavat jo karvat pystyyn pelkällä suun aukaisulla ja sitten tahtoo yhteistyö kariutua jo alkuunsa. En tarkoita nimenomaan ketjun aloittajaa kestourputtajaksi vaan tämä oli yleinen toteamus yhdistys toiminnasta. Kyseisessä yhteismetsäongelmassa tuntuu olevan korjaamista joten yhdistyslain tuntemus ja siitä tehtävät korjausaloitteet voivat paljonkin parantaa tilannetta.

    Korpituvan Taneli

    Täällä on nyt puhuttu useammankin kirjoittajan osalta yhdistyksistä ja jopa yhdistyslain tuntemuksesta.
    Tiedoksi että nyt on kysymys Yhteismetsästä. Kyseeseen tuleva laki on Yhteismetsälaki.

    Sen verran on yhtymäkohtaa yhdistystoimintaan, että siellä aika ajoin on samanlaisia tiedottamisongelmia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Hiluxmetsuri

    Tanelilta hyvä tarkennus.

    Metsuri motokuski

    Tanelin tarkennukseen tarkennus. Yhteismetsälaissa en ainakaan minä löytänyt mitään mainintaa tiedottamisesta. Minusta yhteismetsälaissa määritetään yhteismetsän toiminnasta ja hallinnoinnista. Laki on hyvin pitkälle sama jota yhdityslaissa määritetään yhdistyksistä.

    Vaikka en ole lakimies niin tiedottamisen osalta tuntuisi järkevältä soveltaa myös yhdistyslakia sillä yhdistyshän tämä yhteismetsäkin on. Sen vuoksi yhteismetsä ja yhdistys ei nyt niin kovin etäisiä ole toisistaan. Tuntuisi hyvinkin johdonmukaiselta että yhdistyslakia sovelletaan yhteismetsään niiltä osin kun sitä ei ole yhteismetsälaissa toisin määritetty.

    Timppa

    Erona yhdistystoimintaan tietysti yhteismetsällä on se, että kyse on taloudellisesta toiminnasta. Silloin viitteenä pitää olla osakeyhtiö- tai asunto-osakeyhtiölaki pakollisen julkistamisen osalta. Hoitokuntahan käsittelee esim metsäkauppoja, joiden tietoja ei ole syytä levittää laajalle.

    Itse olen kyllä mahdollisimman suuren avoimuuden kannalla, kuitenkin siis ottaen huomioon, ettei levitellä elinkeinotoiminnan salaisiksi katsottuja tietoja.

    Korpituvan Taneli

    Timpan kanssa samoilla linjoilla. Yhteismetsä on yhtä kaukana yhdistyksestä kuin sika pohjantähdestä.

    On tosiaankin kysymys yritystoiminnasta. Sijoitusomaisuuden hallinnasta.
    Käytännössä osuuskunta lienee se lähin sukulainen erilaisissa yritysmuodoista.
    Jos yhteismetsälaista ei löydy vastausta, niin sitä pitää sitten hakea muuta elinkeinotoimintaa ja esim kiinteistökauppaa säätelevistä säädöksistä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Timo Heikki

    Yhdistyslakia sovelsimme yhteismetsässämme, kun kokoukset Yhteismetsämme ns. Toimialueen ulkopuolella lopetettiin. Tapana oli pitää kokoukset vironmatkoilla. Tästä tavasta on nyt luovuttu.
    Yhteismetsämme järjesti osakkaiden kustannuksella viime lauantaina ruokailu ja kesäteatteri tilaisuuden. Paikalla ei ollut kuin muutama osakas ja hoitokunnan jäsenet puolisoineen. Tähänkin tilaisuuteen osakkaat kustansi kaksi henkilöä per. Osakastila. Ilmeisesti tästä Viron matkailusta syksyllä nostamani kanne on pistänyt osakkaita ajattelemaan, eikä kaikki enää toisten kustannuksella tälläisiin kestitsemistilaisuuksiin lähde.

    Timppa

    On se tosiaan kumma porukka tuo Timo Heikin yhteismetsän hoitokunta. Aina pitää rikkoa yhteismetsälakia.

    Laki sanoo, kuten tiedetään, yksikäsitteisesti, että yhteismetsän tarkoitus on harjoittaa kestävää metsätaloutta osakkaiden lukuun ja muutakin taloudellista toimintaa, jos se katsotaan järkeväksi.

    Viron matkoja enempää kuin kesäteatteriesityksiä ei kyllä millään tavoin voi yhdistää tähän yhteismetsän tarkoitukseen. Tavallisilla yhtiöillä lienee paljon enemmän mahdollisuuksia järjestää tällaisia hupitapahtumia. Korkeintaan verottaja saattaa puuttua räikeimmissä tapauksissa asiaan.

    Timo Heikki

    Tilinpäätöskokous lähestyy. Laitoin Toiminnanjohtajalle pyynnön,että kokouksen esityslistaan lisätään kohta jossa käsitellään hoitokunnan mahdollista erottamista yhteismetsälain ja osakkaan edun vastaisen toiminnan takia. Pyysin myös kahta muuta asiaa käsiteltäväksi. Hoitokunnan jäsenet (osa heistä) ei ole tunteakseen, kun kylällä vastaan tulevat. On pyynnöllä ainakin jotain vaikutusta ollut. Hoitokuntahan voidaan erottaa koska tahansa kun osakaskunta kokousta pitää.

    Metsuri motokuski

    Kannatta varmaan pohjustaa aloitetta jäsenistölle että saat sen äänestykseen. Ilmeistä on että esitys menee äänestykseen johtokunnan äänestystä vastaan.

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 235)