Keskustelut Metsänhoito Voiko tukin määrän kasvu ylittää puuston vuotuisen kasvun?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 55)
  • Voiko tukin määrän kasvu ylittää puuston vuotuisen kasvun?

    Viime vuosina kiinnostus metsänkasvatuksen antamaan tuottoon herännyt siinä määrin, että olen yrittänyt uteliaisuuttani arvioida yksittäisten kuvioiden ja tilojenkin antamaa sijoitetunpääoman antamaa tuottoa.
    Siinä yhteydessä olen olen ajatuksissani törmännyt kysymykseen, voiko tietyssä vaiheessa kiertoaikaa tukkia syntyä kuviolla enemmän kuin varsinaista kuutiokasvua?
    Kun ajattelee, että karkeasti ensimmäiset 100-150 m3 on pelkästään kuitupuuta, sen jälkeen hoidetussa tasarakenteisessa metsässä (varsinkin teillä, jotka omistatte eteläisessä Suomessa hyvillä maapohjilla olevia puustoja) kuidun osuus ei enää ainakaan merkittävästi lisäänny. Onko kiivaimman kasvun vaiheessa esim. 10vuoden jakso, jolloin uutta puuta syntyy hehtaarilla esim 7 m3 vuodessa, mutta kuitupuuta siirtyy tukkipuuksi esim 10m3/ha/v.
    Mikäli näin käy onko tällä merkitystä sen suhteen millaisia metsiä olisi kannattava hankkia, mitä toimenpiteitä ja milloin tulisi tehdä sekä miten tämmöinen metsä vertautuu vaihtoehtoiseen sijoitusmuotoon. Hurjia vuosituttoja ainakin teoriassa syntyisi. Vaiko onko koko ilmiötä olemassakaan?
    Tämmöisiä itse joskus mietiskellyt. Täällä kun on monella kokemusta ja näkemystä, niin löytyisiköhän pohdintoja asian tiimoilta. Kiitos jo ennalta.

  • metsänvartija

    Googlettamalla löyty mm. antikvaraatti.fi hintaan 20 €, kuitti verotukseen.

    Löytyy muualtakin, huipputeos.

    Y.Vuokila maintsee teoksessaan viljeltyjen havumetsiköiden harvennusmallit ettei ko. harvennusmalleilla saavuteta maksituotosta/järeyttä.

    Päävaltapuut, niistä muodostuu maksimijäreys. Maksimituotos sitten tuon puhdistushakkuun kautta. Jokainen joka pysyy pystyssä jätetään kasvamaan. Lumenkatkomat, kuivuneet, myrskyn vikuuttamat pois. Se on puhdistushakkuuta.

    A.Jalkanen

    Se mihin metsän kasvatuksella pyritään, lienee sitten useimmilla maksimituotto (rahallinen). Siihen, milloin kannattaa päätehakata, vaikuttaa mm. oma korkovaatimus, puun markkinatilanne ja puun hinnoittelumalli (laatuhinnoittelu vai ei).

    metsänvartija

    Minimivaatimus energiapuurungolle on 4 cm D 1,3.

    Tälläiset rungot tosin poistuu ennenmin tai myöhemmin.

    MV:n Rickleå mallissa alle 10 cm, poistetaan jos luonto ei niitä poista.

    Panu

    @A.Jalkanen: Mun korkovaatimus on 10% pa. Miten vaadin sen metsältäni?

    William Munny

    ”En ole koskaan tehnyt metsätöitä silmän iloksi,vaan rahan kiilto silmissä”.

    Eikö visakalloonen sonni tierä millaanen loppu on ahneella.

    Puun takaa

    Wiljami taitaa olla ensimmäinen ihminen joka on minua ahneeksi nimitellyt. Jos oikeasti ahne olisin, miksi sitten metsiä olen hoidellut, kun muista hommista rahaa olisi tullut monin kerroin enemmän.

    A.Jalkanen

    Panulle: et mitenkään 10 % metsästä, ja jos saat jostain muualta lähes varmaa tuottoa tuon verran, niin kerro minullekin!

    William Munny

    Tokihan visakalloonen sonni saa ahne olla,eihän tässä sitä häneltä olla kieltämässä.
    Ajattelin vaan varoittaa.
    Pitäähän hänelle antaa myös tunnustusta,esimerkillisestä metsien hoitamisesta.
    Mukava ukkohan sie oot.

    jees h-valta

    Hauska termi tuo ”esimerkillinen hoitaminen” kun alkutuottajan metsän kasvun ohjailusta puhutaan.
    Pitäisi mielestäni nimetä mikä on se esimerkki tai kenen esimerkki jonka mukaan joku ”hoitaa esimerkillisesti”.

    Metät kunnossa!

    jees h-valta. Se erimerkillinen hoitaminen on sellaista, mistä muut voivat ottaa mallia. Tuloksia tällä palstalla on usein esitelty, enkä lähtisi kyseenalaistamaan niiden totuudenperäisyyttä.
    Esimerkillinen hoitaminen on mm. sellaista, että myyty leimikko hakataan kulmasta kulmaan. Sinulla oli jo eilen lukijan kuvissa kommentti, jossa toteat ”omat kaupat on aina hakattu” – kovin nopeasti sinulta häviää muistista omat keskeytyneet hakkuut.
    Ei ollut metät esimerkillisessä kunnossa!

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 55)