Keskustelut Metsänhoito Voiko erirakenteinen metsätalous olla kannattavaa?

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 264)
  • Voiko erirakenteinen metsätalous olla kannattavaa?

    Voiko erirakenteinen metsätalous olla kannattavaa? Asiasta oli kokoontunut kuulemaan ja keskustelemaan noin 40 pääkaupinkiseudun metsänomistajaa joulun alla Helsingin pääkirjaston auditorioon PKMOn metsänomistajien iltaan.

    Alustajana oli yrittäjä Timo Kujala. Metsänhoidossa Kujala suosii erirakenteiseen metsänkasvatukseen erikoistuneita metsänhoitajia.

    Kujalan esityksen voi katsoa YouTubesta https://www.youtube.com/watch?v=jANZzYsdoYQ

  • Anton Chigurh

    Tieto vaihtuu hirvi- ja myyrätuhottomuuteen, jotka molemmat on helppo estää.

    Metodi näkyy kyllä mapsissa, kuviot luokkaa 5 hehtaaria. Tarvitsee vain tietää mistä katsoa.
    Tarkistin juuri mapsista: erittäin hyvin näkyvät satelliittikuvassa.

    Metodissa on monta hyvää. Esimerkiksi täkäläiset myrskyt eivät niitä puita nurin saa.

    Pähkäilijä

    Yksi asia joka keskustelussa näyttää unohtuneen on puun käytön väheneminen maassamme tasaisesti.

    Tässä suhteessa harsintametsätkin auttavat asiaa, aivan samoin kun 1/3 osa talousmetsistä jotka ovat unohtuneet tuottavan metsätalouden piiristä. Osassa Suomea ollaan tilanteessa jossa ei edes tasaikäistä ensiharvennusta saa kaupaksi vaikka kohde on huomattavasti helpompi käsitellä. Kujalalla on volyymiä kaupoissa joten hänen neuvotteluasema on paljon parempi kuin 1-2 km2 metsää omistavien harrastelijoiden.

    Toivotan tervetulleeksi kaikki uudet kasvatusmenetelmät. Ostopuoli sen kuitenkin ratkaisee mitä halutaan ostaa ja mihin hintaan ja € on konsulttina.

    Esimerkkinä, jos ostomiehen vuosikiintiössä on ostaa 100 000 m3 tukkia, kohdistaako hän kaupat suuntaan jossa on tarjolla 4 km2 aukkoa vai 20 km2 harsintaa?

    Kurki

    Pihkaniska:
    <<<Eikö halla vieraile istutetussa kuusikossa, käsittääkseni siellä on vähempi verhopuustoa kuin jatkuvan kasvatuksen metsässä.<<<

    Onnistuuhan tuo kuusen istuttaminen aukolle Kainuussa ja Lapissakin, mutta siihen vaaditaan pohjoisen puolinen vaaranrinne, jossa halla on harvinaisempaa.
    Ja onnistuuhan se muuallakin, jos hyvälksyy sen että kuusen kasvu takkuaa ja mittaan 5m menee kymmeniä vuosia..
    Minulla ei sellaisia metsämaita ole ja suojapuuston allakin ankara halla vierailee liian tiheästi, että kuusta kannattaa pelkastään aukolle istuttaa.
    Aukoille pääpulajiksi mänty ja jos maa on kuuselle sopivaa, niin jonkun verran kuusta sekaan.

    Timppa

    Keski-Suomessa ei hallaongelmaa. Kuusentaimella luokkaan 5 metriä aukossa menee rapiat 10 vuotta hyvillä pohjilla.

    Aluskasvuskuusi saavuttanee siinä 10 vuodessa rapian puolen metrin mitan. Siihen kait perustuu uuden lain vaatimus taimien koosta. Hyvin ovat kaverit lobanneet lainlaatijia. Nykyisellä vaatimustasolla ei kovin helposti syyllisty lainrikkomiseen, jos vielä hieskoivutkin lasketaan mukaan kasvatettavaan puustoon.

    Olen elänyt sota-aikana, jolloin kaikesta oli pula. Siksi hirveästi inhottaa kaikkinainen resurssien tuhlaus. Esimerkiksi se, että jatkuvan kasvatuksen korjuussa kuluu energiaa turhaan verrattuna jaksolliseen. Tai vaikka se, että UPM:n ostajat istuvat asiaa koskevassa koulutuksessa vaikka pitäisi tehdä ostotarjouksia.

