Keskustelut Metsänhoito Vihreiden metsäpolitiikka

Esillä 10 vastausta, 411 - 420 (kaikkiaan 4,055)
  • Vihreiden metsäpolitiikka

    Merkitty: 

    VIHREIDEN POLIITTINEN TAVOITEOHJELMA 2019-2023. Tämä varmasti muuttuu vielä puoluekokouksessa 16.‒17.6.2018. Otteita ohjelmasta.

    – Lisätään METSO-ohjelman rahoitusta niin, että vähintään 10 % Etelä-Suomen metsistä on suojeltu.

    – Muutetaan valtion omistamat vanhat tai muuten arvokkaat metsät suojelualueiksi ja lopetetaan avohakkuut muuten kuin kestävän metsänhoidon kannalta välttämättömissä tapauksissa.

    – Metsätalouskäytössä olevien turvemaiden uudis- ja kunnostusojitukset muutetaan luvanvaraisiksi. Avohakkuista luovutaan turvemailla vesien- ja ilmastonsuojelun edistämiseksi.

    PS Metsälehden keskustelupalstan teemoista puuttuu metsäpolitiikka.

  • Timppa

    En minäkään tiedä mitään metsäalan lisäksi muuta toimintaa Suomessa, jota biologiasta ymmärtämättömät yrittävät tuhota.  Tosin talkoisiin osallistuvat myös jotkut, jotka ovat keksineet tehdä siitä tuhoamisesta bisneksen.  Esimerkiksi eräs Joensuun yliopiston proffa.

    Kyllä tosiaan ihmetyttää joidenkin ajattelutapa.  Viimeisessä Suomen Kuvalehdessä on viikon henkilönä pöllöjen rengastaja.  Hänen mielestään avohakkuut pitäisi kieltää pöllöille vahingollisina ja siirtyä jatkuvaan kasvatukseen.  Myyrät söivät 14000 kuusentaintamme aukoista vuonna 2009.  Ainakin sillä perusteella saatiin niistä korvaukset.  Sikäli kun minä tiedän myyrät ovat pöllöjen tärkein ravinto.

    Kävin myös katsomassa Lapinjärvellä muutama kymmentä vuotta kasvatettua jatkuvan kasvatuksen tutkimusmetsää.  Siellä kasvoi pelkkiä kuusia, mikä johtuu biologiasta.  Eivät valoa vaativat lehtipuu ja mänty pysty kasvamaan sellaisessa ympäristössä.  Pelkkiä kuusikkojako Risuparta kaipaa?  Siinä mielessä ne ovat hyviä, ettei niissä menesty myöskään myyrät.  Loppuisi muuten pöllöjen rengastajiltakin hommat eikä heidän tarvitsisi luvatta salamyhkäisesti tuoda pönttöjään toisten metsiin.

    Puuki

    Yli 100 vuotiaat kuusikot ei ole ollenkaan kuolleita, kuten J-man esitti. Mutta onhan Suomessa täysin suojeltuja metsäalueitakin suhteessa metsäalaan n. 2 x enemmän kuin keskimäärin Euroopan maissa. Eniten koko EU-alueella. Ja talousmetsien monimuotoisuutta on pystytty sitäkin parantamaan jatkuvasti. Lisäksi on  vapaaehtoiset suojelukohteet , jotka ei näy missään tilastoissa.

    J-kasvatuksen tuonti ainoaksi oikeaksi palvelee joitain pieniä piirejä, jotka saavat elantonsa ko. neuvonnasta tai sitten muuten löytyy halua lakkauttaa tai vähentää nykyistä metsäteollisuustoimintaa. Luonnonsuojelun kokonaisuuden kannalta ei ole siinä reaaliteetit kohdillaan, koska puun käyttö vähentää fossiilisten raaka-aineiden käyttöä monella eri tavalla. Sellun eräs osa  myös korvaa puuvillaa, jonka viljely vaatii paljon luonnonvaroja ja vähentää peltoalan raivauksen takia sademetsiä, jotka ovat korvaamattomia luontoalueita. Uudistuvan ja uudistettavan metsän järkevä käyttö on kaikin puolin  paras vaihtoehto uusien ja entisten tuotteiden valmistukseen.

