Keskustelut Harrastukset Visakoivu – arvokasta tavaraa?

Esillä 6 vastausta, 31 - 36 (kaikkiaan 36)
  • Visakoivu – arvokasta tavaraa?

    Maaseudun Tulevaisuus kirjoittaa (jälleen) Visakoivusta: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/tilaajille-7.140698?aId=1.468247

     

    Mitenkähän on asian todellinen laita tänä päivänä, onko tuolle kauniille puulle enää kysyntää?

    Ainakin alan harrastajia riittää edelleen ja kasvatus on vaativuudestaan huolimatta hauskaa ja mielenkiintoista, mutta jalostajia ei taida isommassa mittakaavassa enää olla? Ennen tuota ostettiin ja vietiin Saksaan jalostettavaksi. Muun muassa isot autonvalmistajat käyttivät puuta isojakin määriä kojelaudan panelointiin. Sittemmin aika ajanut visakoivun tyylistä ohitse.

  • Korpituvan Taneli

    Miksi Visakallo ei ole kommentoinut? Hänellä on ainakin kokemusta myynnistäkin.

    Minulla ei ole visaviljelmää, enkä ole aikeissa sellaista perustaakkaan. Silti olen sitä mieltä että visaa ei ole syytä unohtaa, sehän on ainoa todellinen jalopuu Suomessa. Se vain vaatii sitä että metsätilan jatkuvuus on turvattu ja visaviljelmä documentoitu kunnolla, ettei se mene omistajan vaihdon yhteydessä selluksi tai energiapuuksi.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Metsäkupsa

    Kyllä visakoivulla on oma markkinarakonsa.Itse kävin tutustumassa sahuriin,jolla oli visakoivua tuppeensa sahattuna.Puukontekijälle oli osa menossa ja paras tavara tarkoilla mitta ja laatuvaatimuksilla Saksaan mersujen koelautaan.Tarkkaa on laatu,ei sydänpuuta pinnassa saa näkyä,edes puukontuppipalasissa.Samoin on kuivan mustan oksan kansa.Ei ollut isokasa ,kun sahattuna kolmetonnia oli nipulle hintaa karttunut.

    Puuki

    Jos nyt ei ole enää visakoivu muodissa , niin muutaman vuoden tai 10-vuoden päästä voi ollakin.  Myös loimukoivu on kyllä  komean näköistä huonekaluissa.

    A.Jalkanen

    Visaseuran sivuilta poiminta: ”Suomessa sitä esiintyy luontaisesti Etelä-Suomessa noin Jyväskylän korkeudelle asti, erityisesti entisillä kaskiviljelyalueilla. Pohjoismaissa visaa esiintyy Ruotsin eteläosissa sekä Norjan kaakkoisimmissa osissa. Lisäksi visakoivua esiintyy Karjalan tasavallassa, Inkerinmaalla, Baltiassa, Valko-Venäjällä ja Venäjän länsiosissa. Hajanaisia esiintymiä on myös Keski-Euroopassa. Yleisimmillään visa on kuitenkin Suomessa ja Karjalan tasavallan alueella.”

    Sivustolla myös visakauppaan liittyvää tietoa: http://www.visaseura.fi.

    Jätkä

    anneli. Täsmällisesti se on noin, mutta: Varsinainen esiintymisalue on etelä-Suomi ja Karjala. Muualla sitä kasvaa luontaisesti vain paikoitellen ja vähän.

    Kyllä ”Kauhavan rautaan” lähtee täältäkin kaikki, mitä myyntiin tulee. Ei taida meidän alueelta lähteä Lapin leukuihin palaakaan. MH:lla on jonkin verran visaviljelmiä, jotka tosin taitavat olla unhon yöhön vaipuneita. Ne perustettiin silloin – aikoinaan, kun opetushoitoalue oli 28 000 hehtaaria ja oppilaat joutuivat tekemään opinnäytetöinään kaikenlaisia koealaoja jne.

    Ei siinä ole ollut mitään järkeä. Kaikki visaviljelmät on istutettu kaikkein karuimpiin paikkoihin, eikä niitä ole käsitelty lähellekään oikeiden ohjeiden mukaan.

    Alku ehdottomasti liian harvassa ja sen jälkeen ei ole sitten poistettu päälle tunkevia kuusia ja koivuja.

     

    sitolkka

    Maailmalla on paljon kauniita kuviointeja sisältäviä puulajeja. Kuvioinniltaan hyvin lähellä visakoivua on amerikassa kasvava linnunsilmävaahtera.

Esillä 6 vastausta, 31 - 36 (kaikkiaan 36)