Keskustelut Metsänhoito Vierekkäiset taimet varhaisperkauksessa

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 68)
  • Vierekkäiset taimet varhaisperkauksessa

    Aloittelija päivää. 2021 istutettuun kuusen taimikkoon tehty nyt varhaisperkaus missä tuli poistettua lehtipuusto. Mättäisiin tullut myös aika paljon luonnon mäntyä. Alueella todella paljon hirviä joten männyn jättäminen hirvittää ajatuksena. Nyt jo syömäjälkiä pienemmissä taimissa. Kuitenkin olisi hienoa jos saisi sekametsän aikaiseksi.

    Voiko noita kasvatella vierekkäin kuinka kauan? Kuuset alkavat olla 2 metrisiä. Meneekö taimikonhoitoon asti jolloin valinta? Vai onko kohta vaan kaksi mutkasta kuitupuuta…

    https://i.postimg.cc/kgPCS2KD/20250404-110812.jpg

     

    Esimerkkikuvassa männyntaimia myös kauempana, mutta monessa mättäässä vain kuusi ja mänty vierekkäin.

  • Puuhastelija

    Haitta-aineista en osaa sanoa mitään, mutta voisiko olla niin, että tiheässä kasvaneiden taimien vuosikasvut ovat paljon ohuempia eli puuta on vähempi. Tekeekö se taimesta maittavempaa?

    Visakallo Visakallo

    Panu: Se 1800 kpl  kuuselle on ehdoton maksimi. Jos menee paljon alle 1600 kpl/ha, niin saattaa tulla jo hieman maapohjan vajaakäyttöä.

    Gla Gla

    Visakallo: ”Jos metsästä oikeasti haluaa tuottoja, ei siellä kannata missään vaiheessa kasvattaa yhtään ylimääräistä tainta. Ne metrin välit saa silloin unohtaa.”

    Noin ehkä ennen aikana, jolloin talvet oli talvia ja kesällä hellepäivien laskentaan riitti yhden metsänomistajan sormet. Nykyään ei mielestäni ihan noin suoraviivaisesti kannata ajatella, että puhdas kuusikko olisi paras.

    Kuvan mukaan ollaan rinteessä. Kun viimeisen 10 vuoden aikana on pystyyn kuolleiden kuusten määrä kasvanut selvästi, eikä kehityksen suunnassa näy merkkejä muutoksesta, tuolle kuviolle oikea puulajivalinta olisi ollut mänty- tai koivuvaltainen sekametsä. Ylemmät osat rinteestä kuivuu 30 asteen helteissä rutikuivaksi, jossa kuusi on pulassa. Mutta koska ala on jo istutettu kuuselle ja siellä on hyviä mäntyjä seassa, jättäisin mahdollisimman paljon mäntyjä nyt. Taimikon harvennusvaiheessa arvioisin, millä männyillä on edellytykset kilpailla istutuskuusien kanssa ja jättäisin ne männyt.

     

    Panu Panu

    Itselläni tavoite varhaisperkauksesta ensiharvennukseen on 2500/ha, koska tuo 1600-1800 tietää kovasti raivaushommia ennen ensiharvennusta. Maapohja saa valoa ja lehtipuuta puskee rankasti. Toisaalta 2500/ha aiheuttaa sen, että ensiharvennus pitää tehdä aikaisin, jossa hyvänä puolena on se, että saa Metkan ja huonoina ne, että puiden koko on siinä rajoilla että riittääkö ja latvukset voivat mennä liian pieniksi.

    Jatkuvaa opppimistahan tämä on ja katsotaaan koska mieli muuttuu taas.

    Nostokoukku

    Olen mäntyjen jättämisestä kuusentaimikkoon vähän Suorittavan kannalla. Olen aikaisemmin kertonut täällä karuilla mailla kuusihuumassa tehdyistä virheistä. Kuusta istutettiin liian karuille maille. Huono ja aukkoinen kuusentaimikko täydentyi luontaisesti männyllä. Olen ollut niitä raivaamassa. Työohjeena oli tehdä viljellyn taimikon eteen työtä. Mutta järkeä täytyi käyttää, kun reilun metrisen kellertävä  istutuskuusen vieressä kasvoi kolmimetrinen luontaisesti syntynyt mänty. Paikoin mänty muodosti laikuittain raivauksen jälkeen jopa pääpuun viljellyssä kuusentaimikoissa. Nekin ovat pian ensiharvennuskoossa, mänty olisi jo, kuusta täytyy vielä vähän odottaa. Eivätkä hirvet niitä hotkineet kaikkia suuhunsa taimikkovaiheessa. Visan kannalla olen, jos saadaan syntymään täystiheä kuusentaimikko, 1800 runkoa hehtaarilla. Ei silloin kannata kasvattaa yhtään enempää. Olipahan hirviä tai ei. Keskustelun aloittajan kuvassa ei näin ole, taimikko näyttää aukkoiselta. Tosin yksi kuva valehtelee enemmän kuin tuhat sanaa.

