Keskustelut Metsänhoito voiko istutuksen jälkeen tehdä boorilannoituksen

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 15)
  • voiko istutuksen jälkeen tehdä boorilannoituksen

    Istutin alkukesästä yhden mätästysalueen kuuselle. Työn ollessa loppusuoralla hoksasin, että joka puolella aukon ympärillä kuusten latvoissa on oireita boorinpuutoksessta. Latvat olivat viallisia melkein joka puussa. Kyseessä on oikein rehevä alue, jossa pinnassa puoli metriä turvetta ja alla savi. Oma metsä oli lähes puhdasta hieskoivikkoa, joten en pannut asiaa merkille ennen hakkuuta.

    Mitenkähän tuon kanssa menettelisi? Paras olisi ollut kävellä alue ennen istutusta ruiskun kanssa ja lannoittaa Bortracilla tai vastaavalla. Onko palstalaisilla kokemusta, kestävätkö pikkutaimet boorilannoitusta ja kuinka pian istutuksen jälkeen?

  • Svedu Petteri

    Minulla ei ole mitään tieteellistä kokemusta asiasta, mutta jos ruiskutat ensi keväänä heti lumien sulamisen jälkeen vesisateessa, niin tuskin on mitään haittaa. Ei ole uusia vuosikasvaimia ja vesi puhdistaa taimen.

    Jos oikein varman päälle haluat pelata ja alue on pieni, niin voit suojata taimen esim. 1,5 l limsapullolla, jonka kylkeen olet laittanut 1 m varren, jotta ei tarvitse kyykkiä.

    Jos teet tuon suojauksen ja ruiskutat esim. kesäkuun alussa, niin samalla voit myrkyttää heinikon. Tuota ainetta voi sotkea rikkaruohomyrkkyjen kanssa. Tarkista yhteensopivuus paikasta http://www.tankmix.com (vaatii kirjautumisen)

    Soita Yaran palvelunumeroon ja kysy myös sieltä:).

    Portimo

    Kiitos vastauksesta.

    Pinta-alaa on noin 10 hehtaaria. Tuo kevätvaihtoehto kuulostaisi joltain. Laitoin Yarallekin sähköpostin.

    sammeli

    Minä olen miettinyt, että kestäisiköhän taimet minkälaista boorilannoitusta jo ennen istutusta, eli kastelukannulla suoraan laatikkoon tai käyttämällä laatikkoa ”altaassa” jossa on bortrac-seosta. Kuinkahan vahvaa liuosta voisi käyttää?
    Ei tämä varmaan pitkälle riittäisi, mutta antaisi ehkä turboboostia heti lähtöön, varsinaisen lannoituksen voisi sitten tehdä myöhemmin.
    Ilmoitteleppa jos saat jotain vastauksia yaralta.

    Dolmari

    Taimitarhat lannoittavat taimia mm.boorilla. 3-5 vuotta pitäisi tämän ehkäistä puutetta boori köyhässä maassa.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Esitin asian Yralle, sain seuraavan vastauksen:

    Kiitos vinkistä ja pahoittelut hitaasta reagoinnista. Sähköpostia ei tullut seurattua kesäloman alussa.

    Keskustelupalstalla on hyvää pohdintaa, mutta vääriäkin olettamuksia näyttää olevan. Jos voit välittää tämän kommentin palstalle, niin hyvä.

    Taimitarhalla paakkutaimet saavat maksimimäärän booria ja sitä ei pidä yrittää omatoimisella kastelu/upotuskäsittelyllä lisätä. Taimitarhoilla ”booritankkausta” on tutkittu tarkkaan ja tosiaan yhtään lisää ei pidä yrittää omatoimisesti laittaa! Vaarana on yliannostus. Boori on hivenravinne, jota kasvit tarvitsevat hyvin pieniä määriä terveeseen kasvuun. Yliannostus on mahdollista jos lannoituksen kohdistaa pienille taimille ja mättäille. YaraVita Bortrac tulee levittää mahdollisimman tasaisesti kuviolle. Tämä ei tarkoita sitä, että joka neliölle tulee saada tarkalleen sama määrä, mutta parhaaseen tulokseen pääsee kun levittää ”niin kuin kuviolla ei taimia/mättäitä olisikaan”. Jos käytännön työssä tunnistaa omasta tekemisestään sen, että mättäälle tulee aina ruiskutettua pieni ekstra määrä, niin sitten on parempi ottaa ohjeeksi se, että välttää mättäille levittämistä kokonaan. Taimia ei tarvitse suojata jos pitää kiinni siitä, että joka neliölle (välialueillakin!) pyrkii levittämään saman määrän. Jos käyttää reppuruiskua, niin suosittelen sellaista mallia jossa on ns. säätösuutin. Suihkun pystyy säätämään niissä hyvin karkeaksi niin, että neste tulee pistemäisesti ikään kuin pisaroina. Se lisää levitysleveyttä ja tuuli ei kuljeta sumua.