    Kurki

    Timppa:
    <<<Keski-Suomessa ei hallaongelmaa. Kuusentaimella luokkaan 5 metriä aukossa menee rapiat 10 vuotta hyvillä pohjilla.<<<

    Pääsen seuraamaan metsiä myös Keski-Suomessa, kun velipoika omistaa metsäpalstoja Viitasaarella ja Kangasniemellä.
    Viime kesänä Viitasaarella halla vahingoitti osittain kuusentaimien vuosikasvuja ja Kangasniemelläkin näkyi hallan vikuuttamia kuusen taimia.
    Olen ollut istuttamassa noita taimikoita ja myös estämässä myyrätuhoja näissä taimikoissa, joten joka kesä tulee niitäkin taimikoita seurattua.
    Kesällä 2010 oli Länsi-Savossa paha hallavuosi, kun liikuin tuolla suunnalla Tervossa ostomielessä katselemassa myynnissä olevia metsäpalstoja.

    Olen samaa mieltä että Keski-Suomessa ja Savossa hallasta ei ole samanlaista ongelmaa kuin täällä ja suurin osa vaarojen rinteistä ei liene kokenut hallaa koskaan.
    Lisäksi siellä kuusentaimien elpymiskyky on aivan eri luokkaa kuin täällä hallaviotuksista kuten myyrätuhoistakin.

    metsänvartija

    Uudistaminen on ollut ja on vieläkin lakisääteistä. Osa päätehakkuu tuloista käytetään uudistamiseen. Nyky verotuksessa asiansa osaava tekee 15 % varauksen joka kattaa omatoimiselle metsänhoitajalle uudistamiskulut yli tarpeenkin.

    Oma työ on verovapaata, kuluja on muokkaus, taimet,tj-kulut (jotka voi itse napsia taskuunsa). Kustannustietoinen voi ostaa esim. 1-vuotiaita kuusipotteja ja kasvattaa niitä isommiksi. Siinä kasvatuksen kate on hyvä.

    Peltojen ja lepikoiden uudistaminen aikoinaan oli hyvin tuettua. Taimimateriaali oli ilmaista ja alueelle sai verovapauden pinta-ala verotuksessa. Rahoitusta oli tarjolla myös halpoina metsänparannuslainoina.

    Puuntuottaminen on nimenomaan tuotantoa. Taimi kasvatetaan tukkipuuksi. E-puu ja kuitupuu on tuotannon sivutuote. Männyn ja r-koivun tuotannossa näitä sivutuotteita tarvitaan laadun takia. Kuusi on ”helppo” puu kasvattajalleen.

    Nyky verotuksessa kalenterivuosi on tilikausi. Omaa työtä ei voi verotuksessa vähentää (ellei ymmärrä olla töissä/osakkaana metsänhoito yrityksessä). Verotus koron laskun sijaan on metsäntalouden perusta. Puuntuotannossa on tyydyttävä alhaisempaan korko tuottoon mitä esim. pörssissä.

    Päätehakkuu tulot sijoitettuna ja uusi viljelymetsä yhdessä tuottavat hyvän tuloksen.

    Mukavia pääomia tuotetaan 60-70 vuodessa. Pääoman luominen metsässä niinkuin sijoitusmarkkinoilla kestää aikansa mutta jonkun se on tehtävä.

    Puun takaa

    ”Tuo Puun takaan soveltama ajatus että hakkuutähteistä saatu tulo sijoitetaan uudistamiseen ja se on siksi ilmaista, on kestämätön. Saatu tulo on samalla viivalla riippumatta mistä jakeesta se on saatu”
    A.Jalkanen

    En pidä ajatustani kestämättömänä, koska jaksollisessa kasvatuksessa saadaan hakkuutähteistä tulo, mutta jatkuvassa kasvatuksessa ei saada. Lisäksi kannostossa maanmuokkaus tulee tehtyä joka tapauksessa.
    Kun vertailuja tehdään, pitää kaikki tänä päivänä käytössä olevat seikat huomioida, muuten vertailulta putoaa pohja.

    MaalaisSeppo

    Tässä keskusteluketjussa on painotettu, että kansantalouden kannalta on sama, miten kansalaiset metsiään hoitavat. Puutakin tulee jo nyt liikaa, kiitos vuosikymmeniä harjoitetun tehometsätalouden, jolloin nyt voidaan siirtyä luomu-metsänhoitoon.

