Keskustelut Metsänhoito Voiko erirakenteinen metsätalous olla kannattavaa?

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 264)
  • Voiko erirakenteinen metsätalous olla kannattavaa?

    Voiko erirakenteinen metsätalous olla kannattavaa? Asiasta oli kokoontunut kuulemaan ja keskustelemaan noin 40 pääkaupinkiseudun metsänomistajaa joulun alla Helsingin pääkirjaston auditorioon PKMOn metsänomistajien iltaan.

    Alustajana oli yrittäjä Timo Kujala. Metsänhoidossa Kujala suosii erirakenteiseen metsänkasvatukseen erikoistuneita metsänhoitajia.

    Kujalan esityksen voi katsoa YouTubesta https://www.youtube.com/watch?v=jANZzYsdoYQ

  • n-merkki

    Puun takaa

    ”Kyllä niissä pienaukoissa joutuu ensiharvennustakin tekemään, jos aikoo tukkipuuta kasvattaa. Ei se jatkuva kasvatuskaan sentään mitään yliluonnollisia ihmeitä tee.
    Kokonaan eri juttu on tietysti se, kuka tulee ne harvennukset tekemään”

    Miksi ?
    Luonnontaimikoissa on yleensä sen verran kokoeroja että itseharveneminen poistaa puita kuten metsurikin tekisi mutta ilmaiseksi.

    Timppa

    On niitä useampiakin taimettumattomia aukkoja. Myös Matti Kärkkäisen Metsieni kirjassa on kuva. Siis on ainakin kaksi. Ja kuten kirjoitin, niin on meillä muitakin vähäisiä kuusien keskelle syntyneitä.

    Siis odotetaan, että luonto hoitaa perkauksen ja säästetään perkauskustannuksissa. Niinhän tietysti käy, että säästetään. Miten kauan se KUNNOLLISEN uuden metsän syntyminen tuolla systeemillä kestää. Kertokaapa viisaat, kun tiedätte. Ei tuon kuvan mukaan ainakaan 17 vuodessa. Jos sattuu syntymään kuusentaimia runsaasti, ei koskaan, sillä eiväthän ne kuuset kovin herkästi kuole. Lukijan palstalla oli tuostakin ilmiöstä kuva. Jos sattuisi syntymään männikköä, niin se kyllä itsestään harventaa itsensä. Aikaa kuluu noin 50 vuotta, sitten alkaa tapahtua. Kokemusta on noista Lukijan kuvissa esittelemistäni männiköistä. Ja joku vielä väittää, että tällä puuhastelulla on jotain tekemistä taloudellisuuden kanssa.

    laurihääri

    Varmasti kannattaa, Kujalalla.

    Hän on kovan luokan liikemies, saanut omat bisneksensä lentoon ja tottunut onnistumaan. Nyt mukaan on saatu myös Iso Raha ja yliopistot.

    Jos yksi tapa ei toimi, niin muutetaan systeemiä ja tehdään lopulta niin kuin hyvä tulee. Liikemiehet eivät ole urpilaisia, jotka hirttävät itsensä ja puolueensa vaalilupauksiin.

    Hyvää on se, että nyt rahamiehet yrittävät tehdä kannattavaa metsäbisnestä pitkällä tähtäimellä. Aiemmilla kierroksilla ottivat rahat ja juoksivat. Nyt palstalle jää ainakin metsänsiemen.

    Itse rohkenen olla hyvin varovasti sitä mieltä, että tuo Kujalan systeemi vois toimia pitemmälläkin sihdillä, jos luontoa vähän auttaa, tietysti ”turhia kustannuksia” vältellen.

    Taimettuminen esimerkiksi voi olla ongelma jossain kohdissa, tai sitten se kuusentaimilautta, joka on kuin liinahuhta – hutajaa kun reunasta heiluttaa. Kahden metrin pituisesta ei saa enää yksittäistä puuta irti kuin ankarasti repimällä. Ei sellainen kuusikko kuitenkaan kuole, eikä kasva ilman apua. Raivaussaha lienee siis edelleen käytössä, kun uutta metsää muotoillaan.

    Joissain saattavat myös naapurin puolelta valuvat vedet kaivata ohjausta, vaikka ne omat liemet metsä kykeniskin haihduttamaan, joten ei tuo ojituskieltokaan liene ehdoton. Monta muutakin ongelmaa lienee esissä Kujalalla ja kumppaneilla, ja kustannuksia syntyy enemmän kuin oli alunperin tilauksessa.

    Kannattavan metsätalouden vuorelle voi näköjään yrittää kiivetä vastakkaisilta suunnilta. Kumpi polku on parempi, sen näyttää vasta aika ja ratkaisee raha.

    Itse jatkan tyynellä mielellä noita istutuksia ja alaharvennuksia ja lihotan niitä parhaita runkoja. Vain huolellisella hoidolla kiertoaikaa lyhentämällä ja tukkipuun osuutta lisäämällä kuvittelen parhaan tuoton saavani.

    Tulkoon kukin autuaaksi omalla uskollaan. Vain fundamentalisitit sotivat tai kantavat risuja rovioon.

    Tenu Karvonen

    Kuvitteleeko ”suorittava porras” että koneyrittäjät kehittelevät jk-kasvatkseen jonkun hinnaston, voi tietysti kehitellä mutta pitää muistaa että koneyrittäjät ovat metsäyhtiöiden renkejä hinnat sanellaan sieltä ja jos ei kiinnosta niin tulijoita yleensä riittää oli hinnat vaikka mitä. Tuosta aukkojen metsittymisestä sen verran että yksi kuva ja aukko on ihan sama pitää olla suurempia otantoja, kyllä se vaan on niin että molemmissa kasvatustavoissa on omat puutteensa ja hyvät puolensa. Jk:ssa vaan saa kääriä rahaa, työnteko minimaalista, mutta työnteko ja sen jälkeiset epäonnistumiset sallittakoon jaksollisen kasvatuksen väelle.

    suorittava porras

    Jees :

    ”Miksi jälleen negatiivinen kanta ensimmäiseksi?”

