Keskustelut Metsänomistus Voiko metsää omistaa?

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 57)
  • Voiko metsää omistaa?

    Näin kyselee Pekka Syvänen kolumnissaan 19.11.2020 Metsälehdessä. Kolumni on ikäänkuin suoraan minun kokemukseni, mutta ”sievemmin sanottuna”. Onkohan millekkään muulle, kuin metsäomaisuudelle/-maalle, yhtä paljon jakajia, tarkoitan näitä jokamiehiä. Jokamiehenoikeuksia he ”venyttävät” aina omien tarpeidensa mukaisesti ja itselläni on jatkuva näkemysero koirien irtipidosta ja läpi vuoden…siis myös ajalla, jolloin maanomistajallakaan ei ole koiran irtipito-oikeutta. Sitten on tämä jokamiesten jatkuva innostus tutkia paikkoja… siis konesuojia, varastorakennelmia yms. Mielestäni voisimme omaksua EU- maiden käytännön maanomistan oikeuksien turvaamiseksi.

  • Visakallo

    Helsingin Sanomat pyrkii toki julkaisemaan tällaisia valtavirrasta poikkeavia metsäjuttuja, mutta yleensä niitä seuraa useiden vastajuttujen sarja. Tällä kertaa voi kyse olla jopa yleisestä linjanmuutoksesta. Valtakunnan ykkösmediassa kun ei voida olla huomaamatta talouden tosiasioita. Kun laskun maksamisen aika alkaa, on lehdenkin linjan muututtava. Ruotsissa tämä on metsienkin osalta jo tapahtunut, ja niin käy nyt meilläkin.

    Scientist

    Kuka vaatii, että pitää hakata puuttomaksi ? Eihän metsälain mukaan metsää tarvi hakata ollenkaan, jos ei halua. Ei kai kukaan pakolla tule hakkaamaan toisen metsää.

    Puuki

    Entisiä turvesuon pohjien metsitystä ei tueta , jos vesitalous ei ole kunnossa.  Vapon myynnissä olleilla alueilla on joskus  mainittu, että alueelle tai alueen läpi johdetaan valumavesiä muilta alueilta. Aina sitä ei ole mainittu  mutta useimmiten joltain lähialueen turvesuolta valutetaan vesiä kaupattavan alueen suuntaan.  Kevättulvien aikaan saattaa monien mahdollisuuksien palsta muuttua vesialueeksi.   Silloin niissä kohteissa ei voi juuri muuta kasvattaa kuin pajuja.

    mehtäukko

    Niinpä tuolla 1. sivulla RR…” On vielä kaiken muun lisäksi sellaisia mehtäukkoja, jotka vaativat…” Ketähän tarkoittaa, vai yleisesti, mutta outoja on painajaiset?! Varmaan kuolinpesän osakkaana ampuu ympärilleen.

    Visakallo

    Tuo Puukin kertoma on monesti juuri noin. Täällä osa Vapon turvetuotantoalueista on jo muutenkin niin alhaalla, että vesi pumpataan niistä pumpaamojen avulla pois. Kun turvetuotanto loppuu, tuskin kukaan alkaa niitä pumppaamoja huoltamaan ja kustantamaan, eli ne suot muuttuvat vesialueiksi.

    Tolopainen

    Kyllä nyt on jo noiden soiden kanssa menty sellaiseen suuntaan, että Vapon alueita en huolisi edes ilmaiseksi. Hoitakoot vihreät ne miten huvittaa.

    A.Jalkanen

    Alavan alueen turvesuon voi ennallistaa suoksi tai lintukosteikoksi. Usein riittää kai ojien tukkiminen ja rahkasammalten alkujen tuominen alueelle.

    arto

    Meillä maatilat ostelee vanhoja turvesoita. Hyviä viljapeltoja tulee. Saavat edullisesti.

    Tolopainen

    Voi viljellä riisiä, eikä märkänä syksynä tarvitse satoa korjata.

    Reima Ranta

    Palaan nyt vielä vähän tuohon perintöveroon. AJ:n Konnevedellä verottajan mukaan vuotuinen tuotto on 137e/ha/v eli perintöveroarvoksi tulee huojennuksessa 137 e x 10 x 0,40 = n. 550 e/ha. Vanhemmilta perityn hakkaamattoman metsän käypä arvo on helposti 20-kertainen. Kun huojennettu vero maksetaan vielä 10-vuoden aikana tasaerin, niin se tarkoittaa, että toinen maksaa tämän näennäisen syyn vuoksi perintöveroa 2500% enemmän kuin toinen. Onko tämä jonkun mielestä oikeudenmukaista?

    MTK on tietysti ihan viisas maatalousyrittäjien näkökannalta katsottuna näin toimiessaan. Kyse on selvästä kilpailuedusta metsämarkkinoilla.

    Voidaan mielestäni aika perustellusti kysyä, onko metsänomistajilla edunvalvontaa.   Olen huomaavinani, että tällaisen asian nostaminen esille aiheuttaa täällä lähinnä närkästystä, joka kertoo kenen talutusnuorassa ollaan.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 57)