Keskustelut Luonto Vihreää metsäpolitiikkaa

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 187)
  • Vihreää metsäpolitiikkaa

    Vihreiden uusi metsäpoliittinen ohjelma: Hakkuita vähennettävä, kolmannes suojeltava ja voimalaitosten puunpoltto verolle

    Vihreiden puoluevaltuuskunta hyväksyi sunnuntaina 29.11. uuden metsäpoliittisen ohjelman. Ohjelmassa esitetään muun muassa hakkuumäärien vähentämistä, kolmannesta Suomen metsistä suojeltaviksi ja polttoaineveroa voimalaitoksissa poltettavalle puubiomassalle.

    Suojelusta 10 prosenttia olisi täyssuojelua ja 20 prosenttia osittaisesti suojeltua.

    Ohjelmaa valmistelleessa työryhmässä oli puheenjohtajana Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Jenni Pitko.

    ”Myös metsätaloudella on merkittävä rooli suomalaisen yhteiskunnan kannalta. Ohjelma esittää keinoja, joilla sitä voi ylläpitää kestävästi”, arvioi työryhmän toinen puheenjohtaja, dosentti Tarmo Ketola tiedotteessa.

    ”Ympäristölle haitalliset metsätalouden tuet on lakkautettava ja ohjattava ympäristön tilaa parantaviin toimiin, kuten luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaiden alueiden suojeluun. Haluamme suojella pikaisesti kaikki valtion vanhat, yli 140-vuotiaat ja muuten luontoarvoiltaan merkittävät metsät”, Ketola sanoo.

    ”Tarvitsemme ilmastotavoitteiden saavuttamiseen metsiä. Suurimmassa osassa talousmetsiä on hyödynnettävä jatkuvaa kasvatusta avohakkuiden sijaan”, toteaa Pitko.

    Ketolan mielestä Suomen nykyinen metsätalous on ylittänyt luonnon kantokyvyn.

    ”76 prosenttia metsien luontotyypeistä on uhanalaisia ja yli 700 lajia uhkaa kuolla sukupuuttoon ensisijaisesti metsätalouden vuoksi. Metsätalouden vesistöhaitat ovat mittavat, ja metsänieluja tarvitaan ilmastonmuutoskamppailussa. Maamme nykyinen metsäpolitiikka vaatii täyskäännöstä.”

    Uutinen: Hanna Lensu, Maaseudun Tulevaisuus 29.11.2020.

    http://www.vihreat.fi/ohjelmat/metsapoliittinen-ohjelma/

  • A.Jalkanen

    Olen yhtä ulalla kuin Gla ja Puuki. Ehkä vihreillä on metsäohjelmassaan se sama strategia kuin Britannialla  Brexitissä että kun pyydetään mahdottomia saadaan edes jotain. – Meikäläisellä vaihtuu ehkä ensi vaaleissa puoluekanta; joutunee siirtymään keskustaan ellei Paavo pilaa sitä.

    Timppa

    Taitaa olla Isännän ja Rouvan maailmankatsomuksissa aika lailla eroa.  Niin nopeasti Isäntä vaimensi Eukkonsa kannanoton metsäasiassa.  Erittäin hyvä niin.

    Risuparralle.  Jos metsään tehdään aukko, niin sieltä poistuu lähinnä kolmen lajin yksilöitä ja niitäkin yleensä vain jotain 400-800 kpl.   Kuviolla lienee kuitenkin satoja ellei tuhansia lajeja, joten eipä siitä monimuotosuus järky pahemmin, kun vielä tiedetään, että aukossa pääsee ilmoille sellaisia lajeja, jotka ovat muhineet maassa kymmeniä vuosia.   Asia erikseen olisi se, jos maapohja muuttuisi uudistumiskelvottomaksi kuten sademetsien hävityksissä käy.  Nythän siellä meidän aukossa on muutaman vuoden kuluttua puuyksilöitä enemmän kuin ennen hakkuuta ja lisäksi ne maan alta putkahtaneet lajit.  Aukkojahan tehdään keskimäärin jotain 0,6 % maapinta-alasta, joten niiden vaikutus on erittäin pieni.  Mielestäni aukkoja pitäisikin tehdä enemmän.  Silloin metsät kasvaisivat paremmin ja voisimme osaltamme enemmän vaikuttaa ilmaston muutosta hillitsevästi.

