Keskustelut Metsänomistus Vinssaminen.

Esillä 3 vastausta, 31 - 33 (kaikkiaan 33)
  • Vinssaminen.

    Menneinä aikoina hankalissa paikoissa käytettiin vinssitraktoria ja juoksupoikaa.Kaiketi nykyään puomit kurottavat melkoisen matkan.Mutta onko vielä tilanteita missä näitä käytetään.Tuo turvaton maataloustraktori ja vinssi perässä ilman niitä tukijalkoja oli melkoinen yhdistelmä.Jos vinssattava tökkäsi eikä vipu lauennut tai muuta riskit olivat melkoisia.Voisiko tuota tai nyky-ajan mietteitä kertoilla.

  • metsä-masa

    Vinsisiiman veto metsissä oli kumminkin isommassa mittakaavassa varsin lyhyt aikainen valtamenetelmä kasata puut talviteiden varsiin, työnä se on ollut tosi raskasta ja taparurma-altista.

    Meidän vinssiurakkaan lähtö oli ainakin puoleksi peruskuntoharjoittelua hiihtoa varten ja tulihan siinä lomalla tienatuksi mukavat rahat myös nuoren miehen ensimmäistä autoa varten, ainakin osaksi.

    r.ritva

    Nähtävästi tätä lisävarusteiden historiaa vielä tunnetaan.
    Eilen joudun juttuun kuorimakoneista.Propsipinon vierelle traktorin perässä kuorinta laite.Vahinkojakin sattui.Millaisia oli muita ja miten nykyään.

    Jätkä

    Kyllä vinssaaminen kasvatushakkuilla aiheutti myös vaurioita jääville puille.
    Joku arvioi maataloustraktorien kapeiden renkaiden aiheuttaneen juuristovaurioita, mutta ”totuus on toisenlainen”.
    pelkkä traktori painoi vinssin kanssa 2,5 – 3 tonnia.
    Nykyvehkeet ovat kymmenen kertaa painavampia.
    Todennäköisesti pintapaineet neliösenttiä kohti ovat olleet samaa luokkaa kuin nykyisin. Sen aikaiset traktorit eivät takavetoisina kulkeneet mihinkään, kun ne renkaan verran painuivat maahan.
    Metsähallitus ”mittasi” tukkileimikkonsa ”Pilviharavan” kanssa ja kaikki runkojen tyvipöllin arviot kirjattiin ylös.
    Monena kesänä paukutimme kirvesleimoja ja myöhemmin maalivasaralla tuhansia runkoja, myöhemmin oikeasti pystymitattiin kaikki.
    Minusta oli todella niskaanpistävää hommaa, olisin ollut todella kernaasti hakkuulla, josta tienasi samassa ajassa moninkertaisen palkan.
    Jonkin verran talviteitä tehtiin – ja jäädytettiin jäätä paksummaksi.
    Ehkä raskainta työtä oli apulannan levitys käsipelissä. Siinä tienasi mukavasti, mutta MHY:t maksoivat 4 kertaa parempaa taksaa.
    Kaikenlaisia muistoja…

Esillä 3 vastausta, 31 - 33 (kaikkiaan 33)