    No aloitetaanpa vaikka siitä , että isäni ei saanut merkittäviä hakkuutuloja lähes 20 vuoteen ostettuaan metsien osalta pilalle harsitun maatilan. Tuohon aikaan toki maatalous oli päätuotantosuunta , joten tila hankittiin viljely- ja karjatalouskäyttöön. Lähes kaikkiin hänen aikanaan uudistettuihin aukkoihin saatiin ”ilmaiset ” taimet . Minäkin kerkesin nauttia tuosta ”edusta” lähes 10 ha:n verran .Selvyyden vuoksi todettakoon , että ilmainen taimiaines oli mahdollista saada vain vajaatuottoisille alueille. Tässä tapauksessa vajaatuottoisuuden syy oli hakkuun surauksena synytnyt vajaapuustoisuus ja se että alueelle ei ollut syntynyt toiveista huolimatta uutta metsää .Kunnollisia hakkuutuloja tilan metsistä oli mahdollista saada vasta omistusjaksoni loppupuolella. Olen siis käytännössä nähnyt ja kokenut , että metsä ei uudistu itsekseen eikä pelkän uskon voimalla.

    Uskoani jaksottaisen kasvatuksen mahdollisuuksiin ovat vahvistaneet lähes 30 vuoden aikana puunkorjuun parissa saamani kokemukset . Jatkuvan kasvatuksen yritelmiä on myös tullut aivan riittävästi omallekin kohdalle . Olen tehnyt nöyrästi , mitä on käsketty ja kiinnostuksella olen seurannut , mitä tapahtuu myöhemmin käsitelemälleni alueelle . Tässäkin ketjussa on varsin asiantuntevasti keskusteltu kasvatustavan (jk) haasteista ja kehotan kaikkia suhtautumaan niihin vakavasti . Jk menetelmää ei kokemuksieni valossa voi mitenkään pitää taloudellisena vaihtoehtona . Niin paljon epävarmuustekijöitä kyseinen toimintamalli pitää sisällään . Pienialaisesti erityiskohteissa menetelmä on ok , mutta suuremmassa mittakaavassa toteutettuna voi varautua siihen , että odotukset eivät toteudu ellei rima ole todella alhaalla .

    laurihääri

    Pari sanaa tieteenteosta.

    Joku voi kuvitella, että esim. taloustiede olis jotenkin eksaktia. Ei se ole. Ei mikään tiede ole. Se on raakaa taistelua apurahoista, julkaisuista ja arvostuksesta.

    Kaikelle tieteenteolle riittää kannattajia, jos on maksajia.

    Tohtorin väitöskirjakin on vain opinnäyte. Pitää osoittaa, että kykenee tieteelliseen työhön, ja vastapuolen edustaja sanoo lopputuloksesta, että se on tieteellisen täsmällistä haistapaskaa.

    Nobel- tason tutkijat näyttävät määräävän samaan rahatautiin täsmällisesti päinvastaisia lääkkeitä, ja väittävät olevansa oikeassa.

    Ja olis kyllä kiva kysyä esimerkiksi Yrjö Laakkoselta ja Matti Kärkkäiseltä osaavatko ne korkolaskua!

    reservuaari-indeksi

    Onko laurihääri sitä mieltä että tieteellistä tutkimusta on vähennettävä vai peräti lopetetaanko se kokonaan?

    Laitetaanko siinä samassa revohkassa nippuun peruskoulut ja lukiot?

    Mistä luulet niiden Nokioiden, Rovioiden, UPM:n insinöörien, Koneen suunnittelijoiden jne jne. saaneen oppinsa?

    Oisko se sittenkin ollut Suomen koulutuslaitos, ihan niitä tutkijoita myöten, niitä samoja jotka niistä apurahoista taistelevat, ansiota. Vai kuka ne insinöörit opettaa?

    On merkillistä ajattelua jos Laakkonen ja Kärkkäinen, menestymällä liike-elämässä, aiheuttavat harhan, jossa tieteen ja siihen liittyvn opetuksen merkityksellä ei pienen kansakunnan menestymisen kannalta olisi erittäin surta merkitystä.

    reservuaari-indeksi

    Karkasi otsikosta, pahoitteluni.

    Otsikko on absurdi. Mitä väliä kannattavuudella on, paitsi tilatasolla eli henkilökohtaisella tasolla? Puuta riittää Suomen maassa, vaikka kuin huonosti metsiä kohdeltaisiin.

    n-merkki

    Timppa selittää aina siitä aukosta joka ei ole 17 vuodessa taimettunut.
    Kysyisin mitä sillä on tekemistä jk metsän taimettumisen kanssa ? Sehän on aukkohakkuun jäliltä !
    Ei kaikkea pidä panna jatkuvan kasvatuksen syyksi. Sinnehän on voinut rikkoontua vaikka vesaikkomyrkkyastia.

    Puun takaa

    Moni meistä varmasti mielellään kuulisi n-merkiltä hänen omakohtaisia kokemuksiaan onnistuneista jatkuvan kasvatuksen kohteista.

    – Alkutilanne?
    – Kuinka kauan olet tätä kasvatusta harjoittanut?
    – Minkälaiset maapohjat ja missäpäin Suomea?
    – Mitä puulajeja ja minkälaisilla tuotto-odotuksilla?

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 264)