Keskustelut Metsänhoito Voiko erirakenteinen metsätalous olla kannattavaa?

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 264)
  • Voiko erirakenteinen metsätalous olla kannattavaa?

    Voiko erirakenteinen metsätalous olla kannattavaa? Asiasta oli kokoontunut kuulemaan ja keskustelemaan noin 40 pääkaupinkiseudun metsänomistajaa joulun alla Helsingin pääkirjaston auditorioon PKMOn metsänomistajien iltaan.

    Alustajana oli yrittäjä Timo Kujala. Metsänhoidossa Kujala suosii erirakenteiseen metsänkasvatukseen erikoistuneita metsänhoitajia.

    Kujalan esityksen voi katsoa YouTubesta https://www.youtube.com/watch?v=jANZzYsdoYQ

  • Pete

    n-merkki, täytyy oikein maanitella että ottaisit kantaa. Onko mielestäsi oikein ja vertailukelpoista käyttää JK:n ja viljelyn vertailuun viljelyn osalta vanhoja kasvumalleja jos JK:n osalta käytetään vain ennakkoon karsittuja hyvin onnistuneita ja valmiiksi erirakenteisia verrokkeja?

    Se on myönnetty yleisesti, että JK vaatii sekin ammattitaitoa ja oikea-aikaisia hakkuita. Aivan samoin viljely tuottaa parhaiten kun toimenpiteet ja materiaali on valittu ammattitaidolla ja oikea-aikaisesti. Onko sinun tiedossa, että taloudellista vertailua olisi tehty näistä lähtökohdista? Entäpä vertailu keskimääräisen JK:n ja onnistuneen viljelyn välillä?

    Timppa

    Kannattaisi joskus lukea palstan käyttäytymissäännöt.

    Olen kuulunut jo yli 50 vuotta hirviporukkaan, jolle kuuluu metsästysoikeus UPM:n suurelle metsätilalle. Aiempi omistaja hakkasi reippaasti ja UPM on 40-vuotisena omistusaikanaan jatkanut samaa tahtia tehden suuria tai valtavia aukkoja. Mikä on lopputulos? Ne metsät kasvavat hurjasti. Olenkin usein sanonut yhtiön miehille, että vaikka he hakkaisivat kuinka paljon vaan eivät he saa niitä metsiä hävitettyä. Passipaikkojen näkymät sulkeutuvat, kun metsä kasvaa. On löydettävä taas uusia. Nyt on alkanut helpottaa, koska harvennetuissa metsissä alkaa taas nähdä vähän etäämmälle.

    Kysymys n-merkille. Mitä luulet ammattimetsänkasvattajien, kuten UPM:n, Tornatorin tai Sahalan kartanon tekevän jatkossa? Jatkavatko entiseen tyyliin vai siirtyvät jatkuvaan? Jos eivät siirry, niin johtuuko se viisaudesta, tyhmyydestä, laiskuudesta tai jostain muusta? Vastaavasti, jos luulet siirtyvän, niin miksi.

    tervas tervas

    Tornator on ehkä paras saatavilla oleva esimerkki yksityisestä, ammattitaitoisesta ja aktiivisesta tasaikäisestä metsätaloudessa. Sijoitetun pääoman tuotto 6.5-7%. Kujalan heittämä ”pari prosentttia” on melkoista vääristelyä, jos puhutaan aktiivisesta ja ammattitaitoisesta metsänhoidosta.

    n-merkki n-merkki

    http://www.monsu.net/Esitykset/Hoitajat.pdf

    ylläolevassa linkissä on monenlaisia vertailuja, vilkaiskaapa niitä.

    Isoista metsäalan toimijoista olen lukenut että Metsähallitus aikoo kokeilla jatkuvaa kasvatusta joillakin alueilla.
    Yrtin kuuklettaa mutta en löytänyt muilta kommentteja aikomuksista jk:n suhteen.

    hemputtaja

    Vilkaisin nimimerkki ”n-merkki” ehdottamaa sivustoa. Näkyi olevan Pukkalan joku esitelmä.

    Heti toisella sivulla koin valaistuksen. Alkajaisiksi siinä on jatkuvan kasvatuksen määritelmä ”Kaikki menetelmät, joissa ei ole avohakkuuta eikä viljelyä”.

    Ettäs nyt sitten tiedätte ja nyt tiedän minäkin. Piip.

