Keskustelut Metsänomistus Vihreän kullan kirous

  • Tämä aihe sisältää 7 vastausta, 6 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 11 vuotta sitten kisi toimesta.
Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
  • Vihreän kullan kirous

    Tuon niminen Teemu Keskisarjan kirja kertoo metsäteollisuutemme erään uranuurtajan G.A.Serlachiuksen ”elämästä ja afääreistä”. Kammottaa ajatus, ettei olisi ollut tuollaisia intohimoisia yrittäjiä, jotka ilman pääomia onnistuivat nykyisenkin Suomen perustana ollevan metsäteollisuuden. Vaikea olisi ollut itsenäistyminenkin.

    GAS oli 1830 syntynyt Ilomantsin nimismiehen poika, joka joutui lähtemään tyhjätaskuna maailmalle apteekkarin oppiin, jonka seurauksena päätyi apteekkariksi Tampereelle. Myytyään liikkensä hän perusti puuhiomon ja paperitehtaan Mänttään tiettömien taipaleitten taakse. Valmiiden tuotteiden keljetus oli lähes ylivoimainen tehtävä.

    GAS:llä on merkittävä vaikutus keskisen Suomen kehittymiseen. Suunnitteilla oli ratayhteyhteys Tampereelta Ouluun siten, että se olisi kulkenut Pohjanlahden rannikkokaupunkin kautta. GAS onnnistui kuitenkin ”lobbauksessaan” ja rata suuntautuikin Vilppulan ja Haapamäen kautta Seinäjoelle. Nyt hänen kuljetusongelmansa hälvenivät. Vielä 1800-luvulla yhdistyi Jyväskyläkin rataan Haapamäellä, millä tietenkin oli suuri merkitys Keski-Suomelle.

    Toinen merkittävä saavutus oli valtiovallan päätös hankkia ensimmäinen jäänmurtaja, jolloin vientiä voitiin harjoittaa talvellakin. GAS oli tämän idean alullepanija.

    GAS oli erittäin kärkäs riitelemään. Rahoitus oli yleensä vekseivetoista ja pankkiirit kauhuissaan. Kuitenkin yhtiö pystyi jatkuvasti kehittymään. Jälkipolvet sitten onnistuivat sössimään homman, että nimikin on hävinnyt.

    GAS oli Akseli Gallen-Kallelan nuoruusvuosien tärkein mesenaatti. Harvemmin nykytehtailijoita näkyy taiteiden tukijoina. Jotain kertoo nykyajasta, että tukirahat jaetaan yleensä ammattiurheilulle.

    Kirjaa lukee kuin parempaa jännityskertomusta. Tietysti mielenkiintoista on myös ajankohdan historian kuvaukset. Kannattaa ostaa.

  • Hiluxmetsuri

    Kiitos analyysistä. Ihmisten kohtalot ovat tosi mielenkiintoisia.

    Melko rohkea oli tuo GAS vaikka millä mittarilla mitattuna. Kukapa olisi nykypäivän vastine ? Supercellin perustaja ?

    Leevi Sytky

    Helsingin Kaupungin Teatterissa esitettiin/esitetään näytelmää nimeltä ”metsä perkele”. Juuri tästä Serlaakkiuksesta.

    A.Jalkanen

    ”Metsäperkele” tuli nähtyä. Sivistävää.

    Tiina Lindholm oli siis Nyt-lehdessä eikä Hesarissa.

    Esko Jalkasen haastatteluja on nähtävissä YouTubessa, jos haluaa todeta ihan ensi käden lähteestä, millaisesta henkilöstä on kyse. Oman käsitykseni mukaan aivan pelkästään vilpittömästä muiden auttamisen halusta parantajan uransa tehnyt.

    kisi

    Eilinen hesarin Nyt-liite kirjoittaa G. A. Serlachiuksen yhdestä jälkeläisestä hiuksia nostattavia juttuja. Kyseessä on siis Gustaf Serlachius (1935 – 2009).

    ”Kaikki vastoinkäymiset selitettiin aina pahalla silmällä.
    Gustafinkin piti aina ongelmien ilmaantuessa soittaa Eskolle, joka sitten sanoi, että päälläsi on neljä tai seitsemän pahaa silmää, jotka kateelliset ovat langettaneet. Sitten Jalkanen omien sanojensa mukaan ’mankeloi pirut’, ja elämä jatkui. [Serlachiuksen lesken Tita-Marian kertomaa]

    Paha silmä esiintyi Jalkasen opeissa taajaan. Sen sanottiin olevan pahansuovista ja kadehtivista aatoksista koostunut harmaa potkupallon kokoinen energiapyörre, joka säteili ympäristöönsä pahaa oloa.” – – –

    ”Pahaa silmää kuitenkin pelättiin: Tita-Marian mukaan Jalkasen seuraajiin kuului muitakin yhteiskunnan vahvemman aineksen edustajia aina liikemiehistä muotipiirtäjiin.”

    Lainauksissa mainittu Esko Jalkanen on arvostettu mystikko ja taikavarpumies.

    😉

    kisi

    Anneli hei!
    Huomasitkin erheeni. Tosiaan Nyt-liitteessä oli se näyttävä artikkeli. Korjasin tiedon tuonne edelliseen viestiini.

    Joo, ja eri Serlachiuskin oli kysymyksessä kuin aloituksen GAS. Vuorineuvos ja luonnonmystikko Gustaf Serlachius on siis GAS:in jälkeläisiä. Erikoinen kyllä hänkin.

    Mielenkiintoinen oli se NYT-liitteen juttu, vai mitä?

    sori sählinki

    kuusessa ollaan

    Kannattaa lukea tuon kirjan lisäksi Paperisydän -teos, joka kertoo Gustavin seuraajan, veljenpoika Göstan elämästä. Sen luettuaan ymmärtää kuinka tarkoilla on ollut koko suomalainen metsäteollisuus aikoinaan. Gösta kävi pistämässä mm kymintehtaat ja oulun seudun metsäteollisuuden kuntoon.

    kisi

    Tässä yksi linkki perustietoihin Esko Jalkasesta, joka siis auttoi Gustaf Serlachiusta elämän karikoissa. Pyydän: uhratkaa seitemän minuutia videolle, joka on todellinen tiiviste. Suosittelen lämpimästi.

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)