Keskustelut Metsänomistus Ydinvoiman alasajo Saksassa. Tapahtuuko Suomessakin?

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 55)
  • Ydinvoiman alasajo Saksassa. Tapahtuuko Suomessakin?

    E.ON vetäytyi Pyhäjoen ydinvoimahankkeesta. Häkämiehen mukaan Suomessa ei uusiutuva energia riitä korvaamaan ydinvoimaa. Nythän poltellaan vasta ”risupaketteja”. Jos kerran paperia ei entiseen malliin ihmiskunta käytä, kai propsikoon puutavarallakin voidaan kaukolämpöä ja sähköä tehdä?

  • 6 m3 6 m3

    Älä huoli, kyllä se vielä päivi paistaa risukasaankin.
    Saat sitten sitä aurinkovoimaa sinäkin. Jos ei paistakkaan niin tuulee kumminkin, ja jos tuuli tyyntyy, niin sormi vaan startnapille ja dieseli hyrskyttämään sähköä.

    Pähkäilijä

    Jos Suomessa korvataan edes kivihiili ja maakaasu bioenergialla haukkaa se 40 miljoonaa mottia puuta vuodessa. Sähkön suhteen olemme olleet tuonnin varassa kautta aikojen eikä edes joskus valmistuva uusin Olkiluotokaan sitä miksikään muuta.

    Vaikka sähkönkulutus jossain vaiheessa vähenisikin alkaa vanhemmat reaktorit tulla käyttöikänsä päähän ja sähköntuotto vähenee joka tapauksessa.

    Rane

    Tämä rakenteilla oleva ydinmylly olisi tarpeellinen ja kannattava vehje jos se olisi pysynyt aikataulussa.Siinä vaan yritettiin ranskalaisella työnjohdolla pitää hallinnassa organisaatiota jossa on aliurakoitsijan aliurakoitsijan aliurakoitsijoita jotka ei välttämättä puhu edes samaa kieltä.Nämä kun sitten yrittävät tehdä hommat nippanappa vaatimukset täyttäen tai hiukan alle ja sitten tulee suomalainen viranomainen joka purattaa ja teettää uudelleen niin ollaan tässä tilanteessa.
    Huolestuttavaa on se että tällä tyylillä on tehty maailmalla useita voimaloita jotka ovat pysyneet aikataulussa.Kysymys kuuluu onko näissä hankkeissa aliurakoitsijat tehneet parempaa työtä vai ovatko paikalliset viranomaiset olleet tyhmempiä/laiskempia/lobattavampia?Eli onko siellä mahdollisesti betoni jäänyt ohkaisemmaksi?

    lastunraapija

    Eiköhän liene niinpäin, että parinkymmenen vuoden päästä tehdään bioaineksista sähkön avulla dieselpolttonestettä eikä päivastoin; joitakin pieniä hetkellisesti käytettäviä varavoimaloita lukuunottamatta. Taloustaantuma ja kuumahierrepaperin teon alasajo selittävät sen, että tällä haavaa sähköä riittää Suomessa. Tuuli- ja aurinkovoima ovat Saksassa yhden täysaurinkoisen lämpimän vuodenajan sunnuntain aikana riittäneet täyttämään ydinvoiman puutteen. Ei onnistune Suomen leveyspiirillä. Rivikansalainen voi vain arvailla E.ON:in poislähdön vaikuttimia. Varmaa on vain, että nykyteknologialla massiivisessa sähkön siirrossa Suomesta Saksaan olisi runsaasti häviöitä matkalla. Ydinjätepolitiikka taasen on harvojen ja valittujen sisäpiiriläisten näpeissä. Ainakin se on hirvittävän kallista asiallisesti tehtynä ja merkitsee isoja ydinvoiman kannattavuuslaskelmissa. Saksassa rivikansalainen maksaa nyt subventiota vientiteollisuuden sähkölle ihan julkisesti ilmoitettuna.

    Itäsuomen Antti

    Oon tuon lastunraapijan ”varman” kanssa vähän erimieltä. 50 luvulla kehitettiin jo tekniikka jolla sähkönsiirto tehtiin mahdolliseksi pitkilläkin matkoilla. min 600 km.

