Keskustelut Metsänhoito Voiko tukin määrän kasvu ylittää puuston vuotuisen kasvun?

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 55)
  • Voiko tukin määrän kasvu ylittää puuston vuotuisen kasvun?

    Viime vuosina kiinnostus metsänkasvatuksen antamaan tuottoon herännyt siinä määrin, että olen yrittänyt uteliaisuuttani arvioida yksittäisten kuvioiden ja tilojenkin antamaa sijoitetunpääoman antamaa tuottoa.
    Siinä yhteydessä olen olen ajatuksissani törmännyt kysymykseen, voiko tietyssä vaiheessa kiertoaikaa tukkia syntyä kuviolla enemmän kuin varsinaista kuutiokasvua?
    Kun ajattelee, että karkeasti ensimmäiset 100-150 m3 on pelkästään kuitupuuta, sen jälkeen hoidetussa tasarakenteisessa metsässä (varsinkin teillä, jotka omistatte eteläisessä Suomessa hyvillä maapohjilla olevia puustoja) kuidun osuus ei enää ainakaan merkittävästi lisäänny. Onko kiivaimman kasvun vaiheessa esim. 10vuoden jakso, jolloin uutta puuta syntyy hehtaarilla esim 7 m3 vuodessa, mutta kuitupuuta siirtyy tukkipuuksi esim 10m3/ha/v.
    Mikäli näin käy onko tällä merkitystä sen suhteen millaisia metsiä olisi kannattava hankkia, mitä toimenpiteitä ja milloin tulisi tehdä sekä miten tämmöinen metsä vertautuu vaihtoehtoiseen sijoitusmuotoon. Hurjia vuosituttoja ainakin teoriassa syntyisi. Vaiko onko koko ilmiötä olemassakaan?
    Tämmöisiä itse joskus mietiskellyt. Täällä kun on monella kokemusta ja näkemystä, niin löytyisiköhän pohdintoja asian tiimoilta. Kiitos jo ennalta.

  • jees h-valta

    Todellisuutta taisin viimeksi tänään kuulla jostain uutisista kun mainittiin tukkimetsän kasvatusajaksi 80-100 vuotta. Keskiverto maailma vain kulkee kuten ennenkin ja poikkeamat taitavat liikkua enemmän mielikuvatasolla. Yarahan näistä ”poikkeamabileistä” kyllä elää. Ja työhyvinvointia tietty kasvattaa myös.

    jees h-valta

    Olenhan minäkin 50-60 vuotiaita kuusikoita nurin kipannut mutta en minä niitä oikein miksikään kunnon metsiksi edes kehtaa sanoa. Mutta joskus kyllä kannattaa kun ei kasva niin ei kasva. Uusi metsä kasvaa kyllä paremman oloisesti.

    Metät kunnossa!

    jees h-valta: Yritän nyt vielä selventää tuota tilannetta sinullekin: Jos perkaus, raivaus ja enska on tehty ajallaan, 3 x Yara maksaa noin 1000 € / ha ja tosiaan se kuusikko on noudettavissa 50 – 60 vuoden iässä. Tukkikokoisena. Miksi yrität puhua rahan tekemisestä jos kuitenkin itse vatuloit vaan e-puun ja haapakuidun hinnoilla?

    Puun takaa

    Kyllä täällä palstalla Jesse on ihan todellisia puuntuottajia.
    Ei me tarvita mielikuvitusta, kun todelliset tulokset on koko ajan nähtävillä.
    Suosittelen lämpimästi sinullekin tutustumista nykyaikaiseen puuntuotantoon.

    raivuri

    ”Todellisuutta taisin viimeksi tänään kuulla jostain uutisista kun mainittiin tukkimetsän kasvatusajaksi 80-100 vuotta.”

    Kyllä. Tämä on se normaali hoitamaton ja unohdettu versio vielä hieman huonolla viljelyaineksellakin. Kiertoaika vain lyhenee huomattavasti, jos puusto ei matele vesakon keskellä ja harvennuksia venytetä 10 vuotta eteenpäin. Tämä on sellainen kohtuullisen normaali ketju.

    jees h-valta

    Minun ajatukseni perustuu täysin muuhun kuin tukin pakkopakertamiseen. Yksinkertaisesti on turha tehdä kaksinkertaisesti työtä kun elämä on vain yksinkertainen. Toista hukia perään en tiedä varmuudella kenenkään saaneen. Kun olen aloittanut metsätalouden nelikymppisenä tiesin heti ettei turhaan kannata tukkimetsien kasvatukseen panostaa. Mutta se että aion kuitenkin tehdä päätehakkuita myös omakasvattamiini taitaa teille tukkijulleille olla aika vieras käsite. Se ei havun kaas onnistu joten piti ottaa reippaammin kasvavia puita ohjelmaan. Tukkimetsät joita kippaan on pääasiassa olleet toisten kasvattamia että turha minua on syyttää jos ne vain eivät niin kummoisia olleet vielä kuuskymppisinäkään. Silti teen vielä pitkään myös havun päätehakkuita. Sen verran noita muukasvattajien metsiä on tullut haalittua. Mutta kiva se on kipata vielä eläissään toisenkin kerran.

    jees h-valta

    Ja sitä en anna myöden että kuusimetsä ei ole vielä järkevää päätehakata 50-60 ikään vaikka olisi suoraan Yara-pussiin istutettu. Se pituus josta tehdään neljää tukkia tulee ajalla, ei tempuilla. Olen kyllä nähnyt noita ”paksuperseitä” mutta pituus puuttuu tukkijullit.
    Nin se vaan arkimetsätaloudessa se kuusi istuu.

    Puun takaa

    Kuten olen jo aikaisemmin muutaman kerran todennut, Jessen kannattaisi ihan oikeasti tutustua nykyaikaiseen puuntuotantoon.
    Nuo vanhakantaiset lausunnot herättävät nykyajan puuntuottajissa lähinnä hilpeyttä.
    Maailma menee kaikilla aloilla koko ajan eteenpäin.
    Kun lopetin maidontuotannon 80-luvulla, silloin 5000 kilon keskituotos oli ihan kohtalainen. Nykyään taidetaan olla jo kaksi kertaa suuremmissa luvuissa.

    jees h-valta

    Hyvähän se että hipeitäkin ollaan mutta et myöskään ottanut kantaa siihen pituuskysymykseen Puuntakunen.

    Puun takaa

    Kyllä sitä pituutta on aivan riittävästi oikein kasvatetussa 50-60 vuotiaassa kuusikossa.
    Tukkiosuus ei siitä enää paljoakaan lisäänny, vaikka kavattaisi kuuset yli 30 metrisiksi.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 55)