Keskustelut Metsänhoito Vihreiden metsäpolitiikka

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 4,055)
  • Vihreiden metsäpolitiikka

    Merkitty: 

    VIHREIDEN POLIITTINEN TAVOITEOHJELMA 2019-2023. Tämä varmasti muuttuu vielä puoluekokouksessa 16.‒17.6.2018. Otteita ohjelmasta.

    – Lisätään METSO-ohjelman rahoitusta niin, että vähintään 10 % Etelä-Suomen metsistä on suojeltu.

    – Muutetaan valtion omistamat vanhat tai muuten arvokkaat metsät suojelualueiksi ja lopetetaan avohakkuut muuten kuin kestävän metsänhoidon kannalta välttämättömissä tapauksissa.

    – Metsätalouskäytössä olevien turvemaiden uudis- ja kunnostusojitukset muutetaan luvanvaraisiksi. Avohakkuista luovutaan turvemailla vesien- ja ilmastonsuojelun edistämiseksi.

    PS Metsälehden keskustelupalstan teemoista puuttuu metsäpolitiikka.

  • MaalaisSeppo

    Toissatalvena tuli meikäläisen metsään useita lumenmurtoja koivuihin. Oivallisia pökkelön alkuja. Tiaiset eivät pääse niihin tekemään pesiään ennenkuin tikat tekevät alkureiät kuoren läpi. Tikkoja odotellessa puukonkärjellä avitusta.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    En ole viitsinyt syventyä Vihreiden metsäpoltiikkaan,saman jauhamista ,kaikki uhanalaista.Antero Vartiainen ja Osmo Soinivaara ovat asiaihmisiä,toisin kuin Ville Niinistö.Hän kyllä kuplahöttöineen sai kannatuksen nousuun,mutta ei todennäköisesti kestä kuin seuraavat eduskuntavaalit.Saksassa ja Ruotsissa kannatus sillä tasolla nykyään,joka mielestäni olisi myös täällä suotava taso.

    jees h-valta

    Kertoisiko puunhalaaja kuitenkin mistä ne tiaiset ovat sitten lähimetsiemme asukeiksi aikanaan ryhtyneet? Toki eivät muuta, enää, mutta kun metsät ovat kovin moninaisessa asennossa olleet niin miten ne ovatkaan selvinneet vain lähimetsässä asustelemalla vaikka ruokinta ei ole aina ollut ihmisten tapa. Ihmsten metsien käsittelyhän ei aina ole lähialueilla kovin tiaismyönteistä ollut. Kun joku puu katkesi se vedettiin pokasahalla poltinpuiksi. Ei siinä paljon kolopuita viljelty. Itse ainakin muistan että isoin osa koloista oli, kas kummaa, ihmisen viljelemien peltojen metsäsaarekkeiden reunakoivuissa. Joista osa sai kaiken viljelijän tarmokkaan pellonhoidon eväät. Myrkyt, koneilla juurten katkomiset, laiduneläinten riipimis/oksien katkomispuuhat sun muut kivat koivun lahottajatekijät. Joihin tikka iski ja tiainen kiitti. Mutta sitäkin ennen ne jostain sinne suomalaismetsiin tuli. Olisko kuitenkin itätuomisia ajalta kun sotakoneet teki metsää ”pillunpäreiksi” urakkatahtia. Sitä varmaan odottelee nykypiipero että saadaan taas koloja puihin. Laita sähköpostia Putinille.

    Visakallo Visakallo

    Lintujen ja muiden eläinten kantojen muutoksiin on vaikuttanut eniten maaseudun karjanpidon, peltoviljelyn ja asutuksen loppuminen, sekä jäljelle jääneen maatalouden menetelmien muutokset. Metsätaloutta on syyllistetty sellaisesta, mihin sillä ei ole edes osuutta. Kysymys on saman tavoitteen jatkumosta. Ensin haluttiin maatalouden rakennemuutos ja ihmiset kaupunkiin joissa tarvittiin työvoimaa, ja nyt halutaan viedä kehitys loppuun muuttamalla metsätkin erämaiksi. Luonnonsuojelun nimissä hallitaankin ihmisiä. Luonto on tässä vain valtaapitävien työkalu.

