Keskustelut Metsänhoito Visakoivujen suojaus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 26)
  • Visakoivujen suojaus

    Ensi keväänä olisi tarkoitus pistää parisataa visakoivua maahan. Meilläpäin on maan suurin peuratiheys. Peurat käyttävät nykyään siltoja, kun menevät puutarhaan syömään omenat. Eli suojata täytyy hyvin.

    Millaisia kokemuksia teillä on?

    Taimisuoja: Se sininen, vai onko vaihtoehtoja? Kuinka korkea? Onko muita kun muovisia jotka toimii?

    Suojaus jäniksiä vastaan? Auttaako se muoviverkko, joka vedetään taimen ympärille jäniksiä vastaan? Vai täytyykö olla metalliverkko kauempana rungosta?

    Suojaus peuroja vastaan? Samat kysymykset kuin jäniksistä.

    Kannattaako suojaus tehdä joka taimen ympärille erikseen vai suojata koko ala ympäri menevällä aidalla. Jos maa on kivinen, niin millainen aitatolpitus?

  • Leikkkuri

    Tervehdys.Omakohtaista kokemusta kloonivisoista:Paras keino suojata taimet on suihkuttaa niihin syyskuussa trico-nimistä ainetta. Koostuu nestemäisestä lampaanrasvasta/munuaisista. Menee parhaiten sumuttimen läpi lämpimänä,meinaa paakkuuntua hieman kylmänä. Kahtena syksynä nyt laittanut ,alueella paljon rusakoita ja kauriita,ei tuhoja. Tyvet olen suojannut sinisillä myyräsuojilla, mutta pidän ruohon lyhyenä leikkurilla joten myyrät ei viihdy alueella talvellakaan. Ensimmäisen kuvion perustin 2009, istutin 150 kloonia ja väleihin 150 kuusta 1,5 m välein. Alusta alkaen olen ajanut ruohon puitten ympäriltä 3-4 kertaa kesässä, kasvu on ollut erinomaista,keskipituus 7-9m ja rungon paksuus  6-14 cm rinnankorkeudella. Oksatonta suoraa tyveä n. 3m asti Toisen kuvion perustin 2015 ja sinne tuli n. 600 visaa,samanlainen suojaus ja ei tuhojaToisella kuviolla joka toinen klooni ja siemenvisa. Joka toinen rivi siemenvisaa,tarkoituksena että kloonien väli on 6 metriä…ruohon leikkaus nopeuttaa kasvua huomattavasti. Ensimmäinen istutus oli liian tiheä ja ne joulukuuset jäi aikamoisesti jälkeen. Kannattaisi olla kloonien väli vähintään 5m,niin ei tarvitsisi niin paljon harvennella.

     

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Mistäs Leikkuri on tuollaisen alueen löytänyt, kun sorkkaelukat ei syö koivua kesällä, vai onko tämä taas joku uusi didektiivi joka ei ole ollut meidänpuolen hirvillä vielä luettavana? Eli siis väitätkö ettei teillä hirvet syö raudus koivua kesällä. Olet tainnut nyt löytää sen hirvityhjiön, josta aiemmin täällä on puhunut vain Suorittava.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Leikkkuri

    Joo, ei ole ollut vahinkoja, kumpikin palsta kylän pinnassa. Pari vuotta sitten oli yhdet hirvenjäljet, mutta oli jättänyt koivut rauhaan, mutta kannattaa kokeilla tricoa jos olisi apua. Ensimmäiseen viljelmään laitoin 5 ensimmäisenä syksynä laitoin 120cm korkean teräsverkon taimien ympärille, melkoinen homma, mutta suojasi…Koitan laittaa joitakin kuvia tuonne valokuvat osioon.

     

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Se tricokäsittely pitäisi sitten tehdä syksyn kevään. Epäilen vähän sitä keväällisen käsittelyn tehoa. jossain männyntaimikossa se voi auttaakkin, mutta koivikko on vähän eri juttu. Käsittely pitäisi olla keväällä kohtuu aikaisin ettei niitä heti syödä. sitten kuitenkin tulee lehti puuhun, niin mitenkähän sen tricon vaikutuksen kanssa oikein käy.

    Minulla vain kokemuksena 73 istutetusta peltokoivikosta, jonka hirvet söivät yhdettömiin ja nimenomaan kesällä ja nimenomaan kylän laidassa.

    Visakoivu on sen verran kallimpi kasvatettava, että sen kanssa on trikolla leikkiminen turhaa. Aita ympäri vain.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tanelin kirjoituksesta johtuikin mieleen, että metsäkauriit kuulemma tykkäävät koivun lehdistä keväällä.

    Leikkkuri

    Siis tricohan levitetään syksyllä, näkyy vielä kesälläkin selvästi koivuissa. Syksyisin olen suojannut, ei tuhoja…..

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Eikö se syksyllinen Trico ole jo keväällä huuhtoutunut pois, niin ainakin männyillä. Lisäksi kun tulee uusi vehmas lehdistö, niin onko siellä sitten enää mitään jäljellä syksyisestä tricosta. Ilmeisesti olet vain löytänyt sen Suorittavan hirvityhjiön.

    Kyllähän tuore koivunlehti kelpaa keväällä ihan kaikille sorkallisille. Muuten raudus on niille huomattavasti hiestä mieluisempaa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    lille

    Olisi kai tuollainen kemiallinen torjunta helppo, mutta en taida uskaltaa siihen luottaa. Laitan aidan ympärille.

    Miten nopeasti tuollainen 5 cm halkaisijaltaan oleva kuusi lahoaa niin, ettei se enää pidä peuraa verkkoaidan oikealla puolella? Olen kuullut että maahan menevä osa kannattaisi hiiltää. Kokemuksia?

    Ilmeisesti aktiivinen heinän leikkaaminen pitää myyriä aika hyvin loitolla?

    Miten pitkään tuota kilpailua pitää olla? Kunnes nuo kloonivisat ovat 7-10 m? Vai pitempään? Vai kunnes nuo varjostajat ovat sen 10 m. Niin pitkiä joulukuusia en ajatellut kasvattaa eli pitääkö kuitenkin laittaa väleihin vaikka tavallista koivua? Tai jos laittaisi tammea, sitten 50 v päästä kaataisi visakoivut ja jatkaisi tammen kasvatuksella..

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tottakai tuoreen kuusitolpan hiiltäminen auttaa, se on vain iso homma.

    Hiiltäminen pitää siis tehdä tuoreelle puulle ja nimenomaan tolpan tulevasta maarajasta 20 cm suuntaansa. Kärkeä ei tarvitse hiiltää.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    Joo. Jos kuivaa tolppaa alkaa hiillostamaan, niin kannattaa olla varpaillaan nuotion ääressä, taikka varata paljon tolppia. Kyllähän ne nopeasti hiiltyvät, mutta idea on, että se tyvi kuumenee sisältäkin.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 26)