Keskustelut Metsänhoito Vierekkäiset taimet varhaisperkauksessa

Esillä 9 vastausta, 41 - 49 (kaikkiaan 49)
  • Vierekkäiset taimet varhaisperkauksessa

    Aloittelija päivää. 2021 istutettuun kuusen taimikkoon tehty nyt varhaisperkaus missä tuli poistettua lehtipuusto. Mättäisiin tullut myös aika paljon luonnon mäntyä. Alueella todella paljon hirviä joten männyn jättäminen hirvittää ajatuksena. Nyt jo syömäjälkiä pienemmissä taimissa. Kuitenkin olisi hienoa jos saisi sekametsän aikaiseksi.

    Voiko noita kasvatella vierekkäin kuinka kauan? Kuuset alkavat olla 2 metrisiä. Meneekö taimikonhoitoon asti jolloin valinta? Vai onko kohta vaan kaksi mutkasta kuitupuuta…

    https://i.postimg.cc/kgPCS2KD/20250404-110812.jpg

     

    Esimerkkikuvassa männyntaimia myös kauempana, mutta monessa mättäässä vain kuusi ja mänty vierekkäin.

  • Nostokoukku

    Upm:llä näkyy olevan täälläkin noin kolmimetrisiä kylvömänniköitä, joille ei ole tehty vielä mitään. Runkoluku varmasti tuo pihkatapin mainitsema yli 15 000. Eivätkä kasvata tietääkseni energiapuuta

    suorittava porras suorittava porras

    UPM:n menetelmällä syntyy tuulille ja lumen vaikutuksille altista metsää. Jos ei ennen harvennusta, niin viimeistään sen jälkeen. Liian tiheinä kasvaneiden metsien tila on surullista katseltavaa. Kuitua pukkaa ja tuulikaatoja, mutta vähemmän tukkia. Sehän sopii UPM:n toimintastrategian.

    Huonosti käy ,jos niinkin tärkeästä asiasta ,kun juurtuminen ja juuriston kehittäminen,  ei huolehdita. Taimien on alusta alkaen saatava kehittyä ilman liiallisen kilpailun seurauksena syntyviä hidasteita. Sitä varten on taimikoiden suositustiheydet määritelty. Kylväen tapahtuvan uudistamisen kohdalla toimitaan jostakin käsittämättömästä syystä toisin.

    Porkkanapenkki ja sen käsittely tarjoaa metsiinkin sopivia ratkaisuja. Jos rikkaruohojen torjumiseksi tehtävä haraus myöhästyy päivänkin , kasvaa työmäärä ja porkkanoiden kehitys hidastuu. Harventamattomasta tai huonosti harvennetusta porkkanapenkistä ei paljon syötävää/myytävää kerry ja hoikkien ja mutkaisten porkkanoiden markkinointi on hankalaa. Sama koskee puita. Korjuuajankohta siirtyy helposti kymmenellä vuodella laiminlyöntien seurauksena ja raivaukset joudutaan toteuttamaan ennen hakkuuta pidemmän kaavan mukaan ,jotta saadaan puut kaupaksi. Metsänhoidollista hyötyä ennakkoraivauksista ei kartu. Siistitään vain maisemaa ,että hakkuutyö onnistuisi edes välttävästi.

    Porkkanapenkin kohdalla oikea-aikaisten toimenpiteiden aikaikkuna on 1-2päivää. Metsässä vuosi tai kaksi. Alkuajan ahkeronnilla luodaan vahva perusta tulevaisuudelle.

    Kaatokiila

    Lisänä vielä lähtötietoihin, että rinne on pohjoispuolella. Mutta tuo esiin nostettu kuivuminen rinteessä on kyllä hyvä pointti, jota ei tullut ajateltua. Maapohjaan ei osaa tällä osaamisella ottaa kantaa, mutta varmaan jotain hiesun ja hiedan sekoitusta, hienojakoista kuitenkin. Upm:n kautta suunnitelma kuuselle, mätästys ja taimien toimitus, joka mättääseen tuli laitettua. Kuva tosiaan valehtelee, ei siellä montaa aukko kohtaa ole, täytyy käydä mittaamassa kuusien määrä ja kokonaispuusto ihan mielenkiinnosta samalla, kun käy poistamassa nuo männyt kuusien juurilta.

    Metsuri motokuski

    Yleensä ainakin täällä keski-suomessa ei pohjoisrinteet ole kuivuudesta kärsinyt. Meillä on juuri vastaavia maapohjia ja kuusi ja mänty sekoitukset toimivat hyvin. Liian vierekkäiset vain pois.

    Gla Gla

    Metsänhoidossa pitää katsoa tulevaisuuteen, ei menneisyyteen. Ennen kuuset pysyi hengissä etelärinteilläkin. Veikkaan, että nyt taimivaiheessa olevat yksilöt saavat kokea elinkaarensa aikana kovempia olosuhteita kuin tällä hetkellä hakattavat puut ovat kokeneet.

    Visakallo Visakallo

    Kuusen kasvatus tulee kieltämättä olemaan tällä menolla kellosepän työtä. Jos vähänkin epäilee maapohjan kuivuusongelmaa, niin tokko silloin koivujakaan kannattaa sekapuuksi jättää. Kuivana kesänä ne rohmuavat kaiken liikenevän veden maasta ja pintajuuriset kuuset kuolevat sen jälkeen pystyyn.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Tuo on ihan totta mitä pihatappi kertoo tuotoksesta männiköstä. Tosiaan menee 4m 8000 ha päivään, eikä ole edes pitkä päivä.

    Jos ajatellaan mitä maksaa varhaisperkaus, mikä on työlajeista halvin, niin minä otan n. 300e ja mitä se maanomistajalle maksaa, n.400e. Jos ekana kesänä vesat vesoo puol metriä ja seuraavana kesänä metrin eli 2 vuoden välein raivaus niin kenen lompakko kestää?  https://www.metsalehti.fi/lukijoiden-kuvat/juhannuksen-tienoilla-raivattu/ suorittava ei taida paljoa maksumiehenä olla?

    Nostokoukku

    Upm:n kylvötaimikoissa näyttää aina olevan taimituppaassa yksi etukasvuinen hyvälatvainen ja epäilemättä myös tanakkajuurinen. Muut sitten vaivaisempia, toivottavasti hirvelle paremmin maistuvia. Ja noita tuppaita on varmasti yli 2500 hehtaarilla.

    suorittava porras suorittava porras

    Vinkit on tarkoitettu omatoimisille metsänomistajille. Parempi raivata hehtaari alkuvaiheessa kome kertaa hieman etuajassa, kun käyttää hommaan myöhään tehtynä koknainen viikko. AR:n ei kannata pelätä bisnestensä puolesta työläitä rästejä riittää. Kommenttieni tavoite on että rästejä ei enää syntyisi. Kun työ ei ole aloittelijallekaan ylivoimaista ,rästejä kehittyy vähemmän.

Esillä 9 vastausta, 41 - 49 (kaikkiaan 49)