    Hävikki on n.5%. Pisimmät linjat taitaa olla Brasiliassa 2500 km pitkiä.

    jees h-valta

    Ei tässä enää mitään ”kulutusjuhlia” ole odotettavissa. Alkakaamme elää hiukan pakilla välillä ja totuteltakoon myös laskevan elintason aikaan muutama vuosi ja jopa ehkä vuosikymmen.
    Näin se vain on näreet. Sähkön kulutus tulee pysymään lähes ennallaan ja jopa voi laskea. Leudontuva ilmasto yhdistyneenä teollisuuden kilpailukyvyn menetyksen myötä taantuvaan (romahtavaan?) vientiin. Taidamme ensi keväänä saada ensimmäiset palkanalennusvaatimukset työmarkkinapöydälle.

    MaalaisSeppo

    Kunnossa olevien ydinvoimaloiden alasajolla ei kyllä ole mitään järkeä. Veikkaan että Saksa joutuu pyörtämään päätöksensä, kuten Ruotsissakin tapahtui.

    Mitä Suomeen tulee, tuontia ja käytöstä poistuvia hiili- ja ydinvoimaloita korvaamaan tarvitaan uusia voimaloita. Vesivoimaa ei hirveästi voida lisätä, tuulivoima ja sen tarvitsema säätö/varavoima tulee liian kalliiksi, joten ainoat järkevät vaihtoehdot ovat ydin-, hiili-, turve- ja puuenergia.

    VTT teki vuonna 2007 ennusteen Suomen energiankulutuksesta vuosille 2010 – 2030. Ko. ennusteen mukaan Suomen sähköntuotannon on ennustettu nousevan vuodesta 2005 vuoteen 2030 mennessä noin 6 %. Ko. ennusteen mukaan paperiteollisuuden sähkön kulutus laskisi samassa ajassa n. 10 %. Muistaakseni VTT sai julkisuudessa pyyhkeitä nimenomaan tästä paperiteollisuuden alenevan trendin ennustamisesta.

    Ko. ennusteen jälkeen on tapahtunut paljon seikkoja, jotka hidastavat talouskasvua ja vähentävät sähkön tarvetta (viittaan tässä Juha Vanhasen esitykseen Talouselämä-lehdessä). On hyvinkin mahdollista, että sähkönkulutus voi lähteä jopa lasku-uralle.

    On joka tapauksessa selvää, että uutta sähköntuotantoa pitää rakentaa. Jos puuenergia pystyy korvaamaan valtaosan tarpeesta, on se merkki siitä, että olemme taantuvan kasvun uralla eli tuhon tiellä. Tätä en metsänomistajanakaan kuitenkaan toivo. Vaikka puuhiilloksen lämpö tuntuukin miellyttävältä, ei sillä suurta joukkoa pysty elättämään.

    jees h-valta

    Muilla uusiutuvilla lisättynä aika ison joukon kyllä elättää.
    (Lasken noihin myös turpeen) Asenne on helposti juuri niin että tekninen kauneus hämää mutta ruma sisältö ei valkene.

    MaalaisSeppo

    Jesse hyvä, Suomi, kuten muukin maailma kylläkin elää pääosin muulla, kuin energiantuotannolla. Energiaahan Suomi tuo moninkertaisen määrän vientiin verrattuna. Voidaan tietysti ajatella, että ajetaan tehtaat alas ja eletään säästyneen sähkön ulkomaanmyynnillä. Leipä vaan käy siinä hommassa hyvin kapeaksi, vaikka kaikki metsät ja pääosa turvetuotannosta jahettaisiin sähköksi ja myytäsiin. Suurmetsänomistajat ehkä jotenkin tällä mallilla pärjäsivät. Lopulle kansaa tulisi ankeat ajat.

    jees h-valta

    Maalais-Sepolle kuten muillekkin juttujeni epäilijöille tiedoksi että tämän päivän uutiset vahvistavat vain sen jota kerroin ydinvoiman lisärakentamisen tarpeettomuudesta. Suomi on energiaomavarainen ilman Pyhäjoen hanketoteutustakin.
    Aiemmat laskelmat ovat osoittautuneet vääriksi sähkön kulutuksen lisääntymisen suhteen. Onko tietoista harhautusta vai ei, sitä ei juttu kertonut. Alustavasti Satakunnan Kansan uutisointia josta varmaan vahvistusta muissakin uutisissa.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 55)