    jees h-valta

    Mökkimaastomme Jaalassa on aivan hyvä esimerkki luonnon monipuolisuudesta aivan tavanomaisessa talousmetsäympäristössä. Kun meidän mökin pihapiiri on avoin ja puustoton niin lintuelämä on koko kesän huikeaa. Rantametsäthän nyt harvennettiin kovan taistelun tuloksena saadun maisemaluvan myötä. Naapurustossamme on sitten näitä piipertäjiä jotka eivät ole pihoistaan yhtään puuta kaataneet vaan hakkuunkin poru oli melkoinen. Nyt tuulilla on sitten oltu aika hiljaa kun puuta on hiukan kippaillut milloin mökkien, milloin pihojen koristeeksi. Ja todella mahtava hyttyskesä on pitänyt piiperot kopeissaan visusti. Meillä taas linnut käyvät nurmialueilta jatkuvasti eväänsä hakemassa ja ilmasta itikoita popsimassa. Myös syksyllä tulee lepakot meidän aurinkokennovalaisimien valoon saalistamaan. Aika hiljaista on tosiaan elämä niissä pimeissä ja varjoisissa pihoissa naapurustossa. Ja käynnitkin tuppaa harvan puoleisia olemaan. Kyllä se on aurinko ja avaruus jota meidän tulisi vaalia ja siitä nauttia!

    mehtäukko

    Jessillä hyvä vertaileva tutkimus, joka on sovelias käytäntöön.

    suorittava porras

    Samat kokemukset , kuin Jessillä. Tosin kyseessä on vakituinen asunto  järven rannalla. Näköaloja järvelle olen parannellut yhdessä luonnon kanssa vähentämällä puuston tontiltani minimiin. Viereistäkin tonttia on harvennettu naapurin maisemaluvan puitteissa. On todella mukavaa ihailla avaraa ympäristöä ja laajentunutta järvimaisemaa. Koskemattomana näkymä ympäristöön olisi aika suppea ja synkkä. Jälkimmäinen pätee joidenkin vihreiden ihannoimaan jatkuvaan kasvatukseen tai luonnon museoimiseen.  Niissä ympäristöissä syntyy vain ummehtuneita ja näköalattomia ajatuksia.

    Rane2

    Viime kesänä Ranella oli yksi noin hehtaarin päätehakkuu joka rajautui omakotitalotonttiin.Puhuin etukäteen tontinomistajan kanssa ja hän oli hyvin tyytyväinen kun aurinko pääsee paistamaan pihalle.Hän oli ollut niin innokas että oli avittanut muutamassa rajan ongelmapuussa tekemällä omalla moottorisahalla kaatosahauksen kun motokuski oli työntänyt ylhäältä kouralla.

    Jätkä

    Pikkuruisella tontilla ei ole sijaa tavallisille metsäpuille. Jos omena- tai luumupuuta, taikka vastaavaa haluaa, niin sitten sellaista.

    Ainakaan Kuusta ei pihapuuksi, jos ei välttämättä halua jotain hyttyspilveä suosia. Ihmettelen sitä, että järvenrannoilla suositaan umpitiheitä puustoja ja pöheikköjä ”Ettei järveltä näe mökkiä” Samalla hoidetaan se, että mökiltä ei näe järveä.

    Aivan hullua touhua.

    kuusessa ollaan

    Ja nyt todella tyhmä kysymys jatkuvasta kasvatuksesta: Koskeeko sitä samat taimettumisen maksimiajat kuin keinollistakin uudistamista? Nimittäin pitäisi tasapuolisuuden nimissä koskea, sillä muuten ”näennäisjatkuvallakasvauksella” voidaan hakata liian harvaksi metsiä ja perustella seuraavat 30 vuotta ”menetelmän vaativan aikaa taimettumiselle”.

    harrastelija

    Eikös se jk:n periaate ole se, että on jatkuvasti tulossa uutta taimea? Jos huonosti käy, niin sitten saattaa jäädä aukkoja, joita joutuu taimettamaan. Suurempi ongelma oikeasti saattaa olle, että pysyykö jatkuvan hakkauksen jätjiltä lakiraja metsässä?

    pihkatappi

    Ppa minimi on jatkuvassakasvatuksessa. Ei taimikonperustamisia tarkista kukaan nykyään.

Esillä 10 vastausta, 411 - 420 (kaikkiaan 4,055)