    Gla

    Timppa: ”Jos metsään tehdään aukko, niin sieltä poistuu lähinnä kolmen lajin yksilöitä ja niitäkin yleensä vain jotain 400-800 kpl.”

    Kyllä suurista puista riippuvaista elämää on huomattavasti enemmän kuin 400-800 yksilöä ja avohakkuulla on suuri merkitys monimuotoisuuteen. Toki tilanne ajan mittaan korjaantuu, lopullista tuhoa ei siinä aiheudu. Lopputulos voi olla jopa alkuperäistä parempikin, mutta aikaa kuluu 50-100 vuotta.

    ”Aukkojahan tehdään keskimäärin jotain 0,6 % maapinta-alasta, joten niiden vaikutus on erittäin pieni. ”

    10 vuodessa tuo tekee 6%, koska 10 vuodessa ei ehdi monimuotoista metsää aukkoon kasvaa. 10 vuotta taaksepäin on silmänräpäys. Itse olin esim. ollut silloin jo tällä keskustelupalstalla muutaman vuoden ja juurihan vasta tämän löysin. Noista ajoista en ole vanhentunut yhtään, kuten tuskin sinäkään.

    Mielestäni aukkojen merkitystä ei kannata väheksyä, vaan tunnustaa niiden vaikutus. Siksi esitin Risuparralle kysymyksen, mikä on vaihtoehto.

    AJ: ”Meikäläisellä vaihtuu ehkä ensi vaaleissa puoluekanta; joutunee siirtymään keskustaan ellei Paavo pilaa sitä.”

    Keskustan näytöt on olleet sitä luokkaa, että paljon merkittävämpiä asioita kuin Paavoon liittyvät saa tapahtua, että keskustaa seuraavissa vaaleissa voisin kuvitella äänestäväni. Kristilliset Sarin ja Päivin vetämänä on vahvimmilla tällä hetkellä, vaikka tällä suunnalla on pulaa hyvistä ehdokkaista.

     

     

     

    A.Jalkanen

    Vaikutus monimuotoisuuteen (hakkuissa) riippuu siitä, onko muilla lajeilla kuin kolmella pääpuulajillamme pulaa resursseista. Esimerkiksi pöllö saattaa tarvita paitsi myyriä ravinnoksi (löytyy avohakkuulta), myös lahon järeän lehtipuun kolon asunnoksi.

    Monet metsälajit ovat riippuvaisia toisista lajeista ja nimen omaan pääpuulajiemme harvinaisista muodoista: järeästä lahosta tai palaneesta puusta. Harvinaisemmat lehtipuut eivät ole myöskään tarpeettomia. Merkittävä lajikeskittymä on esimerkiksi järeä lahoava haapa.

    Jos siis tehdään avohakkuu laajaan yhtenäiseen ”metsämereen” se voi olla monimuotoisuutta lisäävä, kun taas jos se tehdään paikkakunnan viimeiseen vanhaan metsään, se on monimuotoisuutta alentava.

    Nyt olisi joutoalueita metsitettäessä mahdollisuus palauttaa pelloiksi raivattuja lehtometsiä, joissa on kaikkein eniten uhanalaisia kaikista metsätyypeistä. Tässä kohdassa metsätalous ei siis ole alkuperäinen uhanalaisuuden syy, mikä kannattaa muistaa kun lajien määriä laskee.

    Tolopainen

    Onhan se hiukan säälittävää, jos korkeasti koulutetut ihmiset joutuvat laittamaan aivot narikkaan ja katsovat ohjeet 2000v vanhasta paimentolaiskansan kyhäämästä kirjasta. Tv7:stä voi seurata tuota idiotismiä päivittäin.

    Gla

    ”Jos siis tehdään avohakkuu laajaan yhtenäiseen ”metsämereen” se voi olla monimuotoisuutta lisäävä, kun taas jos se tehdään paikkakunnan viimeiseen vanhaan metsään, se on monimuotoisuutta alentava.”

    Meillä on aukkoja ja taimikoita niin paljon, ettei sellaisten teko enää monimuotoisuutta lisää.

    A.Jalkanen

    Keskusta olisi aivan Ok vaihtoehto mutta terävämpää puuntuottamisen edunvalvontaa kaipaisin. Nyt huomioidaan liikaa porotalouden ja hirvieläintalouden etuja.

