Keskustelut Metsänhoito Vipuketjutalja puunkaatoon

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 32)
  • Vipuketjutalja puunkaatoon

    Paljokohan tuo taljan vetovoima pitäisi olla,taljan paino lisääntyy nopeasti vetovoiman lisääntyessä.Niissä on jarruja ja ainakin paremmissa räikkä ? Onko kokemuksia?Omat kokemukset lompakkotaljasta,jossa joutuu kuljettelemaan liikaa painavia vaijereita

  • Puuki

    Sehän se on useimmiten  pääasia , että puu ei kaadu siihen väärään suuntaan esim. talon katolle tai sähkölinjan päälle.  Kone ja köysi tiukalla tai sitten esim. liina tai tunkki  ja ns. ”varmat” kiilat apuna estää sen.

    Kepin päähän tähdättiin joskus tarkkuutta kaatamalla  puu sitä kohti. Aika liki joskus osui isokin puu , 10-20 cm:n  päähän.

    tamperelainen tamperelainen
    Jätkä

    Kaatosaksien käyttö on ollut opetusohjelmassa metsäoppilaitoksilla jo useita vuosikymmeniä. Varustus touhuun ei maksa paljoa, kunhan unohdetaan kalliit, painavat ja ylitehokkaat vipu – ynnä muut taljat.

    Sakset saa nostettua vakiovarrella suht. helposti n. kuuteen metriin, oksasahalla voi tietenkin perata hankalimpia oksia pois, vaikka ise en ole koskaan oksasahaa tarvinnut.

    En ole koskaan tehnyt Toppin tavalla: hakannut saksia puun kylkeen, ne laukeavat runkoon kiinni vartta hieman kiertämällä.

    Köyden ei tarvitse olla mikään erikoisköysi , ellei kyse ole niin valtavasta rungosta, että joudutaan vetämään tuhansien kilojen voimalla, silloin kyllä saksetkin jo särkyvät. Köysi on syytä viedä ainakin puun pituuden päähän, jos sitä aikoo köydestä vetää / vedättää.

    Paras ohje on, että köydestä vedetään niin korkealta kuin mahdollista – sivullepäin – Suositellaan siinä käyttämään köydenpätkää.

    Kun köyttä vedetään esim 100 kiloisen patun voimalla sivullepäin, saadaan aikaan melkoinen kerroin: Jos köyttä vedetään sivurrain viisi metriä, sen kiinityspisteet lähestyvät toisiaan ehkä 50 cm, eli käytetty voima kymmenkertaistuu!

    Toki kaatosahauksessa käytetään kaatokiiloja tai kaatovänkäriä kuten normaalisti, köysi on vain varmistamassa, jos niiden voima ei riitä.

    Svedu Petteri

    Esim. Kito LB010 (1000 kg) ketjuviputalja painaa 5,9 kg ketjun pituudella 1,5 m. Lyhyt kahva, joten tarvitaan voimaa. Ketjuviputalja sopii laiteasennuksiin, ei metsään.

    Itse olen todennut tämän paremmaksi kuin ketjuviputaljan:

    IKH, tuote TK1432

    Tuon edellä olevan kaveriksi 2000 kg päällysrakseja 3 kpl (IKH SR0204) ja 2 tonnin sakkeleita. Sakkeli voi olla koko ajan raksissa kiinni. Taljan saa nopeasti sakkeliin kiinni ja helppo irroittaa raksista.

    Jos pitää vetää isompia puita nurin, niin traktorin vinssi ja Al-tikkailla vaijeri 4 m korkeuteen.

    tamperelainen tamperelainen

    Tuo Kito 1000kg ,vaihteisto keventää ,hinta on luokkaa 500e verollisena,,siis kallis varmaan laadukas. TK 1432  on varmaan kestävä,kun siinä molemminpuolinen hammasratas.Metsolan videossa ketjuviputaljan käyttö nopeaa,taljassa ketjun ”läpivetomahdollisuus”,ketjun pituus taitaa olla  yli 3m.Köyttä voi koettaa puuhun ”heittopainon” tai vaikka sakkeli+uittohakaa apuna käyttäen rungon ympäri

    Nimetön

    Vähän alkanut kiinnostaan minkälaisia tapauksia puut on joitten kaatamiseen tarvii taljaa? Montako puuta niin hankalaa tapausta? Eikö kiilat ja kaatovänkäri riitä? Kaatotunkki kans taljaa kätevämpi ja halvempi. Ja jos kiilat tai kaatotunkki ei riitä niin voisko antaa kaatua sinne minne on luontojaan kallellaan?

    Itämaan ihme

    Järeitä kallellaan olevia puita esimerkiksi. Taljan asentamiseen ei montaa minuuttia mene.

    Tänäänkin oli sähkölinjan viereltä 6. vanerikoivun poisto, jokainen puu kallellaan linjaan päin enemmän tai vähemmän. 1 koivu makasi lähes tulkoon linjalla.  Talja on kyllä omasta mielestäni ylivertainen juuri tämän tyyppisissä tapauksissa.

    Tikkailla jos ukko pääsee 6 metriin ja siitä vielä saa nakattua sakkelin pari metriä korkeammalle, niin 2 tonnin vinssillä saa vedettyä puun melkoisen mutkalle.

     

     

    tamperelainen tamperelainen

    Eihän niitä taljakaatoja paljon ole,mutta kun ei ainuttakaan paranisi töpeksiä.Usein kyse varmistuksesta.Omat kaadot vilkasliikenteisen tien tai sähkölinjan viereltä.Puissa usein oksa-tai lumikuorma siellä aukon puolella suurempi,varsinkin koivu valopuuna lenkoutuu sinne aukkoon päin.Taljojen virittely vie  aikaa.Kaatotunkki nopea,mutta täytyy tuntea tunkin rajallisuus ja käyttää aina kiiloja,koska maavaste voi pettää

    Nimetön

    Tämä selvä. Moto ois turvallisempi.

    Gla Gla

    Näin kuten tamperelainen sanoo.  Ja motoa ei saa ainakaan kohtuullisella hinnalla yksittäisiä (piha)puita kaatamaan, joten tavallisella rautakaupan vaijeritaljalla olen itse kaatanut. Kun kiinnittää narun 3-5 m korkeuteen  puun runkoon, saadaan melkoinen voima varmistamaan puun kaatuminen oikeaan suuntaan, vaikkei mikään tuhansien kilojen talja olisikaan.

    Kerrankin oli pahasti rakennuksen suuntaan kallellaan oleva tukkikokoinen runko kaadettavana. Se hoitui helposti kahdella taljalla. Ensimmäisellä taljalla kiristys, vähän sahausta, toisella taljalla uusi kiristys, sahausta, ensimmäisen kiinnitys uudestaan, kiristys jne, kunnes sain ohjattua puun oikeaan suuntaan. Muistaa vain sen, että kun puu alkaa kaatua, talja löystyy ja sen apu lakkaa auttamasta.

    Onhan nuo rautakaupan vaijeritaljat vähän kömpelöitä käyttää, mutta ajavat asiansa ainakin satunnaisessa käytössä. Suurin merkitys onkin narulla/liinalla/vaijerilla, jonka kiinnittää puuhun. Tavallinen köysi venyy liikaa ja taljasta loppuu kiristysvara.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 32)