Keskustelut Metsänomistus Yhteismetsä ongelmia

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 235)
  • Yhteismetsä ongelmia

    Meillä on yhteismetsä jossa on alle sata omistajaa ja muutama tuhat hehtaaria metsää.
    Osakaskunta on pitänyt silloin tällöin ”opintomatkoja” joista osakaskunta on kustantanut yli puolet kaikista kuluista.
    Opintomatkalle osakas on voinut ottaa mukaan yhden perheenjäsenen joka perheessä jossa yhteismetsäomistuksia on.
    Matkat on viime aikoina suuntautuneet Viroon ja ovat kestäneet 3vrk. Matkoilla on ollut noin 20-30 osakasta mukana.
    Olen ollut jo pitkään kyseenalaistanut matkojen tarpeellisuuden.
    Nyt mitta tuli täyteen.
    Kevät kokouksessa osakaskunta päätti jälleen järjestää ”perinteisen opintomatkan”. Mitään muuta ei matkasta päätetty.
    Nyt kun hoitokunta laittoi retkikutsun puutuin asiaan ja pyysin Hoitokunnalta pöytäkirjanotetta ko. retken järjestelyistä. Yllätykseni en saanut sitä. Pyysin apuja metsäkeskukselta. He tutkivat asiaa ja totesivat yhteismetsän ohjesäännössä olevan maininnan, että osakkaalla on moite oikeus hoitokunnan päätöksiin, joten pöytäkirjan ote olisi annettava.
    Hoitokunta ei edelleenkään antanut otetta minulle, vaikka saivat kehotuksen suoraan metsäkeskukselta.
    Minulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin jättää käräjäoikeudelle pyyntö saada ko. pöytäkirjan ote.
    Ja samalla pyysin päätöksen täytäntöönpano kieltoa.
    Mielestäni päätösellä maksaa perheenjäsenten matkoja annetaan oikeudetonta hyötyä muille kuin osakkaille. Lisäksi totesin matkan olevan mahdollisesti peiteltyä jako-osuutta koska yhteismetsän matkasta kustantama osa on jopa suurempi kuin pienimpien osakkaiden saama vuosittainen jako osuus. Lisäksi monissa perheissä on useampia kuin yksi osakas, jolloin nämä osakkaat ei voisi ottaa mukaansa yhtä perheenjäsentä kuten yhden osakkaan perhe voisi. Yleensäkin käsite osakasperhe on mielestäni tässä kohtaa outo. Retkelle ei voi ilmoittaa edes perheen ulkopuolista asioiden hoitajaansa.

  • Timo Heikki

    Noi kaupat on tapahtuneet niin, että osakas on ottanut puheenjohtajaan yhteyttä ja kertonut tahtovansa myydä osuuksia. Tapana oli ollut, että hoitokunta ilmoittaa myytävistä osuuksista koko osakaskunnalle.
    Puheenjohtaja oli kuitenkin käyttänyt tilanteen hyväkseen ostanut ko. osuudet kertomatta muille. Myyjä ei ymmärtänyt osuuksien takana olevaa metsän todellista arvoa ja myi luottaen puheenjohtajan arvioon.
    Tätä samaa temppua on joissain hoitokunnissa käytetty aiemmin useamminkin. Joku tai jotkin hoitokunnan jäsenistä on ”etuostaneet” osuudet ns. Käyvällä hinnalla, joka ei perustu metsän arvoon.

    Timppa

    Liekö tuo Timo Heikin kuvaama ongelma lähinnä suurissa ja kauan toimineissa yhteismetsissä, joissa jäsenistö on sitten muuttunut passiiviseksi. Vaikealta tuntuisi uskoa, että moista esiintyisi näissä uusissa suvun yhteismetsissä.

    Ongelma on kaikissa yhteisöissä se, että johtaja saa liian määräävän aseman. Siksi kierrätystä tulee harjoittaa. Hallintoon tule valita riippumattomia ja eri osakasintressejä edustavia henkilöitä. Myös mahdollisen toiminnanjohtajan liian määräävä asema on riskitekijä. Nähtiinhän se, miten Nokia Jorma Ollilan viimeisinä vuosina taantui.

    Suden jälki

    Oonhan ollut ihme säätämistä koko ketju. Totuus muuttuu aina joka sivulla ja uutta tietoa tulee tipoittain.Loppua ei varmaan edes nähdä.
    Tämä tulee aina olemaan yhteisomistuksen suurin kirous. Liittämällä tilasi muiden päätettäväksi luulet huolten poistuvan. Väärin.Joudutkin kokoajan miettimään kuinka sinua kupataan.Yhteisomistuksessa aina porukkaan iskee änkyröitä, joille mikään ei kelpaa.
    Eniten näissä kolhooseissa minua risoo enemmistön päätös. Enemmistö voi haluta tonttisi ympärille kuusikon, ja mitään et voi.
    Vaikka möisit omistuksesi, niin kuusikko pysyy. Kauniit, harmoniset esitteet eivät poista ihmisluonnon raadollisuutta. Hyvinä aikoina se pysyy piilossa, mutta heti kun asiat muuttuvat huonommaksi niin se tulee aina esiin. Ja mitään et voi.