    Timppa

    Meillä on aukkoja ja taimikoita niin paljon, ettei sellaisten teko enää monimuotoisuutta lisää.

    Taimikoissa alkaa ainakin ruohovartisten kasvien ja varpujenkin lajikato jossain 10 vuoden iässä.  Itse olen sen huomannut, kun olen seurannut mustikan tai jonkin harvinaisemman lajin kuten kevätlinnunherneen esiintymistä, joten kyllä aukkoja tarvitaan säännöllisesti.  Meillä tahtina on keskimäärin 1,2-1,3 % vuodessa.  Hämmästyttävän pian ne häviävät maisemasta.

    Haavoista olen kyllä samaa mieltä Annelin kanssa.  Niitä kyllä säästän.  Ja onhan meillä pari laajaa haapaesiintymää, jotka saavat rauhassa lahota.

    Tolopainen

    Suomalaisen paikka on poliittisessa keskustassa. Ei tarvitse juosta punaisten eikä vihreiden lippujen perässä. Eikä yrittää istuttaa tänne sellaisia ideologioita, jotka ei tänne sovi. Kyllä me suurinpiirtein tiedämme sen elämänmuodon, johon täällä on varaa. Siihen kuuluu metsävarojen täysimääräinen hyödyntäminen kuten on tehty jo vuosisatoja. Metsävarat ovat nykyisin suuremmat kuin koskaan.

    Haapoja minäkin säästän osuustilille.

    Gla

    ”Keskusta olisi aivan Ok vaihtoehto mutta terävämpää puuntuottamisen edunvalvontaa kaipaisin. Nyt huomioidaan liikaa porotalouden ja hirvieläintalouden etuja.”

    Olen sanonut äänestäväni puoluetta, joka huomioi ympäristöarvot taloudellisessa toiminnassa ja ajaa talouspuolen ratkaisuissa suomalaisen yhteiskunnan etua. Ei pitäisi olla paha rasti useimmille puolueille, mutta ei vaan löydy liikaa tästä narusta vetäviä. Minulle se kertoo siitä, että lehmänkauppojen yms. lyhytnäköisten kytkyjen voima täytyy olla valtava.

    Koska mielestäni Suomen ja tietysti myös koko maailman pitää pyrkiä kestäviin ratkaisuihin, metsätalous on paljon keskeisemmässä roolissa kuin nopeasti ajattelemalla voisi olettaa. Sote- yms. näennäisesti paljon isommista asioita asioista voi puolueet riidellä ihan vapaasti, sieltä ratkaisu löytyy jos on löytyäkseen, puolueesta riippumatta. Ihan sama, mikä puolue akselilla kok-sdp asioita hoitaa.

    Asioissa, jotka valinnan ratkaisee, keskustapuolue puolustaa tässä suhteessa asioita vain juhlapuheiden tasolla. Ongelmana on ehkä suuri valta mmm:ssä sekä siksi puheiden ja tekojen huikean suuri ristiriita. Vihreät tuhoaa talouden suojelemalla Suomessa luonnon sijaan lähinnä ulkomaista teollisuutta ja ympäristöalan byrokratiaa. Demarit ja kokoomus on täynnä keskustan kaltaisia joo joo-tyyppejä, mutta jotka eivät ole samalla tavalla vallassa metsätalouteen liittyvissä asioissa ja siksi voivat näytellä viattomia. Persujen suorituskykyyn en edelleenkään luota, vaikka potentiaalia niillä olisi ja rkp nyt menee joo joo-porukan keulakuvaksi. Toki Nils teki ja tekee varmaan edelleen historiallisen hyvää työtä EU:ssa, sitä ei voi vesittää kukaan. Kotimaan politiikassa jäljelle jää kristilliset, jotka Päivin suoraselkäisyyden avulla osaa tunnistaa olennaiset asiat epäolennaisista. Mutta palataan näihin asioihin lähempänä vaaleja. Ehkä keskustassa pelko jäädä vihreiden taakse pakottaa porukan ryhtiliikkeeseen. Toivottavasti Annika näkee tällöin sorkkaeläinten syömän metsäluonnon hyväkasvuisilta vaikuttavilta kuusipuilta.

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 187)