    Seuraava askel lienee eripituiset ja -lajiset taimet. Istutetaan potti – puolen metrin taimia. Joka lajia, ja vot, kasvamassa on jk -metsä.

    Turhahan näiden uskomusmetsän kasvattajien kanssa on jänkätä, vaikka ihan hyvää tietoa noista tavalliseen metsän kasvatuksen uskovilta kertyy.

    Kun äly ei riitä uskomaan esim. että Tahvosen laskentamalli on laskentamalli – minkä hän itsekin kertoo – ja lähtöarvot määrittelevät tuloksen, on silloin turha odottaa mitään erityistä parannusta.

    jees h-valta

    Hemputtaja kumoaa jo seuraavalla lauseella omatkin käsitteensä. Millai tuosta jotain järkevää sitten syntyy?
    Jos kaikki muu on jk:ta paitsi aukot ja viljely nin ei kait sinne sitten niitä pottitaimia räpsitä. Eikö se ole viljelyä??

    K.Moilanen

    Tuli automaattisesti diskontattua ne noin 4000 hakkuutulot 20 vuoden välein kun nuo Kujalan esimerkki metsät olivat kuitenkin enempi pohjoisessa – eikä vertailu muutenkaan mielekäs jos istutuskuusikon tuotto merkittävästi alempi kuin 6%.
    Vastaavasti 15 vuoden välein 4000 kuuden prosentin korolla antaa etelään nykyarvoksi 6775 euroa, joten tuota luokkaa pitäisi metsähehtaarin arvon olla, jotta tuo esitetty toimii. Vai onko tullut pahoja laskuvirheitä?

    Riski jatkuvan kasvatuksen kokeiluun ei tuon arvoisella puustolla mikään suuri ole. Eikös se jää lähinnä ensimmäiseltä korjuulta saatavaan pienempään puun hintaan, joka noin 10 – 15%, eli 400 – 600 euroa per hehtaari sekä epäonnistuneessa tapauksessa kasvutappio ajalta ennen kuin päätyy avohakkaamaan alan. Suhteessa 2% kasvutappio istutuskuusikolle esim kymmenen vuoden ajalta ei kuitenkaan ole kuin vajaa 220 euroa ja viideltä vuodelta vain 104 eur (suhteutettu uudistuskustannukseen).

    Tuollaisella noin 6000 eur/ha erirakenteisella puustolla voisin hyvinkin lähteä tavoittelemaan 4000 euron hakkuutuloja 15 – 20 vuoden syklissä, jos riski on 500 – 700 euroa.

    Viidentoista tonnin lähtöpuustolla edellinen yhtälö onkin jo melko erilainen.

    hemputtaja

    ### Hemputtaja kumoaa jo seuraavalla lauseella omatkin käsitteensä. Millai tuosta jotain järkevää sitten syntyy?
    Jos kaikki muu on jk:ta paitsi aukot ja viljely nin ei kait sinne sitten niitä pottitaimia räpsitä. Eikö se ole viljelyä??
    Lähetetty: 1 h, 22 min sitten
    Lähettäjä: jees h-valta ###

    Enkä kumoa ja eihän tuosta jk:sta näillä näkymin mitään järkevää synny.

    Kun nyt on otettu vanha kunnon luontainen uudistaminen kokonaan jatkuvaksi kasvatukseksi, niin tottakai seuraava askel on perustaa jk-metsä istuttamalla.

    Siihenhän on monia mahdollisuuksia kuten mainitsemani monenkokoiset istutustaimet, jatkuva istutus (= odotetaan muutama vuosi ennen seuraavan taimen istutusta), toinen mätäs istutetaan ja toinen kylvetään, tuikitaan vartepätkiä sinne tänne (paju, leppä, haapa, koivu), sopivalla tuulella kolistellaan naapurin puita, että saadaan siementä, jne.

    kuusessa ollaan

    Niin, itseasiassahan kaistalehakkuu on ollut jk:ta jo kauan aikaa sitten?
    Siinähän ne metsän taimettumiskohdat ovat vain kaikki kuvion toisessa reunassa rinnakkain…

    jees h-valta

    No vot, ny ymmärsin hempuuttajan aivotukset. Ei huonoja ideoita itänyt sielläkään knupissa. Pitääpä pitää mielessä.

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 264)