Keskustelut Puukauppa Vinopäät kuitupinossa

  • Tämä aihe sisältää 48 vastausta, 15 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 5 vuotta sitten Berza toimesta.
Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 47)
  • Vinopäät kuitupinossa

    Hankintapuita luovutettaessa ostomies harmitteli vinopäitä pinossa, myös tyvipölkkyjen kaato särmät ei olleet mieleisiä. Eipä ole ennen tällainen tullut vastaan. Miten lie muilla ?

  • Jätkä

    Visakallo:”-Minua ei ole koskaan hävettänyt niin paljon, kuin aikoinaan ollessani firman ostomiehen apumiehenä mittaamassa hankinmiesten puita. Suurin osa heistä oli hoitanut hommat ihan asiallisesti, mutta aina joku pilasi koko porukan maineen.”

    Ostohenkilöt ovat sanoneet usein, että ”Ostokauden alkaessa (yleensä syksyllä) on muutamien isäntien kohdalla hiljainen toive, että kunpa se ei nyt tarjoisi hankintakauppaansa”.

    Kun kaupan kohteena olevat puut eivät oikein miltään osin täytä sopimuksen mukaisia vaatimuksia. Lieventävä osa oli kuitenkin se, että erät olivat yleensä melko pieniä.

    Viimeisen hankintakaupan tein jo aika monta vuotta sitten. Ajoin puut itse netsäkoneella ja sain kuin sainkin oikein nätin tukkipinon. Tienvarsimitta, jonka mittalistaa ostohenkilö kehui vuolaasti. Hän näytti, että yhtään EI- sallittua mittaa ei ollut. Sanoin hänelle, että numeroita on helppo vääntää. Ei ukkoa naurattanut.

    Kyllä monesti pinomitalla on kokeneen ostajan helppo kusta myyjää silmään, jos haluaa. Siinä tasoittaa ihan huomaamatta muutaman prosentin verran myyjän fuskaushaluja.

    Meillä oli pinomittauskursseja metsänomistajille, niissä myös mitattiin tienvarressa oikeita pinoja, jotka oli jo myyty. Mitat heittivät voimakkaasti, koska pinot oli tehty käsittämättömän huonoihin paikkoihin. Joskus pinon alareuna oli ojanluiskassa niin syvällä, että n. 30 senttiä alapäästä oli jäänyt mittaanatta. yleensä takapuoli oli jätetty mittaamatta. Keskipituus saattoi heittää 15 cm tavoitepituudesta, ladonta oli kalapuntarilla tehdyissä pinoissa niin surkea, että pino olisi pitänyt arvostella mittauskelvottomaksi jne. Kyllä kuusikuitupinokin jäi prosentiltaan usein alle 60 %:n.

     

    kuusessa ollaan

    Ohuet kiilapäät voivat jumiutua kuorimarummun aukkoihin, Tanelilla voisi olla parempaa tietoa.

    Puuki

    Olihan siellä pinomittaohjeissa ladontaluokka 4. Erittäin harva.  – 4 % . Kyllä se löytyy harakanpesällekin sopiva kiiintotilavuus%, jos ei muuten niin sitten extrapoloimalla.

    Jätkä

    Kuusessa ollaan. Käsitykseni mukaan ohuet latvat ovat voineet ennen vanhaan livahtaa ripojen väliin, mutta ne katkeavat pois ja menevät kuorikuljettimilla pois. Ei käytännössä haittaa, vaikka aikoinaan ostohenkilöt sellaistakin vikuutteli.

    Samaan aikaan Firman urakoitsija teki kuidun kolmeen senttiin, eikä niiden kiilamainen latva pysäyttänyt sellutehtaan toimintaa.

    petep

    Eikös näitä vinopäitä  mainosta oikein eräs juutuupikanava . Ei kuulemma ole mitään väliä miten katkoo puut.

    Jätkä

    Eniten se liian pieneen katkominen kai rasittaa sitä kouraa. Taikka näin joskus väitettiin.

    MaalaisSeppo

    Kyllä minä ymmärrän sen, että mitä enemmän ilmaa on puiden välissä ilmaa, sen keveämpi kuorma. Sitä en ymmärrä, mitä maininta ilman tiheydestä kuuluu asiaan. Sillä ei ole vaikutusta punnitus tulokseen.

    Berza

    No selvisihän tämäkin. Ostomies oli sekoittanut mielessään hioke bropsin laatuvaatimukset tähän kauppaan. Pyysi unohtamaan sanomansa. 🙂

    Korpituvan Taneli

    Kuorinnassa ja haketuksessa on hihnakuljettimia. Tuollainen terävä lippa saattaa halkaista hihnan. Kun pölli jää jumiin niin  kolme senttiä vahva ja yli metrin levyinen hihna olla hetkessä halki. Siihen meneekin sitten jo rahaa senverran kuin rekkakuormasta kuitupuuta isäntä saa.

    Jos joku vähättelee asiaa, niin voin kertoa nähneeni itse tuollaisia tyvilipan tms halkaisemia hihnoja.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    Kaatolippa on jo harvinainen, koska se liittyy M-sahauksella tehtyyn hakkuuseen, vaikka Tessissä oli kyllä maininta kaatolipan poistosta: Sisältyy kaadon yksikköpalkkaan.

    Tosin tuolla edellä jo korjattiin kyseessä olleen hiomopuun vinoon katkaisun. Hiomopuun tekoon älkööt sekaantuko omatoimiset hankintamyyjät, jollei heillä ole käsitystä siitä puutavaralajista.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 47)