Keskustelut Metsänhoito Voiko erirakenteinen metsätalous olla kannattavaa?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 264)
  • Voiko erirakenteinen metsätalous olla kannattavaa?

    Voiko erirakenteinen metsätalous olla kannattavaa? Asiasta oli kokoontunut kuulemaan ja keskustelemaan noin 40 pääkaupinkiseudun metsänomistajaa joulun alla Helsingin pääkirjaston auditorioon PKMOn metsänomistajien iltaan.

    Alustajana oli yrittäjä Timo Kujala. Metsänhoidossa Kujala suosii erirakenteiseen metsänkasvatukseen erikoistuneita metsänhoitajia.

    Kujalan esityksen voi katsoa YouTubesta https://www.youtube.com/watch?v=jANZzYsdoYQ

  • Halko

    Tottakai se kannattaa. Pitää vaan tietää mitä tekee missäkin, kaikkialla täydellinen jatkuva peitteisyys ei toimi.
    Metsälaki ei muuten ole koskaan estänyt moista toimintaa, vanhan lain aikana piti vain olla lakirajoilla… Nyt esim suojuspuuhakkuut toimii paremmin, kun ei tarvi lain pelossa jättää sitä ”lakiraja ppa:aa”.

    Nykyinen laki on mielestäni hyvä, katsotaan nyt sitten tulevaisuudessa sen mahdolliset lieveilmiöt.

    Mielestäni jokainen metsänomistaja päättää itse miten metsiään hoitaa.

    Timppa

    Onko se vastustamista, jos kerrotaan, mihin jatkuva kasvatus johtaa? Metsät on vähän eri asia kuin osakesalkku tai omakoitalo. Tarvitaan kansantalouden tulevaisuuden haasteita vastaan puskureita Hyvin kasvavat metsät ovat sitä. Ja tarvitaan tietysti niitä hiilinielujakin.

    Tasan tarkkaan tiedetään mihin jatkuva kasvatus, jos sitä harjoitettaisiin laajemmassa määrin, johtaisi Suomen metsätalouden. Sama tietenkin yksityistalouden osalta.

    Tähän turhuuteen kuuluu tietenkin se, että metsäfirmat joutuvat panostamaan hölmöläisen hommaan kouluttamiseen melkoiset resurssit.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Timppa:
    ” Tarvitaan kansantalouden tulevaisuuden haasteita vastaan puskureita Hyvin kasvavat metsät ovat sitä. Ja tarvitaan tietysti niitä hiilinielujakin. ”

    Meinaatko todella, että metsät ovat jotain ”kansantalouden puskureita”? Voitko jotenkin perustella että mitä puskureita ne metsät on. Ai siltä varalta että käyttöaste Suomessa nousee sataan prossaan ja ennennäkemätön vauraus ja sitä diipadaapaa? Menneisyys ei vaan ole tae tulevasta, juna taisi mennä jo.

    Hiilinielun osalta taitaa saman homman hoitaa pöheikkö kuin pöheikkö. (lähde: mutu). Sen osalta lienee sama, miten pusikot kasvaa.

    Totean, että hoidan metsiäni ”jaksollisesti”, muutamaa pientä epäonnistunutta kokeilua lukuunottamatta. Mutat silti, miksi rajoitukset

    pihkaniska

    Ne jotka osaa, tekee mitä vaan. Ne jotka ei osaa, pelkäävät työpaikkansa puolesta. ( vai miten se juice lauloikaan )

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Se meni jotenkin tähän tapaan:

    Jotka osaa, ne tekee mitä vaan. Jotka ei, ne ryhtyy opettamaan. Kuinka kauan ne mellastaa saavatkaan, pellossain?

    Timppa

    Kyllä minä meinaan juuri sitä, että metsät ovat kansantalouden puskureita. Ei välttämättä edes 20 vuoden kuluessa, mutta kuitenkin ennen kuin ne puut hakataan, joita nyt istutetaan.

    Emme tosiaankaan tiedä, mitä tulevaisuus tuo mukanaan. Siksi puskureita tarvitaan. Aivan kuin sodassa reservejä tai yritystoiminnassa pääomia.

    Tenu Karvonen

    Mistä Timppa löysit sen tieteellisen tutkimuksen että jaksollinenkasvatus on kannattavampaa ja jatkuva paskaa? Sullakaan ei ole satojenvuosien kokemusta kummastakaa muodosta. Kato vaan se Kujalan pätkä youtubelta ja pistä vaikka yhtähyvät perustelut jaksollisesta kasvatuksesta. Vieläkin peräänkuulutan että mistä moinen vastustus kun kukaan ei sinua pakota jatkuvaan kasvatuseen, vai onko kenties jotain kateutta tai vuosien turhasta työstä aiheutuvaa närästystä? Minun tulot ja menot ei parane kasvatti naapuri puunsa vaikka juuret ylöspäin, eikä vaivaa milläänlailla.

    pihkaniska

    Empä taitaisi paremmin sanoa. Hyvä Tenu Karvonen

    Timppa

    Olen kirjoittanut monta kertaa. Siis, jos hakataan yhtä paljon puuta kummallakin hakkuutavalla, niin jaksollisessa saan aukoista niin parempaa kantohintaa, että sillä erotuksella hoidan uudistuskulut ja perkaukset. Ratkaisevaa on siis miten metsä jatkuvasti kasvaa.

    Tuntemissani metsissä oli vuonna 1933 puuta harsintojen jälkeen n. 50 m3/ha. Se oli lisääntynyt vuoteen 1967 mennessä n. 85 m3/ha:lla Aukoksi oli hakattu v. 1963-64 n. 5 % pinta-alasta. Muita merkittäviä hakkuita ei ollut pystytty tekemään. Kasvu 30 vuodessa keskimäärin enintään 2 m3/ha/v. Vuonna 1992, kun siis avohakkuita oli suoritettu n. 20 vuotta 3,4 m3/ha/v.

    Nyt kasvu siis luokkaa 5,5 m3/ha/v. Nousee vielä tästäkin, kun viimeiset harsintametsät uudistetaan ja koko pinta-ala on jaksottaisessa käsittelyssä.

    Minä en usko mihinkään puheisiin Ainoastaan luonnosta peräisin olevaan kovaan faktaan. Riittääkö tämä?

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Edelleen Timpalle kysymyksiä.

    On totta että ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden.

    Vaikkei tiedetä mitä 30 v päässä on , niin mikä skenaario sinua huolestuttaa?

    Energia loppuu? Ne klapit löytyy sieltä harsintametsistäkin.

    Paskapaperi loppuu? Ja jengiä kuolee kuin kärpäsiä pehmopaperin puutteeseenko. Ja sanomalehtien. Kun mistään maailma kolkasta ei löydy enää sellua? Vai lankut loppuu? Vai mikä katastrofi on tulossa?

    Taitaa tulevaisuudentutkijat olla vähän eri mittaluokan teemoissa kiiinni kuin puun lopumisessa. Siinä ei muutama ”jatkuvan kasvatuksen” prosentti Suomen metsitä paina sinne tänne niissä skenaarioissa.

    Mikä on se pointti, miksi metsänkasvatuksen tavan vapautta täytyy rajoittaa? Tila-/kuviokohtaiseti se voi mennä persiilleen, mutta so what!

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 264)