Keskustelut Tekniikka Viiltosuojain.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 21)
  • Viiltosuojain.

    Merkitty: 

    Olen hieman hämmästellen seurannut metsurin vaatetuksesta käytävää keskustelua kuinka heijastus ja keveys ovat nousseet tärkeimmiksi tekijöiksi asu valinnassa.  Sensijaan teräketjulta suojautumiseen ei juurikaan näytä olevan tarvetta. Viiltosuojan ominaisuuksista kerrotaan jopa niin, ”että terä osui polveen eikä suojaimista ollut mitään suojaa”.

    Tämänpäivän normituksista minulla ei ole tietoa mutta, aikoinaan kun tukkeava viiltosuoja kehitettiin sen hyväksymisen ehto oli, että suojain purkautui ja pysäytti teräketjun tietyillä teräketjun nopeudella m.s. Asiasta on kerrottu mm. Folia Forestalia 311 Takalo, Sauvola. Kyllä asun huomioväritkin ovat tärkeitä mutta, tukkeavuus katsottiin aikoinaan etusijalle olihan tuolloin useita kuolema tapauksia  juuri teräketjun aiheuttamana .

    Viiltosuojaimen tehokkuus riippuu sen hinnasta ja sentähden sitä tulisi valvoa ja eräs keino on käyttäjien valvonta ja julkituominen mikäli vilunkia esiintyy.

    Asu on kokonaisuus.

    Sauli Takalo entinen tuotekehittelijä

     

     

  • Tolopainen

    Näyttää tuontitukku myyvän viiltosuojahousuja viidellä kympillä suojaus 20m/s., ei nuo enää kalliita ole. Kiinassa ne tehdään merkkituotteetkin.

    kuusessa ollaan

    wanhajätkä: ”Harvon se ny päävaltimo katkeaa ja henki lähtee mutta pienempiä vammoja syntyy helposti joista voi olla ikuinen riesa.”
    Juurikin noin. Vaikkapa katkeava ketju ja huonokuntoinen ketjusieppo karsinnassa, siitä kun ketju kun huiskaisee reisivaltimon rikki…sitten on varmat hautajaiset edessä, et ensiapupakkausta ehdi etsimään ennen pilven reunalle siirtymistä.

    Tolopainen

    Ei ole vielä koskaan ketju sahasta katkennut, eikä sahaa yleensä jalkojen välissä pidetä, kun sahataan. Montako reisivaltimoa on mennyt sahaajilta en ole koskaan kuullutkaan. Yhden tapauksen tiedän, kun toveri sahasi pohkeesen ja henegenlähtö oli lähellä. Onneksi oli kaveri mukana ja sai talutettua tienvarteen, oli ennen kännykkäaikaa. Sahurin kannatta laittaa puhelimeensa Suomi 112, niin hätäkeskus näkee heti puhelimen koordinaatin, paikannus on syytä pitää päällä.

    kuusessa ollaan

    Tuo tilanne tapahtuu silloin, kun katkaisussa tai karsinnassa laippa on suoraan sahaajan keskivartalosta poispäin, katkeava ketju viuhtaisee sahan alitse. Siksi ketjusieppo on erittäin tärkeä turvavaruste.

    Jätkä

    Saha sylkee katkeavan ketjun poispäin. ketjusieppo hidastaa päältä lähtevän ketjun liikettä. Päältä lähtenyt ketju lyö korkeintaan takakädensijaan asti, sen takia siinä on rystyssuoja. Joskus on mennyt bensiinisäiliö puhki.

    Päältä lähtevä ketju voi täräyttää munille ja reisivaltimoon, mutta ketjusieppo on todella tehokas turva, varsinkin sahoissa, joissa vetoratas on kytkimen sisäpuolella.

    Kun pitää vetorissasta huolen ja käyttää laadukkaita ketjuja, on ketjun katkeaminen todella harvinaista.

    sata

    Tolopainen ym.

    Pahin aalto tapaturmissa tuli silloin kun kirveestä siirryttiin sahakarsintaan.

    Tiedän, että orpoja jäi useaan perheeseen. Lisäksi jänteiden sahautumisia jotka eivät umpeudu koskaan.

    Kyllä ketjut katkeilee ja kourut lohkeilee niinkauan kuin sahataan.

