Keskustelut Metsänhoito Vihreiden metsäpolitiikka

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 4,061)
  • Vihreiden metsäpolitiikka

    Merkitty: 

    VIHREIDEN POLIITTINEN TAVOITEOHJELMA 2019-2023. Tämä varmasti muuttuu vielä puoluekokouksessa 16.‒17.6.2018. Otteita ohjelmasta.

    – Lisätään METSO-ohjelman rahoitusta niin, että vähintään 10 % Etelä-Suomen metsistä on suojeltu.

    – Muutetaan valtion omistamat vanhat tai muuten arvokkaat metsät suojelualueiksi ja lopetetaan avohakkuut muuten kuin kestävän metsänhoidon kannalta välttämättömissä tapauksissa.

    – Metsätalouskäytössä olevien turvemaiden uudis- ja kunnostusojitukset muutetaan luvanvaraisiksi. Avohakkuista luovutaan turvemailla vesien- ja ilmastonsuojelun edistämiseksi.

    PS Metsälehden keskustelupalstan teemoista puuttuu metsäpolitiikka.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Juuri noin Puuki. Ennallistamishankkeet tulisi kohdistaa niille soille, jotka voidaan muuttaa päästölähteistä hiilen sitojiksi. Sidonta tapahtuu turpeen kasvuun. Nämä pitäisi pystyä tunnistamaan.

    Reheviä turvemaita ei liene paljon metsättöminä. Ainoat mieleen tulevat ovat turpeennostoalueet ja maanviljelystä vapautuneet pellot, joita voi olla kohtalainen määrä.

    Puuki

    Aivan. Ojasen johtopäätökset karujen rämeiden osalta oli, että ”kannattaa jättää rauhaan”.

    Se kai tarkoittaa, että ei pidä mennä ennallistamaan eikä lannoittamaankaan.

    Lopulta saattaa olla, että ennallistamistarve on vain  hyvin pienellä osalla nykyisiä soista muuttuneilla turvemailla/muuttumilla/ojikoilla .

    Timppa

    Käytiin viime viikolla tutkailemassa 6,5 ha n. 50-60-vuotiaita saarijärveläisiä korpisoita siinä mielessä, että voisiko niillä toteuttaa poimintahakkuita.  Ojitustilanne oli kohtuullisen hyvä.  Huonolta näytti poimintojen kannalta.  Löytyi vain yksi 1,2 ha:n kuvio, joka näytti soveltuvan ja joka sitten harvennetaan poimintahakaten.

    Merkillistä miten vähän monilla kuvioilla oli uutta taimikkoa vaikka ne oli harvennettu n. 10 vuotta sitten.  Ei kyllä voi siis kategorisesti sanoa, että turvemaat on aina hakattava poimintahakaten.

     

    hemputtaja

    Taisin jäädä ramppamaan kehää tuon soiden ennallistamisen kanssa. Alkoi vaivata tiedon puute.

    En tajua miten laskevat nuo soiden päästömäärät, jos laskevat ollenkaan eli paljonko tuottavat tai imevät hiilidioksidia. Puiden osalta  taitavat tietää riittävällä tarkkuudella ja voihan tuon kai jotenkin mitata/laskeakin miten paljon puu on hiiltä nielaissut.

    Maa- tai suoperän kanssa voi olla eri juttu. Miten saat hyllyyn tiedon paljonko rahkaneva huokuu tai imee hiiltä päivän mittaan. Tai saattaahan sekin selvitä puntarilla ja koostumuksen selvityksellä.

    Kalliiksi kuitenkin tulee ja epäilen myös ennallistuksen hyötyjen jäävän vahinkoja pienemmiksi. Toisaalta ennallistajat saadaan työllistettyä. Eivät ehdi haukkua avohakkuita ja parkua monimuotoisuuden köyhyyttä ja lahon puutetta.

