Keskustelut Tekniikka Viiltosuojain.

  • Tämä aihe sisältää 21 vastausta, 11 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta sitten sata toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)
  • Viiltosuojain.

    Merkitty: 

    Olen hieman hämmästellen seurannut metsurin vaatetuksesta käytävää keskustelua kuinka heijastus ja keveys ovat nousseet tärkeimmiksi tekijöiksi asu valinnassa.  Sensijaan teräketjulta suojautumiseen ei juurikaan näytä olevan tarvetta. Viiltosuojan ominaisuuksista kerrotaan jopa niin, ”että terä osui polveen eikä suojaimista ollut mitään suojaa”.

    Tämänpäivän normituksista minulla ei ole tietoa mutta, aikoinaan kun tukkeava viiltosuoja kehitettiin sen hyväksymisen ehto oli, että suojain purkautui ja pysäytti teräketjun tietyillä teräketjun nopeudella m.s. Asiasta on kerrottu mm. Folia Forestalia 311 Takalo, Sauvola. Kyllä asun huomioväritkin ovat tärkeitä mutta, tukkeavuus katsottiin aikoinaan etusijalle olihan tuolloin useita kuolema tapauksia  juuri teräketjun aiheuttamana .

    Viiltosuojaimen tehokkuus riippuu sen hinnasta ja sentähden sitä tulisi valvoa ja eräs keino on käyttäjien valvonta ja julkituominen mikäli vilunkia esiintyy.

    Asu on kokonaisuus.

    Sauli Takalo entinen tuotekehittelijä

     

     

  • Jätkä

    Arveletko Sauli, että nykyhousuissa olevat ”fyllit” eivät täytä vaatimuksia. Voi olla, että ne eivät ole enää kaikissa tapauksissa niin tehokkaita kuin ”silloin ennen”.

    Periaatteessahan hyväksynnästä kertova merkki pitäisi olla laadun tae, mutta onko näin? Meillä oppilaitoksessa kaikilla sahureilla on myös viiltosuojahousut ja monelta löytyy koulutuksen lopuksi korjausompeleita nimenomaa vasemmasta lahkeesta.

    Yleensä ottaen kosketus on vain hipaisu, jossa pintakangas menee rikki, mutta joskus on käynyt niin, että on tarvittu myös terveyskeskuksessa käyntiä ja nahkan neulomista.

    Tolopainen Tolopainen

    Moottorisaha on niin vaarallinen työkalu, että sen käyttö pitäisi kieltää kokonaan osaamattomilta. Eli sellaisilta, jotka tarvitsevat haarniskat päälleen sahamisen ajaksi. Verryttelyhousut ja t-paita riittää kesällä varusteiksi ja talvella sarkahousut ja päähän karvalakki.

    Metsuri motokuski

    Kyllähän nuo materiaalit kehittyy vuositain ja keksitään uusia ja kestäviä materiaaleja. Päivät kun noita metsurin rensseleitä kantaa ja kun ne ovat vielä läpimärät niin arvostaa painoa yli kaiken jopa turvallisuudesta hiukan tinkien. Harrastusmetsuri voi lähteä itselleen sopivalla säällä metsään ja sopivaan aikaan vuodesta mutta jos sitä työksen tekee niin säähän ja vuoden aikaan on vaikea vaikuttaa.  Itse ainakin kesäisin raivuulla yritän etsiä niin ohuet ja hengittävät metsurinvaatteet kuin suinkin.

    kuusessa ollaan

    Kyllä viiltosuojaimia kehitetään ja samalla ne ovat keventyneet alkuaikojen versioista. Ongelmia aiheuttavat käsitykseni mukaan väärin korjatut housut, eli korjauksessa viiltosuojainmateriaali on kiinnittynyt tiiviiksi, eikä se purkaudu oikealla tavalla riittävän nopeasti.

    Lisäksi sahojen ketjunopeudet nousseet niille rajoille, että luokituksia on nostettu. Esim. kengissä ovat yleistyneet 28 m/s kolmosluokan kengät.

    Sitten on oma ongelmansa nämä pihapuutyöt, joissa joudutaan sahaamaan ylävartalon korkeudella vaakasuoria sahauksia, siksi on tullut myös viiltosuojaimellisia takkeja. Ylävartalon osumat ovat kuolettavia todella helposti…

    MIKANDER

    Kyllä nykyään on viiltosuja tamineita tarjolla

    Monenlaisia  luokituksia  viiltosuojatakki on kankea

    Päällä kuin peltipuku

    rööri roope

    Kalastajalla on peltipuku aina päällä.Viiltosuojakäsineet tarvitset.

    MIKANDER

    Ei peltipuku päällä en ole pelle kuin sinä

    sata

    Jos kaupan ja ruotsalaisten tutkimukset olisivat olleet luotettavia niin en koskaan olisi ryhtynyt kehittämään turvavälineitä.

    Suojaimen kursiminen tiiviiksi estää sen purkautumisen ja edistää läpisahautumista.

    Kauppiaat kyllä mainostavat tuotteitaan se on heidän ”leipänsä” mutta, suojaimista puheenollen kertokaa parempi materiaali kuin on ”Geulari” mikä tuli käyttöön 60-luvulla. Tosin lienee arvokasta vielä tänäänkin.

    Ketjunnopeuksina käytin jopa 38m/s ja päädyin n.23m/s. Arvioin, että takapotkun sattuessa käyttäjä löysää kaasun jolloinka kierrokset alenevat.

    Kiitokset asiallisista kommenteista.

    sa-ta

    kuusessa ollaan

    Kyllä valmistajat selvästi ovat hereillä. Yksi esimerkki on huskun uuden malliston huippuasun polvien kohdat. Niissä on kuuleman mukaan ompeleet, jotka estävät jalan ollessa taitettuna viiltosuojaimen liiallisen tiivistymisen ja jättävät pelivaraa osuman sattuessa. Polven kohtahan on se, joka kiristyy useimmiten.
    Kuitenkin aina pitää muistaa, että moottorisaha on erittäin vaarallinen laite, osaavissakin käsissä voi sattua yllättävä tilanne. Itsellä kolme vuotta sitten terä osui polveen, karsiessa rungon piiloon jäänyt pihlajanraippa löi sahaa. Housusta hajosi pintakangas, viiltosuoja jäi ehjäksi…onneksi kyseisessä housussa pystyi korjaamaan pintakankaan erikseen, lahkeen alapäässä on sitä varten aukko, josta käden saa kankaan alle.

    wanhajätkä

    Raivaussahan kans ei viiltosuojista olekkaan apua jote kevyt vaatetus riittää. Kyllähän nuo varusteet on keventyneet ja kehittyneet, varsinkin kengät. tainnu lähteä jokunen kilo pois vanhoista lokkereista nyky kenkiin

    Kyllä se on alaston olo jos ilman viiltosuoja vehkeitä lähet hirsi tai sahahommiin. Olen monetkin metsurihousut silpunnu ammattiaikoina ja kenkien kärjissä on teränjälkiä. Joka varvas on tärkeä kävelevälle. Nimenomaan kenkien keventyminen on tämmöselle polvivaivaiselle kömyrälle helpotus.

    Mitä vähemmällä kokemuksella sahahommia harrastelet niin on oltava huippuvermeet. Mitä se nyt yks tonni varusteisiin meinaa verrattuna että onnut ikäsi. Harvon se ny päävaltimo katkeaa ja henki lähtee mutta pienempiä vammoja syntyy helposti joista voi olla ikuinen riesa.

    Luotan kyllä merkkivarusteisiin vaikka ne keventyneet onkin

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)