    Jovain Jovain

    Menneestä myös voidaan jotain oppia ja sanoa, että ennen oli paremmin. Tässä mielessä aika kultaa muistot. Tällähän ei ole mitään virallista statusta,  mutta ei ollut myöskään ongelmaa metsien monimuotoisuuden kanssa. Ei ollut hoitamattomia metsiä siinä mitassa mitä niitä tällä hetkellä on. Ei myöskään pakkoa avohakkuiden kanssa. Käytettiin myös peitteistä metsänhoitoa, joka auttaa monimuotoisuudessa.

    Näinhän sitä toimitaan tälläkin hetkellä, mutta sen saavuttaminen on monin verroin vaikeaa. On näitä metsänhoitoon ja puukauppaan liittyviä kysymyksiä, joiden osalta ei voi muuta sanoa, kuin mennä eteenpäin ja ratkoa kuntoon. Sen jälkeen ollaan aivan uudessa tilanteessa, jossa monimuotoisuus näyttäytyy uudella tavalla.

    Visakallo Visakallo

    Kerroinkin aikaisemmin kotipuoleni yhdestä yksityistiestä, jonka varressa vielä jokunen vuosikymmen sitten asuttiin, viljeltiin maata ja pidettiin karjaa kymmenessä talossa neljänkymmenen ihmisen voimin. Peltoja oli yhteensä muutama kymmenen hehtaaria ja lehmiä suunnilleen sen verran kuin ihmisiäkin. Nyt peltoja, karjaa eikä ihmisiäkään juuri ole. Kun tien varessa joku nyt hakkuuttaa metsäänsä aukon, hänet syyllistetään  luonnon monimuotoisuuden hävittämisestä!

    jees h-valta

    Visakallo oikeassa. Eikös museoinnin hävittämisestä pitäisi puhua jo maaseudulla jos joku hakkuun tekee avartamaan maisemaa. Mutta kun piiperot ei näe kuin yhden koon metsän ja sen museoinnin tärkeyden. luonnosta välittämättä ja keinoja kaihtamatta se on museoksi saatava. Kait ne pelkää ettei jälkipolvensa sitten enää puita muuten näe kuin ajamalla kansallismuseoon/puistoon farkkuarskan parkkiin ja eväät pakissa. Ajelin tuon auton Lohjalta hakemassa ja siinäkin ennen vt-2:n päättymistä oli jotain kansallispuistokylttejä. Ihmettelin kyllä kun tielle näkyi kolmekymppistä kasvatusmetsää ehkä jo hivenen harvennusta vartoilevana. Siinä museoaikoja saa vielä vartoilla kotvan verran.

    kuusessa ollaan

    Talitiasten ja etenkin hömötiaisten määrä on maapaikan pihapiirissä vähentynyt, mutta syynä on ruokinnan loppuminen. Metsissä käy sama  sirkutus, kuusitiheiköiden katveessa. Lahopuun määrä ei ole muuttunut, tekopökkelöitä oon koivuista satunnaisesti tehnyt. 15 vuotta sitten yleistyi selvästi kuusitiainen, syytä en tiedä.

     

    Nyt on sitten maatalous saamassa osansa vihreiden heräämisestä ennen vaaleja, ovat todenneet maatalousasioista päättävän liiaksi maataloudesta ymmärtävien ihmisten sakki (maaseudun tulevaisuus) : D

    puunhalaaja

    Lintujen ja muiden eläinten kantojen muutoksiin on vaikuttanut eniten maaseudun karjanpidon, peltoviljelyn ja asutuksen loppuminen, sekä jäljelle jääneen maatalouden menetelmien muutokset

    Visakallon toteamus pitää täysin paikkansa monen lajin kohdalla. Hyvä esimerkki on vaikka räystäspääskynen. Lisäksi monen lajin kohdalla vaikuttavat olosuhteiden muutos talvehtimisalueilla, lintujen metsästys ja silkka tappaminen, ilmastonmuutos jne. Metsätalous vaikuttaa vain tiettyihin lajeihin.

    Mitä tulee Jees h-vallan arveluihin siitä, että toinen maailmansota loi Suomeen niin paljon kolopuita, että tiaisetki levisivät niiden myötä, niin pidän teoriaa omaperäisenä,  mutta tuskin totena.

    Timppa

    Jännä homma tuo kuusitiainen.  Minun nuoruudessani sellaista lintua ei havaittu lainkaan.  Nyt se on siis aika yleinen.    Miksi joku laji lisääntyy ja toinen taantuu vaikka olosuhteiden muutos on hidasta?

     

     

     

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 4,055)