Keskustelut Metsänhoito Voiko erirakenteinen metsätalous olla kannattavaa?

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 264)
  • Voiko erirakenteinen metsätalous olla kannattavaa?

    Voiko erirakenteinen metsätalous olla kannattavaa? Asiasta oli kokoontunut kuulemaan ja keskustelemaan noin 40 pääkaupinkiseudun metsänomistajaa joulun alla Helsingin pääkirjaston auditorioon PKMOn metsänomistajien iltaan.

    Alustajana oli yrittäjä Timo Kujala. Metsänhoidossa Kujala suosii erirakenteiseen metsänkasvatukseen erikoistuneita metsänhoitajia.

    Kujalan esityksen voi katsoa YouTubesta https://www.youtube.com/watch?v=jANZzYsdoYQ

  • MaalaisSeppo

    Vai pitäisi siirtyä enemmän yrittäjävetoiseen metsänhoitoon ja kai omistukseenkin. Mitenkähän omistuksen muutos tapahtuisi? Sosialisointi ja metsien uudelleen jako?

    Yrittäjävetoisuus lienee mahdollista metsätilojen kasvun myötä vähitellen. Todennäköisesti muutos lähtee liikkeelle, kun suuret ikäluokat poistuvat kuvioista.

    Yrittäjävetoisuuden voimistuessa puuntuottajat segmentoituvat selvemmin luomu- ja tehotuottajiksi. Nänhän maataloudessa on tapahtunut. Maatalouspuolella luomutuotantoon kannustaa luomutuotteden parempi hinta. Metsäpuolella tilanne on päin vastoin luomutuotteesta saa huonomman hinnan suurempien korjuukulujen johdosta.

    Kyllä siinä puuta luomuperiaatteella tuottavalla on ihmettelemistä. Tehotuottajat yhdessä puunostajien kanssa muodostavat puun hintakaton, josta luomutuotteet jäävät jälkeen. Pelkkä rahahan ei tietysti ole ainoa yrittäjän voimavara. Myös muut tekijät, kuten arvot, uskomukset yms. aineettomat hyödykkeet voivat kannustaa yrittäjää.

    Timppa

    Olen Silencion kanssa samaa mieltä. Ei kyllä pystytä suurmetsätiloja luomaan. Aikalailla tarvitaan pääomia, riskinottamista ja omakohtaista harrastamista. Kun vielä vaihtoehtona on vaikka pörssi- tai asuntosijoitukset, jotka tarjoavat yleensä selvästi paremman tuoton ja inflaatiosuojan. Toki tietysti tilakoot kasvat, jos myyntiin tulee naapurista edullista maata. Kuinkahan usein näin tapahtuu? Muistettava on, että näistä maista kilpailevat maattomat puuhapalstojen omistajat.

    Kaistalehakkuu on sinänsä mielenkiintoinen vaihtoehto. Edellyttää kyllä varsin tasaisia maita. Mäkimaastossa vähän hankaa toteuttaa. Tuo myös tuulituhoriskejä. Tietysti sitten se taimettuminen. Edellä oli esimerkki onnistuneesta . Eräs UPM:n kaveri sanoi, että 15 vuoteen tulee männylle kunnon siemenvuosia pari kolme. Meillä on harjoitettu siemenpuu-uudistuksia männylle n. 30 vuoden ajan. Joskus on onnistunut. Joskus taas ei. Usein on käynyt, että ne parhaiten kasvat paikat ovat jääneet taimettumatta heinän ym takia. Se tietysti harmittaa. Epäonnistumiset merkitsevät sitä, että osa tilan pinta-alasta on pysyvästi kesantona.

    Olemme kaikkien kokemusten perusteella tulleet siihen johtopäätökseen, että mahdollisimman tehokkaat uudistustoimet ovat varmin tae kannattavalle metsätaloudelle. Eikähän tämä maksa kuin n. 10 % kantorahasta. Muistettava vielä, että käytössä on ”verovipu”, koska menot saa vähentää myyntituloista. Siis saan koronkorotonta lainaa valtiolta siihen saakka kunnes saan siltä kuviolta myyntituloa. Tämän tietysti jk-porukka unohtaa tyystin. Esimerkkinä toiminnastamme karuhkoilla mailla, äestyksen yhteydessä kylvetään männynsiemen ja alue täydennysistutetaan kuusella seuraavana vuonna. Turvataan monipuolisen metsän syntyminen ja varmistetaan myös heinettyvien alueiden taimettuminen.

    laurihääri

    Kyllä metsätalous kannattaa, kun on hyvä hoksnokka.

    Ostaa vaikkapa 2500 ha parasta saatavilla olevaa metsää sieltä, missä umpikorpi on vielä kohtuuhintaista, hakkaa siitä joka vuosi muutaman sadan hehtaarin alalta ylispuut siten, että jäljelle jää noin 100 m3 erirakenteinen metsä, eikä käytä rahaa mihinkään muuhun kuin hakkuun suunnitteluun, yhteensä ykköstonneja.

    Tili on noin 3000 – 4000 eur/ha ja sijoitetun pääoman tuotto alan paras.

    Tuntuuko tutulta?

    K.Moilanen

    Reima Ranta:
    “Miksi kiistellä menetelmistä? Kukin omilla varoillaan käyttäköön nyt parhaaksi katsomiaan menetelmiä. Markkinat tulevat kyllä osittamaan kenen menetelmillä on parhaat edellytykset pärjätä mm. metsämaamarkkinoilla ja näin kasvattaa metsävarallisuuttaan.”