    suorittava porras suorittava porras

    Raivaushommat eivät ole ylivoimaisia , mikäli poistettavan materiaalin pituus ei kasva silmän korkeutta pidemmäksi. Tukikelpoisuutta odotellessa näin voi käydä ja pari-kolmen raivauspäivän sijaan askarrellaankin hehtaarilla kokonainen viikko raivauksen parissa ,kun työtä siirretään tuonnemmas. Tarpeeksi kun siirretään (käy helposti ,kun työ näyttää liian haastavalta) ,ovat latvuksetkin jo pilalla eikä sitä vahinkoa pystytä enää korjaamaan.

    Latvusten liiallinen supistuminen on viimeisten tietojen mukaan alentanut puiden kasvua ja pudottanut puuston hilensidontapotentiaalia. Siksikin käytäntöjen muuttaminen järkevämpään suuntaan on enemmänkin ,kun perusteltua. Kaikki maan tarjoama kasvupotentiaali on suunnattava kasvatettaville puille. Risujen ja huonomman materiaalin sääliminen tuottaa vain päästöjä . Mitä aiemmin ne poistetaan ,sitä vähemmän syntyy päästöjä .

    Visakallo Visakallo

    Panulle: Silloin kun kuusi on istutettu sille soveltuvalle, eli riittävän rehevälle maapohjalle, ei alkuvaiheen suuremmalla kuusien taimimäärällä juurikaan pysty vähentämään myöhemmin tulevan varsinaisen taimikonhoidon työmäärää. Sen sijaan, jos kuusia onkin vain se max 1800 kpl, ne kasvavat alkuvaiheessa aika mukavasti leveyttä, ja se jos mikä vähentää jatkossa raivaustarvetta. Taimikonhoidossa pitää aina muistaa erityisesti kuusille jättää juurille riittävästi tilaa, muuten kuusien kasvu hidastuu, eikä tahdo kovin helposti enää siitä toipua.

    Panu Panu

    Istutan kuusia max 1600/ha, yleensä vähemmän. Loput jätettävät taimet ovat luontaisia mitä sinne syntyykin mutta koivua ainakin. 1600/ha varhaisperkauksessa näyttää hirvittävän harvalta. Kuusten välistä katkaistun lehtipuun vesat voivat olla silmien korkeudella jo samana kesänä. Kuusten leveyskasvu auttaa ehkä 10-15 vuoden kuluttua.

    pihkatappi pihkatappi

    Upm:n kurssilla oli esimerkki männikön varhaisperkauksesta. Oli poistettu vain lehtipuut, männyt olivat miehen korkuisia ja niitä oli takuulla 15000 kpl/ha. Eli esimerkki tosiaan Upm:n omasta metsästä ja tuo oli myös suositus, kun toimitaan alueilla, joissa hirvikanta suurempi. Upm ei ole oikeutettu metka tukeen, sitä tukea tuolla raivuulla ei saa.

    Mänty on niin pehmoinen sahattava ja kaadon suuntaus usein helppoa, että ei ole hankala poistaa 8000 4 metristä runkoa/ha taimikonhoidossa, jos ei muuta roinaa olisi, pitäisi mennä hyvällä maastopohjalla hehtaari päivässä. Toki mahdolliset hirven katkomat vänkkyrät hidastavat raivuuta, kun tahtovat jäädä kiinni milloin minnekin ja hidastavat sitten kulkua. Ja jos tuo reipas mänty tiheys pitää muut risut, kuten pihlajan ja pajut, hiukan kurissa, raivuu on jopa nopeampaa, kun selvästi alle jääneet risut voi jättää raivaamatta.

    Gla Gla

    Jätin aikanaan yhteen toivottoman tiheään puskaan reippaasti ylimääräisiä kuusia varjostamaan pajua ja muuta lehtipuuta. Kun sitten tein uusintakierroksen, totesin taktiikan erittäin epäonnistuneeksi. Tiheän kuusikon raivaaminen on kaikkein hitain työlaji. Lehtipuutakin oli tullut ihan tarpeeksi. En osaa sanoa, paljonko vesakko varjostuksesta väheni. Toisen kierroksen jälkeen kuvio on pysynyt oikein mukavan näköisenä

    Toisaalla itselläni on edellisen omistajan liian tiheäksi jättämä koivikko. Nyt joudun miettimään sen käsittelyä. Ensiharvennus pitäisi tehdä, mutta puusto on vielä turhan pientä.

    Näistä virheistä saa hyvät ohjeet taimikon hoitoon.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 68)