Keskustelut Puukauppa Vuosi 2015?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 32)
  • Vuosi 2015?

    Mietiskelin sitä, mitkä kaikki tekijät tukkipuun hintaan saattavat vaikuttaa.
    1. Venäjä: Rupla romahti ja luultavasti kotimaiset investoinnit. Ennusteeni, että Itänaapurilta tulee tavaraa enemmän ja hintaan mihin tahansa.
    2. Öljyn hinnan lasku: Lisääkö kulutuskysyntää, jolloin rahat menevät kiinaisten ym itämaiden tavaroiden ostoon vai investointeihin, jolloin puutavaraakin tarvitaan. Ennusteeni, ettei lisää puutavaran menekkiä.
    3. Euron halpeneminen suhteessa dollariin: Ennusteeni, että vaikuttaa hieman hintatasoa parantavasti.
    4. Ruotsin kruunun heikkeneminen suhteessa euroon: Ennusteeni, että vie vähintäänkin sen kilpailuedun, jonka euron heikkeneminen antoi.
    5. Ukraina: Ennusteeni, ettei mitään positiivista tapahdu.

    En kyllä kadehdi sahafirmojen johtajia, jotka tällaisessa ympäristössä joutuvat tekemään liiketoimintapäätöksiä. Metsänmyyjillä on paljon helpompaa. Harvoin saa toimintaa tappiolliseksi, mikä on aina uhkana teollisessa monista muuttujista riippuvassa tuotannossa.

  • Horjumaton

    Pihkatappi ; Ei se juuri tienvarsihinnassa näy tuo kaukokuljetuksen pituus.

    *** Eihän se täysimääräisesti näy,se on totta. Mutta kun kaikille maksetaan kehnosti,on varaa sitten maksaa lähes sama hinta, on käyttöpaikka vieressä tai usean sadan kilometrin päässä.

    oksapuu

    Niin

    Kymi, Äänekoski, Varkaus ja Naantalin uusi lämpövoimalaitos.
    Nuo kaikki pitäisi olla toiminnassa 2017 loppuun mennessä.

    Voi olla että 2017 täytyy laittaa kuituleimikoita myyntiin, nyt
    raivataan…

    Timppa

    Ette te pojat ole harjoittaneet näemmä mitään liiketoimintaa. Kaikessa hinnoittelussa otetaan huomioon omat kulut. Totta kai. Mutta sitten harkitaan kilpailijankin kulut. Jos kilpailijan tehtaalle on pitkä matka, niin ei se kilpailija luonnollisestikaan halua maksaa paljon tehtaani vieressä olevasta leimikosta. Siksi voin ostaa sen halvalla. Näin se aikuisten oikeasti menee.

    Jos sitten ne lähitienoon puut eivät riitä, niin sitten suunnataan oston painopiste sinne missä oletetaan kilpailun olevan vähäisintä.

    Jos tulee äkillistä puuntarvetta, siis tyypillistä sahoille, silloin voidaan tarjota kilpailijankin läheltä hyvä hinta, vaikka kuljetus maksaa.

    Jonkin tuotantolaitoksen tulo paikkakunnalle ei siis itsestään selvästi nosta siellä puun hintaa.

    pihkatappi

    Onhan ne Varkaus, Kaipola ja Äänekoski samaa hankinta-aluetta ihan kumipyöräliikenteelläkin, sitten siellä on vielä isoja puunpolttolaitoksia. Rannikon tehtaatkin tarvitsevat raaka-aineen, joka päivä menee junalasteja. Ei metsän tarvi tehtaan vieressä olla, mutta usean sahan ja muun puun tarvitsian luontaisella hankinta-alueella.

    Horjumaton

    *** Kyllä Timppa on oikeassa. Kun on sovittu hintataso millä pelataan,ei todelliset leimikkokohtaiset kustannukset määrittele hintaa. Olihan sillä toiminnalla joku nimikin.

    pihkatappi

    Sitä minäkin ajattelin, mutta kun Timppa ei sanonut niin. Ehkä Stora, UPM ja ML ei niin verissä päin taistele.

    Korpituvan Taneli

    Lukekaa nyt pojat tuo Timpan viesti ajatuksella uudelleen. Tuntuu olevan mies, joka ymmärtää hinnoittelijan sielunelämää. Eikä tähän tosiaankaan tarvitse mitään kartellia olla. Kyllä tuo Timpan selvitys sopii ihan vapaitten markkinoitten toimintaan. Jokainen kun kuitenkin yrittää saada puunsa mahdollisimman halvalla.
    Se lähelle rakennettava laitos ei tosiaankaan takaa korkeampia hintoja, mutta vakaamman menekin se takaa. Onhan se tänäkin syksynä nähty ettei se hinta olisi niin huonokaan, tilastoissa, mutta kun ei ollenkaan tarjota….

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    pihkatappi

    Joo, tottakai se on noin että mieluummin ostetaan tarvittaessa kauempaakin, että saadaan säilytettyä se hintahallinta siinä päämarkkina-alueella, eli lähellä. Mutta kyllä ne puut joudutaan tuolle alueelle haalimaan jo aika isolta alueelta joka tapauksessa.

    Horjumaton

    *** Kyllähän jokainen toimija aidossa markkinatilanteessa pystyy tarjoamaan niistä lähimmistä puista aina sen parhaimman hinnan ja silti se on edullista. Mikäli tavara ei läheltä riittäisi sitten ostettaisiin ja tapeltaisiin hinnalla sieltä kauempaa. Näin ei nyt vaan syystä tai toisesta metsäalalla tapahdu. Vaan markkinat jaetaan sanoisinko veljellisesti. Onhan se hinnoittelijalle toki helppoa. Siinä pärjää silloin yksinkertainenkin kaveri.

    Metät kunnossa!

    Näyttäisi vahvasti siltä, että v. 2015 kuvioita laitetaan kuntoon tulevia hakkuita varten. Ylitarjontaa on. Onneksi sellutehdas on 40 km päässä, joten kuitupuusta pääsee eroon. Ns. ylisuuresta männystäkin sain hyvän tarjouksen. Taitavat kuitenkin jäädä vielä ainakin vuodeksi pystyyn, koska tukki ja pikkutukki tuntuu olevan kohtuullisen jäässä. Kuusesta ei saa kun pitkälti alle 60 €.
    Raivaus, kuitupuuhakkuu ja muutama kymmenen mottia polttopuuta pois on investointi tulevaisuuteen. Motomiehet tykkää sitten aikanaan kun on hakkuun aika ja hinta kohdallaan!

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 32)