    Reiman kanssa samaa mieltä. Metsäalat ovat kuitenkin sen verran yksilöllisiä, kuten palstan kommenteistakin voi lukea, että vallitsevan käsityksen mukaan on toivottua että tasapuolisesti kaikilla on nyt paremmat mahdollisuudet hyödyntää tietotaitoa ja sitä kautta saavuttaa kilpailuetua pääomatehottomampia ratkaisuja tekeviin nähden.

    Esimerkinä omalla kohdalla reilun kymmenen hehtaarin uudistusala, jolle perustoimenpiteenä on määritetty laikkumätästys ja kuusen istutus sekä kylkiäisenä jopa kunnostusojitusta. Noin päällisin puolin lumen aikaan tarkasteltuna kyseessä voi olla suurelta osin turvekangastyyppi, jolle pari vuotta sitten valmistunut tutkimus toteaa muokkaus- ja viljelytoimet tarpeettomiksi. Itse asiassa niistä on koitunut lisäkustannuksia muokatulle alalle syntyneen hieskoivikon raivaustarpeen vuoksi. Mikäli lumen alta paljastuva maa täsmää tutkittuun kohteeseen niin mielelläni säästän ja sijoitan rahat uuteen palstaan. Mahdollinen epäonnistuminen tietty vähentää sijoitusmahdollisuuksia muutaman vuoden kuluttua. Reilua.

    laurihääri

    Mitäs tuumisitte, jos tämä metsätalouden uudistus oliskin pikkusen isompi, kuin pikkunen? Jospa se on lopulta yhtä järisyttävä, kuin kommunismin kaatuminen naapurissa?

    Lakia on jo muutettu väljemmäksi, ja ympäristöasiat nostettu rikkidirektiiveillä, valumien kauhisteluilla, hiilitaseilla yms kansalliseksi ykkösasiaksi. Vihreä väri on nyt valttia kaikkialla.

    Tuota Kujalan mallia tutkivat nyt varmasti kaikki merkittävät metsänomistajat. Kvarttaalitalous vaatii nopeita voittoja ja nykyinen systeemi on ihan liian pienipiirteistä, kallista ja tehotonta. Niin sanotaan.

    Harsintahakkuiden tuhoisuus pitkässä juoksussa on jo unohtunut. Kujalan malli on hieman erilainen, ja kun samoille jäljille palataan vasta 15 – 20 vuoden päästä, on aika jo toinen. Osaran aukeita ja viljelyn hyviä tuloksia ei kukaan halua nyt muistella.

    Ja me työn sankarit puristelisimme nyrkkiä taskussa ja kiroilisimme hakiessamme ympäristöviranomaisilta aukkohakkuulupaa sille pikku palstamme pikkuiselle läntille!

    raivuri

    Tuosta tilakoon kasvattamisesta. En usko sen toimivan käytännössä. Muutama syy tuolla jo tuli. Nykyisellään ”yli”ison tilan hankkiminen ei kannata. Hinnat ovat niin korkeat, että velka kasvaisi suureksi. Ja ainakin Etelä-Suomessa palstat ovat pieniä ja hajallaan. 20 ha:n palstat 100 eri paikassa-> ei onnistu. Itekkin olen vähän läheltä myyntiin tulevia tarkkaillut. Viimeisenä viitenä vuotena ei edes 10 tilaa: kuusta vt:llä, tyhjiä heinikkoja………….

    Sitä paitsi omalla työllä etelässä voi elää jo muutamalla sadalla metsähehtaarilla.

    metsänvartija

    100 hehtaariakin voi elättää jos on velaton ja muita töitä sivussa.

    Kasvattelee viljelymetsiä, 30 v–>60 vuotiaaksi ja aloittaa sijoittamisen samalla. Päätehakkuu ja rahat 5 hyvään laatu yritykseen kiinni.

    30 v. töitä ja sitten vapaa herraksi.

    Timppa

    Mitäs se 60-vuotias ”vapaaherra” tekisi? Golffaisi ja kiertäisi ”mualimaa”?
    Metsä on siinä mukava, että vanhempikin voi siellä puuhata omaan tahtiin.
    Voi vielä 80-kymppisenä istuttaa ja perata, jos ei ole liika riuhtonut silloin nuorena. Ja tietysti ennen kaikkea voi nauttia niiden komeiden metsien katselusta, jotka on itse istuttanut ja perannut. On perspektiiviä.

    Hiluxmetsuri

    Hyvä kysymys Timpalta.

    Mitä ihmettä sitä ihminen pelkällä rahalla tekee? Nostaa setelit pankista ja tuo muovikassissa kotiin. Ja mitä sitten. Ei mitään, ei kerrassaan mitään.

    Get a real life…

    Puun takaa

    Tärkeintä tietysti on, että vanhemmiten tehtävä työ ei olisi enää pakollista, eli työn määrän ja työajan voi itse valita.
    Esim. Yhdysvalloissa hyvin monille eläkeläisille alkoi pakollinen työrupeama uudelleen vuoden 2008 finanssikriisin seurauksena, kun eläkerahastot hävisivät taivaan tuuliin.
    Toivottavasti meillä ei jouduta samanlaiseen kurimukseen.
    Metsä on osaltaan hyvä eläkerahasto, toki sillä edellytyksellä, että puille riittää jatkossa ostajia.

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 264)