    Jatkuu

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Jatkoa:

    Jos kohdistaa hehtaarille varatun määrän (esim. Bortrac 15litraa/ha) vain taimille/mättäille, eli noin 2000 neliön alalle, niin ”yliannos” on viisinkertainen. Vaikka taimille ei koituisi vahinkoa, niin booria varmuudella huuhtoutuu kun maaperä ei pysty ylimäärää puskuroimaan. Paras ja pitkävaikutteisen tulos saadaan siis tasaisella levityksellä välialueillakin. Boorilannoitus on pitkä-aikaista maanparantamista, vain pieni murto-osa menee seuraavan vuoden kasvuun. Tarkoituksena on kertakäsittelyllä saada metsämaan boorivarat hyvälle tasolle niin, että aikanaan taimikon sulkeutuessa booria riittää kasvatettaville puille ja että boorilannoitusta ei tarvitse uusia kiertoajan aikana. Boorilannoitus ei rehevöitä pintakasvillisuutta, mutta nopeuttaa istutustaimien nousua. Tässäkään mielessä lannoituksen kanssa ei kannata viivytellä.

    Reppuruiskua käytettäessä hyvä yleisohje on kaataa ruiskuun ensin puhdasta vettä 10 litraa ja sitten Bortracia 5 litraa. Kansi kiinni kevyt ravistus. Näitä ruiskullisia tarvitaan 3kpl/ha, mutta 4kpl/ha Jos boorinpuutos on voimakas ja ainakin kun kyseessä on nykyinen tai entinen pellonmetsityskohde. Ruiskutetta ei tarvitse yrittää saada maahan. Riittää, että liuos jää pintakasvillisuudelle. Boori ei haihdu vaikka neste haihtuukin heinikosta hyvin nopeasti.

    Jos kyseessä on turvemaa, niin boorin lisäksi fosforin ja kaliumin riittävyys tulee varmistaa. Varsinkin pellonmetsityskohteissa on paljon turvemaita joilla varsinkin kaliumista on boorin lisäksi niukkuutta. Omatoimiselle levittäjälle vaivattomin ratkaisu kaliumlannoitukseen on kaliumsulfaatti 200kg/ha tai kaliumsuola 160kg/ha. Fosforin ja kaliumin puutos on epätodennäköistä jos turvekerros on alle 40cm paksu, eli lapio mukaan kun turvemaametsän hoitoa suunnitellaan!

    Petri Kortejärvi
    Yara Suomi Oy

    Välittäjänä: Korpituvan Taneli

    Portimo

    Kiitos Taneli.

    Portimo sai Petriltä samanlaisen ohjeen paluupostissa, vaikka on näin lomakausi. Hän sanoi myös, että taimi voittaa heinän ja pusikon paremmin, jos latvalla on selvä suunta ylöspäin.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tein tarkentavan kysymyksen Yaran Korterannalle:
    ”Kun kerran taimitarha on paakkuun ladannut booria, niin eikö silloin
    sitten voisi odottaa pari-kolme vuotta ja ruiskuttaa bortrac vasta kun
    paakun teho alkaa hiipumaan?”

    Sain seraavan Vastauksen:
    ”Kyllä näin voi tehdä, booria on todennäköisesti tarpeeksi parin kasvukauden tarpeeseen taimen mukana, mutta ei pitempään, jos kuvion boorivarat ovat niukat. Kun kuvio on aikomus boorilannoittaa joka tapauksessa, niin parin vuoden odottelu ei kannata.
    Bortracin levitys on helppo integroida maanmuokkaukseen ja koneistutukseen kunhan vain metsä-alan organisaatiot ja urakoitsijat saadaan asiasta innostumaan.”

    Suorittava vastaa varmaan tähän, että ei saa kiusata konemiehiä taas uusilla hommilla.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Jaa siis, että kaivinkone levittämään lannoitetta. Samakun koneistutus niin sitäkään ei ole vielä saatu kannattavaksi verrattuna ihmistyöhön.

    sammeli

    Suuret kiitokset Tanelille ja Kortetjärvelle.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 15)