    Ei kannata vaaraa väheksyä ja omaa taitoaan korostaa.

     

    Burl

    Onkohan näistä tapaturmista, joissa ketju joko ehjänä tai katkettuaan aiheuttaa tapaturmia, yksityiskohtaista tilastoa jossain julkisesti saatavilla? Voisi silmäillä läpi ja pohtia potentiaalisia riskitekijöitä omassa toiminnassaan.

    Omissa hommissa suurimmaksi vaaratekijäksi olen havainnut sormenpäitä uhkaavan raivaussahan. Kun edessä olevan puun toiselta puolelta on vesakon niittänyt nurin ja terän nostaan kulkusuuntaan puun toiselle puolelle, käy terä helposti rinnankorkeudella. Sen verran pitkät käsivarret itsellä on, että jos käsivarsi on ojentuneena eteenpäin poikki sahatun puun kaatumista saattelemaan, yltäisi terällä katkaista sormet keskinivelien kohdalta. Nyt kun asian tiedostaa, tuota tilannetta välttelee. Viisi senttiä pitempi tai lyhyempi runkoputki poistaisi riskin, mutta toisin kuin esimerkiksi polkupyöriä, raivaussahoja ei tehdä eri kokoja eri kokoisille ihmisille.

    pitkät neulaset

    Yhden tapauksen muistan 80-luvulta jossa tuttu metsuri menehtyi sahattuaan takareiden valtimon poikki. Oli suojahousut, mutta lahkeen takaosassahan viiltosuojaa ei ole.

    Jätkä

    pitkät neulaset:”-Yhden tapauksen muistan 80-luvulta jossa tuttu metsuri menehtyi sahattuaan takareiden valtimon poikki. Oli suojahousut, mutta lahkeen takaosassahan viiltosuojaa ei ole”.

    Vasemman reiden lahkeessa on OLLUT viiltosuoja myös takaosassa, en tiedä, onko sellaisia tällä hetkellä myynnissä.

    Yleensä saha on vasemmassa kädessä, kun pölliä / runkoa oiken käden siirtelysaksilla tai koukulla siirretään hieman tai käännetään alapuolen oksien tarkastamiseksi. Saha saattaa olla silloin vieläpä kaatoasennossa, jolloin sen heilauttaminen takaviistoon vie terän lähelle reittä.

    Sahan puraisu siinä vaiheessa on kylläkin aika kevyt, koska kaasua ei enää paineta, mutta palautuskierrokset usein pyörittävät ketjua, varsinkin nopealiikkeisellä sahurilla.

    Itse käytin säännöllisesti M-sahan yhdistelmäavainta vasemmassa reisitaskussa siltä varalta, että ketju haukkaisi – ei ole koskaan haukannut.  Monella oppilaalla on kyllä vasempaan reiteen saha puraissut, mutta vain kerran eräällä tytöllä raapaisi iholle – laastari ja mehulasi terveyskeskuksessa hoitona ja seuraavana päivänä metsään.

    Myös vasemmassa olkapäässä on käytetty viiltosuojaa, senkin käyttö on lopetettu, koska kaikkia on opetettu pitämään saha hartiatason alapuolella.

    AMMATTIMIES

    MUISTAN KUN VUOSIN 6KYNENTÄ,LUKUNLA TEHTIIN HAKUU HOMAA E1,OLTUT SUOJAMIA VAIN.OLI PÄÄLÄN SARKAN PUKU SEKÄN,JALKASA TAVAN SAAPAS PÄÄSÄN OLI,KARVAN REUHKA.SEKÄN NORTI PALO HUULESA KUN,SAHATIIN MINÄ OLIN NUORI,MIES TEKIN KOVIA TILIÄ KUN.OLIN HUIPU TIKISÄ SEKÄN,TAKSAT OLI K0HTILAAN TILIN,PÄINÄNÄ RIITI KAVERIA.HYVÄT ON KANPEET TÄNÄN PÄINÄNÄ,MINULEN ON VIRMA HONMANTUT HUIPU KANPEET KUN.ON KÄYNTYT NIITÄN EKSKURSINTOJA,MINUN TYÖN MA1LAN PALIONKIN MINULAN E1,EHTI PA1TAT PUHKIN KULUMAN KUN,VIRMALTA TULEE UUSI PA1TAN VÄHÄN VÄLIÄN.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 21)