Keskustelut Tekniikka viilat

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 36)
  • viilat

    Merkitty: 

    En ole hifistelijä näissä työkaluissa, mutta esimerkiksi viila on työkalu, jonka pitäisi kestää viikkoja ja kaikki viilat eivät taida kestää. Nyt on ollut käytössä Wallobren viiloja, 3/16 tuumaisella teroitan raivaussahan terän ja viila on kestänyt ottavana todella pitkään. Moottorisahan noirmiketjun teroitan 4,5 mm:n viilalla ja joskus myös tuolla raivaussahan viilalla, ei suurta merkitystä. Kertokaapa omia kokemuksia eri merkkisistä viiloista ja minkälaisia ja kokoisia viiloja käytätte.

  • Trivia

    Käytän ms201:llä 4 mm viiloja. Kestääkö viila oikeasti muuta kuin päivän tai kaksi ???? :O

    En ainakaan saa teräväksi enää, jos päivässä sahaa sen 10-12 tankkia niin kolmantena päivänä kaivettava uusi. Mitäköhän teen väärin?

    Oregonin ja Stihlin viiloja..

    Petkeles Petkeles

    Parhailla ne viilat kestää vuosia kun keräävät vaan ruostetta. Minulla viilat menevät sujoiksi kokojärjestyksessä, vaikka joskus nohevana vetäsee teräsharjalla kunnostuksen.

    Pikkutilhiin sopivat 4 mm viilat menee tosiaan nopeasti umpeen. Jos sahaa vaatimattomat 4 tankkia enskassa per päivä, saan ainakin minä kesken viikon laittaa uutta. Isomman sahan 4,8 ja erityisesti raivaussahan 5,5 mm kestävät isommalla käyttömäärällä selvästi pitempään.

    Jätkä

    Jos pikku-Tilhillä ehtii sahaamaan 10 -12 tankillista päiväss, on se niin rikkaalla, että tankillinen ei kestä tuntia. Silloin voi teroituksen jättää joka toiselle tankilliselle.

    itse ole käyttänyt alusta lähtien 4,5 millin viiloja, ne kestävät paremmin – myös katkeamiste vastaan. Normaalisti minulla on kulunut viiloja 2 – 3 kpl / ketju, kun viilauksen tekee vain työntävin liikkein ja ilman ohjureita, kopauttaa välillä viilan puhtaaksi.

    Huskussa käytän 4,8 – 5,1 millistä ja R-sahassa 6,3 millistä viilaa.

    Tuon 6,3 millisen käytössä huomaa, kuinka paljon parempi on viilata paksummalla ja kuinka paljon paremmin viila pysyy purevana. Ero on huima!

    Trivia

    Jos pikku-Tilhillä ehtii sahaamaan 10 -12 tankillista päiväss, on se niin rikkaalla, että tankillinen ei kestä tuntia. Silloin voi teroituksen jättää joka toiselle tankilliselle.

     

    Tankillinen kestää 30-45 min. Lähinnä sellainen ylläpitoviilaus, eli yksi pyyhkäisy joka tankilla, tarpeen mukaan enemmän.

    Mitä tarkoitat niin rikkaalla? Voiko sitä jotenkin säätää? MS201 sähköisellä ohjauksella siis. Kulutuksessa ei minusta ole eroa käytti sitten alkylaattia tai 98 mittarista.

    Mielenkiintoinen ajatus käyttää 4,5 mm viilaa. Täytyy kokeilla.

    Jätkä

    Onko MS201 – ohjelmointia päivitetty? Tankillisen pitäisi kestää 50 minuuttia.

    4,5 millinen viila ottaa hieman vetolenkkiin, mutta siitä ei tarvitse olla huolissaan. Eli viilaa on upotettava hieman syvemmälle, kuin 4-millinen, eikä katkea ”itsekseen”.

    Trivia

    Ei varmaan ole päivitetty, on sitä myöhempää mallia. Täytyy käydä kysäisemässä. Alkylaattipurkki kyllä tyhjenee tosi vilkkaan 😀

    petep
    lastunraapija

    Kylläpäs  auttoi tuon oppitunnin seuraamisessa, kun olin 48 vuotta sitten hankkinut kotiopettajattaren kieliopintoihin noilta maisemilta. Kolme viimeistä sanaa vain olivat joltakin muulta seudulta napattuja.

    Se vihje jäi minusta puuttumaan, että laipan uran reunojen tasakorkeutta voi tarkkailla timpurin suorakulmaa pitkin laipan pituutta kuljettamalla niin, että se on kosketuksissa koko ajan uran reunoihin päältäpäin. Vinouden huomaa sillä helpommin kuin silmällä.

    Jätkä

    Jos tuosta jotain oppi, niin tiedon puute oli kyllä olemassa.

    Minäkin olen aina tykännyt rullaviilanohjaimesta, minusta se säästää myös viilaa, koska sitä pystyy pyöräyttämään välillä.

    Työntökerroissa pitäisi olla tarkempana, kaveri tökkäsi jotain hammasta kolme kertaa ja jotain viisi kertaa.  Kun kyse on normaaliteroituksesta, kaksi työntöä pitäisi riittää kunnon viilalla.

    Purupiikin madaltaminen meni ihan ”hänekseen”. Madallus pitää tehdä rullaviilanohjaimessa olevan mitta/ tulkin avulla, jolloin piikin atureuna tulee luiskaksi ja myös piikit justiinsa yhtä korkeiksi. Säätöhampaat viilataan kourun sisäpuolelta ulospäin menevin työnnöi, kuten kourukin. Jokainen olisi voinut kuulla, kuinka viila kiljui joka toisella hampaalla – piikki ja hammas on kovakromattu ulkopuoleltaan ja pilaa viilan sangen nopeasti.

    Kaikki ketjun ostossa tarvittavat tiedot on stanssattu terälvyn tyviosaan, josta ne näkyy käytetyssäkin laipassa.

    Laipan purseet voi kätevästi hioa – ei viilalla, vaan esim nauhahiomakoneella. Tulee hyvä.

    Laipan kiskoja ei tarvitse tasoitella suorakulman kanssa, ellei olla sisukkaasti sahattu puoltavalla terällä  – ja pitkään.

    petep

    Jos olen  madaltanut purupiikkiä lattaviialla niin olen kyllä kääntänyt sahaa. Taisi se kirkuminen viilasta kuulua aina joka toisessa hampaassa kun viilasi samalta puolen.

    Ja jos viilaa sillä 2 in one kapistuksella niin ei tule Jätkän kaipaamaa luiskaa puruhampaaseen sillä vehkeellä. Rullaohjaimeenkin tulee muuten viilasta ura kun tarpeeksi sillä viilailee että ei ole sekään ikuinen laite.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 36)