    Pete

    Ennallistamisen intensiivi tulee veikeästi siitä, että kun suoalue saadaan kirjoihin luonnontilaiseksi, niin sen päästöjä (metaani, typpioksidi) ei enää lasketa rasitteeksi. En tiedä kuinka nopeasti tämä status muuttuu aktiivisten ennallistamistoimien toteutuksen jälkeen, mutta jos se tapahtuu heti, niin tämä avaa mielenkiintoisen pisnes-mahdollisuuden jos päästöoikeuksien hinnat kehittyy suotuisasti.

    Sinällään tämä kiire mennä sähläämään huonotuotteisten ojitusalueiden ojia umpeen on kyllä täysin käsittämätöntä. Inhimillistä tämä tietenkin on, ”jotain täytyy tehdä” ja onhan tämäkin pisnes joillekin.

    Innokkuus suometsien jatkuvaan kasvatukseen tuntuu näin metsätaloutta käytännössä harjoittavan vinkkelistä ihan käsittämättömältä. Muutaman vuosikymmennen harjoittelun jälkeen hädin tuskin tiedämme miten suo muutetaan metsäksi. Jatkuvaa kasvatusta suometsissä ei ole tutkittu edes yhden poimintahakkuukierron vertaa, mutta nyt jo jk:ta nostetaan ainoaksi oikeaksi menetelmäksi jopa metsäntutkijoiden taholta.

    MaalaisSeppo

    Soiden ennastaminen on näpertelyä. Pitäisi palata takaisin peltojen metsitykseen. Metsitetty pelto tuottaa nettoa ilman tukia kohta enemmän kuin huonommat pellot. Myös hiilen sidonta olisi positiivinen asia. Vihreiden möhlineestä Durban sopimuksesta koituvat kulutkin tulisivat kuitattua.

     

    Visakallo Visakallo

    Miksi aina pitää olla suurella rahalla purkamassa jotain sellaista, mitä on suurella vaivalla joskus tehty? Jos joku on ihan aidosti ilmastosta ja hiilensidonnasta kiinnostunut, edistäköön metsän uudistamista, taimikoiden hoitoa ja harvennuksia ajallaan. Se on ylivoimaisesti tehokkain, nopein ja edullisin tapa toteuttaa asia, – tosin myös vähiten seksikkäin.

    jees h-valta

    Olen Visakallon linjoilla. Kyllä maamme kestää nuo kunnostetut suot ihan sellaisenaan. Ei saisi pilkata edellisten sukupolvien kovaa työtä metsien kasvun edistämiseksi. Lähes pyhäinhäväistyksen tekevät piiperot.

    Taviokuurna

    Ennallistetut suot ja matalavetiset sorsa-/minkkikosteikot tuprauttelevat keväisin mittavat metaanipäästöt, kun talvella ovat jäässä ja eloperäinen aines muhii hapettomassa, vähähappisessa tilassa.

    Tämä totuus ei maistu Lukelle saati riistaväelle. Asia on äärimmäisen epäseksikäs tutkittava — siihen ei liity tarinaa, esimerkiksi siitä, kuinka riekko palasi etelän suolle ojien täytön jälkeen, kuinka kaukaa, olen sitä joskus ihmetellyt.

    Jätkä

    Puuhun noustaan tyvestä. kun lähtee hyvin suurista päästöistä, niin varsin helppo on saada vähentymään prosentteina hyvinkin mahtavia lukemia, vaikka tulos on vielä hirveä.

    Kun esim auton kulutus putoaa 20 litrasta kymmeneen, on prosentti 50. Se on silti aika kova. Kympistä ei enää 50 prosenttia olekaan niin helppo pudotus.

    Tai kun Pösöjä on myyty vyonna xxxx sata kpl ja seuraavana vuonna myydään kaksisataa, ei sadan prosentin kasvu myynnissä ole kovin hirmuinen.

    Jos tekeytyy viherpipertäjäksi, niin silloin on myönnettävä olevansa sellainen.

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 4,061)