    Viime vuosisadan alkupuolella todettiin, että silloinen harsintametsätalous oli siinä määrin vahingollista metsätaloudelle je edelleen koko kansantaloudelle, että se kiellettiin. Nyt metsäteollisuuden merkitys on vähentynyt, jolloin teollisuuden puuntarve voitaneen tyydyttää vähäisemmälläkin puun tuottamisella + tuonnilla. Eli tässä suhteessa erirakenteinen kasvatus on ok.

    Jossakin kommenteissa todettiin, että kansantalouden kannalta on sama, vailla metsät kasvaisivat rääseikköinä. Voihan se olla lyhyellä tähäimellä niinkin. Odottakaappas, kun kasvihuoneilmiö etenee ja huomataa, että Durban-sopimuksen perusteena ollut tiedemiestenkin virheeliseksi toteama metsien hiilinielun sitominen pinta-alaan korjataankin puuston määrään ja kasvuun perustuvaksi. Tällöin laskennallinen hiilipäästömaksu, jota Suoni nyt joutuu maksamaan muuttuukin Suomelle tuloksi.

    Tämä tulo täytyy tietysti jotenkin kanavoida ainakin osittain metsänomistajille eli lähinnä tehometsätalouden harjoittajille. Voi olla, että 15 vuioden kuluttua havaitaankin, että ns. tehometsätalous onkin luonnon, kansantalouden ja metsänomistajien kannalta kannattavin metsänkasvatuksen muoto. Erirakenteiset metsien puuhatuskasvattajat kiroilevat tällöin lyhytjännitteisyytään.

    Puun takaa

    Vertailuissa pitää olla kaikin puolin tasapuolinen.
    Vielä viime vuona jopa täällä Metsälehden palstalla käytettiin eri puulajien tuottovertailuissa kuusen kiertoaikana jopa sataa vuotta, kun nykypäivän menetelmillä se on n.50-vuotta.
    Nyt vihdoin näkyy jo tämänkin asian päivitys menneen virallisempiin metsänkäsittelyohjeisiin.

    metsänvartija

    Ruotsalaiset ovat taloudellisia ihmisiä, metsänhoidossakin.

    http://www.skogen.se osoitteesta voi nähdä ennätyksen kuutiomäärässä kuvan. Kyseistä lehteä voi lukea ilmaiseksi esim. Joensuun metsätieteellisen kirjaston lehtinurkkauksessa.

    Kannattaa muistaa että viljelytalous on tullut Suomeen Euroopasta/Ruotsista 1800-luvun loppupuolella. Vanhimmat viljelymetsät ovat tuolta ajalta, Raivolan lehtikuusikko tosin on istutettu jo 1730-luvulla, sijaintimaa on väärä.

    Kun puunkorjuussa siirryttiin koneelliseen korjuuseen menetetään jatkuvasti loppu puustopääomaa ja nimenomaan tukkia. Kaupan päälle saa sitten vielä teknisiä vikoja, lahoa ja lisääntynyttä luonnonpoistumaa.

    Luonnonmukainen metsänhoito sopii Suomen ilmastoon ja puulajeillekin parhaiten. Alaharvennuksia valiorungot huomioon ottaen.

    Jokainen voi valita metsänhoidonsa tyylin, täystiheät metsät joissa ei ole korjuu vaurioita kuulostaa hyvälle. Se saavutetaan vain usein toistuvilla apu/laatuharvennuksilla. Joka tähän kasvatustyyliin pystyy saa aikanaan hyvän lopputuloksenkin aikaan.

    Suuremmassa mittakaavassa Suomen sisällä on päädytty ylituotantoon, puulle ei riitä kysyntää. Siksi annettiin vapaus hoitaa metsiä huuhaa tyylilläkin.

    Hoitamattomuuden näkee jokainen, riippumatta omistajasta se tuottaa tappiota omistajalleen. Kaikkia omistajia ei voi laittaa samalle viivalle, jos näin olisi tulisi käyttää ravikilpailusta tuttua tasoituslähtöä.

    Vain ja ainoastaan omistaja ryhmä joka itse tekee työt pystyy kustannusten kannalta oikeaan metsänhoitoon. Se vaatii omistajaltaan koulutuksen metsänhoitoon. Tyvestä puuhun mennään joten ensin on opittava käytännön työ ja sitten metsänhoito ja puunkorjuukin. Oppiminen on pitkä prosessi metsänhoidossa, onneksi metsää on tutkittu ja istutettu joten tulokset kertovat puolestaan.

    Kaikki toiminta vaatii rahaa ja sitä saa päätehakkuusta, ylijäämäisen rahan omistaja pääsee sijoittajaksi asti. Pääasia kuitenkin on että ”rattaat” pyörivät.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 264)