    Timppa

    Jos SJ aiot liittää tilasi yhteismetsään ja olet huolissasi siitä, ettet voi hallita talosi lähialuetta, niin siihen on helppo lääke. Jätä itsellesi suurempi tontti. Näin meillä tehtiin, kun yhteismetsä perustettiin. Kesämökkiläisille jätettiin niin paljon lääniä, ettei haittaa kaatako yhteismetsä kaikki vai kasvattaa sankan metsän rajaan asti.

    Yhteismetsä on kyllä kaikkein immuunein yhteisomistusmuoto noita änkyröitä vastaan. Kokemusta on niin yhtymämuotoisesta kuin perikunnan omistuksesta. Niissä ne vaikeudet, riidat ja epämiellyttävät yllätykset pesivät.

    Tietysti sitten on sekin, että metsät tulevat hoidettua. Jos omistus jakaantuisi yksittäisille omistajille, joista lähes kaikki asuvat kaukana metsistä, niin jokainen voi arvioida sen, miten ne metsät hoidettaisiin.

    Tietysti yhteisomistus aina vaatii joustavuutta ja toisten kunnioittamista. Itse on pyrkinyt luomaan toimintamallin, jolla tämä toteutuisi jatkossakin.

    Timo Heikki

    Terveiset yhteismetsätilaisuudesta Tampereelta!
    Metsäkeskuksen jutut oli aika pitkälti samat kuin Turun tilaisuudessa. Ylenpalttinen yhteismetsä hehkutus oli jutuista poistunut ja esitelmöinti oli lähempänä totuudenmukaisuutta.
    Osa meistä kuulijoista esiteltiin ja minutkin mainittiin henkilönä jonka yhteismetsän toimintatavoissa on ongelmia.
    Ilmeisesti ongelmien esilletuonti julkisesti on aiheuttanut jonkinlaista muutospainetta Metsäkeskuksenkin puolella!
    Tällä kertaa en viitsinyt painostaa esitelmöitsijöitä kovin, koska heillä oli jonkinasteista yritystä huomioida näitä ongelmiakin.

    Timo Heikki

    Helsingissä on 9.5 yhteismetsätilaisuus jossa on myös media paikalla. Siellä on mahdollisuus tuoda julki tasapuolisesti myös yhteismetsien ja metsäkeskuksen toiminnan ongelmia! Tähän asti tämä metsäkeskuksen projekti yhteismetsien lisäämiseksi on ollut melkoista propagandaa, jossa on tuotu pääsääntöisesti vain ns. Hyvät puolet esiin. Ikävät asiat on sivuutettu nopeasti, jos joku on niitä esille ottanut. Julkisia rahoja on käytetty mielestäni väärin.

    Timo Heikki

    Taas lisää ongelmia.
    Osakaskunnalla on ensi viikolla kokous jossa on muutama tärkeä esityslistaan erikseen merkitty päätös tehtävänä. Pyysin liitetietoja (jotka on olemassa) hoitokunnalta ko. esityslistan kohtiin. Niitä ei annettu.
    No päätin pyytää sitten jälleen hoitokunnan pöytäkirjan, joka minulla on käräjäoikeuden viimevuonna vahvistetulla päätöksellä oikeus saada.
    Nyt odotellaan kuinka hoitokunta tällä kertaa toimii.
    Metsäkeskus kehoitti laittamaan heti käräjäoikeuteen kanteen jos asiakirjoja ei tulisi pian nähtäväkseni.
    Aika hankalaa.
    Odotellaan nyt huomiseen kuitenkin.

    Timo Heikki

    Eipä ole pöytäkirjoja näkynyt. Huomenna metsäkeskuksen johtava esitteliä vielä yrittää asiakirjat saada. Jos se ei onnistu joudun kääntymään asianaja toimiston puoleen. Tähän asti olen hoitanut asioita niin ettei yhteismetsälle ole tullut minulta suuria kuluja, mutta nyt aion antaa asiat muiden hoidettaviksi.

    Hekoi

    Kiitos Timo Heikille mielenkiintoisesta ketjusta. Itsekkin osakkaana ja hoitokunnan jäsenenä näistä jutuista voi aina ottaa oppia parempaan asioiden hoitoon.

    Mielenkiinnolla lisää odotellen.

    Timo Heikki

    Tänään oli pöytäkirja sähköpostiin tullut. Liite tietoja ei minulle annettu. Lisäksi osa pöytäkirjasta oli peitetty, vaikka kaikki tieto on osakkaalle julkista. Asioita oli myös ollut esteellinen henkilö päättämässä. Ei ollut jäävännyt itseään lähipiiriään koskevasta päätöksestä.
    Pöytäkirja oli hyvin ylimalkainen.
    Positiivista on kuitenkin se, että sain edes osan pöytäkirjasta luettavakseni.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 235)