Keskustelut Puukauppa Voiko metsän alkaa hinnoittelemaan päästöoikeuksilla?

  • Tämä aihe sisältää 20 vastausta, 11 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 vuotta sitten Puuki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 20)
  • Voiko metsän alkaa hinnoittelemaan päästöoikeuksilla?

    Tietynlaiset markkinat hinnoittelevat Suomessa kuitupuun keskimäärin 20 euroon kuutio ja tukkipuun noin 60 euroon kuutio. Hakattujen puukuutioiden keskihinta metsänomistajalle on varmaankin luokassa 30-35 euroa. Tämä siksi, että kiertoaikana harvennetaan paljon alhaiseen kuutiohintaan.

    Jos hinnoittelu tehtäisiin päästöoikeuksilla, keskikuutiohinnaksi tulisi tällä hetkellä noin 80 euroa eli noin 2,5 kertainen! Tilahinnoittelussahan tämä näkyisi vielä voimakkaampana erona, koska maksuvirta aikaistuisi.

    Paljon varmasti olisi tehtävää lähinnä politiikoillamme, että päästöoikeuksien hinta siirtyisi sinne todelliselle nielulle.

    Päivän Hesarissa oli käännösjuttu Wall Street Journalista, missä mainittiin Gabonin myyneen metsiensä nieluja tällä tavalla. Tosin sopimuksista osa on tehty ainakin vuonna 2019, jolloin hinta oli alhaisempi. Nopesti tutkittuna en löytänyt, että seuraako sopimushinta kuitenkin markkinahintaa.

  • Timppa

    Olisi kansantaloudelle ja maaseudulle katastrofi, jos metsät jätettäisiin hakkaamatta.  Kantorahatulot ovat n 2 miljardia.  Jalostusarvo taitaa olla liki 10-kertainen

    Tomperi

    Hyvä Timppa,  paljonko kantorahatuloista valuu ulkomaille,  paljonko jalostusarvosta jää kotimaahan?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Teollisuuden puun käytöstä on tullut viime vuosina noin 10 % ulkomailta, joten sen verran kantorahoista meni sinne – tosin Putin parantaa tätä tilastoa kieltämällä puun viennin. Jotain jalostusarvosta kuvannee se tilasto, jonka mukaan noin viidennes maamme nettovientitulosta tulee parhaina suhdannevuosina metsäteollisuudesta.

    Tomperi

    En oo tiennyt että se ois tosiaan noin???  En tosiaan tiedä sitä että kuinka tilastoituu Suomessa firmojen omien metsien hakkuut, metsähallituksen metsien hakkuut kantorahoiksi kun esim metsähallitus ei tee kantorahakauppaa kustannus ja järkevyys syistä.  Tuodaanko Suomeen eukaa ja jos tuotas niin mites se tilastoituisi?

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Luke tilastoi hakkuiden kokonaismäärät ja yksityismetsien kantorahatulot. Metsähallituksen kantorahat varmaan näkyvät heidän omista raporteistaan. Firmojen omista metsistä hakatun puun arvo ei liene julkista tietoa.

    Tomperi

    Niin mutta en ymmärrä miten 10 prosenttia kantorahatuloista menee ulkomaille, edelleenkään.

    ”Teollisuuden puun käytöstä on tullut viime vuosina noin 10 % ulkomailta, joten sen verran kantorahoista meni sinne”

     

    Taitaa olla aika höpöhöpö tilasto tuo, miten kantorahatulot tilastoituu energiapuuhakkuista, toimijoita paljon ja eräs toimija totesi että ei hajuakaan….

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    No sanotaan että korkeintaan 10 % menee ulkomaille. Tuontihan on pääasiassa energiapuuta ja haketta sellun tekoon. Vähemmän on tukkipuuta mutta tulee sitäkin esimerkiksi parketin valmistukseen. Metsätilastoissa on tarkempia tietoja tuontipuusta.

    https://stat.luke.fi/metsätilastollinen-vuosikirja-2021-2021_fi

    TTL

    Jos asia käännettäisiin täysin päälaelleen, niin Suomessa käytetty kokonaisenergia voitaisiin lähes kokonaan tuottaa metsiemme kasvulla.

    Hiilidioksineutraalisuus saavutettaisiin käyttämällä lisäksi olemassaolevaa vesivoimaa ja tuulivoimaa sekä näiden hajontaa tasaamassa esimerkiksi Olkiluodon ydinvoimaloita. Tässä tapauksessa siis joitain prosentteja metsän kasvusta jätettäisiin nieluksi neutralisoimaan muita hiilidioksidipäästöjä.

    Puukuution bruttoarvohan energiantuotannossa on jossakin 200 euron korvilla.

    Apli

    Äänestäkää vihreitä niin näin tapahtuu… No joo kumpi on metsäomistajalle kannattavampaa myydä hiilinieluja vai puuta? Aika näyttää… Itse kallistun vielä puun myynnille! Meneekö se jyväskylään polttoon vai selluksi äänekoskelle ihan sama, euro on siinä suhteessa ainut konsultti.

    Puuki

    Puun keskiarvohinta olisi siis esim. päästöoikeuksien hinnan mukaan 80 €/motti.   Sehän olisi melko sopiva hinnan korotus, kun inflaatiokorjauksetkin on jääneet tekemättä varsinkin kuitupuun hintoihin n. 30 vuoden ajalta.   Puuta vois myydä sillä keskihinnalla (paitsi ei mä-oksatonta tyvitukkia, jos sitä sattuisi olemaan tavallista enemmän pystyssä) ) ostajille jotka saisi vaikka sitten säilöä puut suohon tai  käyttää muuhun järkevämpään tarkoitukseen.     Kohtuullisen edullinen  hinta 80 puun energia-arvoon verrattunakin.   Samoin sahatavaran nykyiseen keskihintaan nähden.     Sellufirmojen voitotkin taisi ~ 2x;stua viime vuonna joten maksukykyä kyllä löytyy.

    Haketta tuotiin n. v. sitten (tilasto/v)  Venäjältä vähän yli 4 milj. k-m³.   Pyöreätä puuta vähän sitä enemmän.   Mutta mikä olisi kotimaisen puun ns. kriittinen hinta jotta vielä kannattaisi täällä tehdä mm. fossiilisia tuotteita korvaavia puupohjaisia uutuustuotteita .  Se johtuu pitkälti kysynnästä ja arvonlisästä joka on saatavissa.  Kysyntä on kasvamassa jatkuvasti koska varsinkin muovin haitallisuus luonnossa ja sen valmistuksen päästöt  on selvä asia n. 99,9 %:lle populasta.     Joka tapauksessa se  k.kantohinta on selvästi korkeampi kuin nykynen 80-luvulle jämähtänyt nimellishinta.  Myyjistä riippuu suurimmaksi osaksi  jatkuuko halpamyynti nyt vai ei.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 20)