Keskustelut Metsänhoito Vierekkäiset taimet varhaisperkauksessa

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)
  • Vierekkäiset taimet varhaisperkauksessa

    Aloittelija päivää. 2021 istutettuun kuusen taimikkoon tehty nyt varhaisperkaus missä tuli poistettua lehtipuusto. Mättäisiin tullut myös aika paljon luonnon mäntyä. Alueella todella paljon hirviä joten männyn jättäminen hirvittää ajatuksena. Nyt jo syömäjälkiä pienemmissä taimissa. Kuitenkin olisi hienoa jos saisi sekametsän aikaiseksi.

    Voiko noita kasvatella vierekkäin kuinka kauan? Kuuset alkavat olla 2 metrisiä. Meneekö taimikonhoitoon asti jolloin valinta? Vai onko kohta vaan kaksi mutkasta kuitupuuta…

    https://i.postimg.cc/kgPCS2KD/20250404-110812.jpg

     

    Esimerkkikuvassa männyntaimia myös kauempana, mutta monessa mättäässä vain kuusi ja mänty vierekkäin.

  • Metsuri motokuski

    Minä ainakin teen puulajien valintaa jo varhaisperkauksessa. Sellainen nyrkkisääntö on hyvä että vähintään raivaussahan kanssa pitäisi puiden välistä mahtua. Sitten toisessa raivauksessa tekee sen lopullisen valinnan kun näkee puiden kehityksen.

    Nostokoukku

    Kuvasta päätellen kuusen kasvumaata. Hyvä viimekesäinen kasvu ja kuivuneita saniaisia. Kuusentaimen vierestä mänty pois, kaksi muuta kuvassa olevaa voi vielä jättää. Motokuskilla sopiva nyrkkisääntö. Eli alle metrin päähän ei kannata jättää ainakaan samassa kasvuvaiheessa olevia taimia. Männythän tuossa kohteessa hirviä kiinnostaa, joten kuusentaimien eteen työtä tehdään.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    7-vuotiaana harvennus 2000, kuuset isompina varjostaa kannot ja nythän tuossa käy niin, että kun esteettä aurinko paistaa noille pienille kannoille niin tuossa saa olla jatkuvasti raivaamassa eli tuossakin pääset jo 7-vuotiaana taas raivaushommiin niin laita sitten tuohon 2000.

    suorittava porras suorittava porras

    Liian lähellä toisiaan kasvavat  (istutustiheyttä lähempänä) taimet kehittyvät toispuoleisiksi sekä juuriltaan ,että oksistoltaan. Reippaasti ylimääräiset nurin jo varhain. Kädet levällään pitää mahtua kulkemaan taimien välistä.

    Ja miksi odotella seuraavan käsittelyn kanssa seitsemään vuoteen asti? Kokonaistyömäärä kasvaa aina ,kun työ viivästyy. Toinen kerta 5-vuotiaaseen taimikkoon ja kolmas kerta 7-vuotiaana jos on tarvis. Sitten taimikko pärjää omillaan ensiharvennukseen saakka.

    Miksi käsittelyjen väli vain kaksi vuotta? Siksi ,että työmäärä ei karkaa mahdottomaksi. On paljon fiksumpaa ja tuloksekkaampaa käyttää taimikon hoitoon kaikkiaan kolme päivää hehtaari/päivä -tahdilla verrattuna siihen että joutuu käyttämään lopulta tuplamäärän aikaa jos työvaiheita siirtää vuosilla tuonnemmas. Supervesakossa aikaa turhautuu jo viikko hehtaarilla ja nuoren metsän kunnostuksessa saman verran . On onnessa saako taimikosta enää kunnon metsää ,kun raivaus pitkittyy liiaksi. Intensiivisesti alkuvaiheessa raivailemalla tuottava metsä saadaan aikaan varmimmin.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Nyt suorittava ei osaa lukea enää. Seuraava käsittely 7-vuotiaana.

    Kuvassaei näytä olevan jeski-Suomalainen hirvipelkokuusikko missä vesat näivettyvät väärällä maaperällä melkein jo itsestään. Mitä aikaisemmin aloittaa, sitä todennäköisemmin kuuselle soveltuvalla maaperällä joutuu toki usein tekemään entistä hirveämpää vesakkoa ja aikaa rahaa palaa: https://www.metsalehti.fi/lukijoiden-kuvat/3-kerta-toden-sanoo/

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Tuo sananjalka on aikamoinen kuusentappaja https://www.metsalehti.fi/lukijoiden-kuvat/taigasananjalka/ tekee noita aukkoja. Tuossa ei ole oma kuusikko mutta just tuollanen rehevö 5-vuotiaana varhaisperattu minkä taimikonhoitoon tuhraantu 15h/ha. Omissa kuusikoissa menee yhteensä 7+5h mut rahhaaahan se vaan on omaa kassaa ku ei ymmärretä kuusikon hoidosta.

    suorittava porras suorittava porras

    Liiallinen vesakoituminen estetään Ruotsissa raivaamalla alue kerran keväällä ja toisen kerran syksyllä. Toisinaan toisen kerran vasta seuraavana kesänä. Tätä voi kokeilla Suomessakin ja tehdä kolmas raivaus tarvittaessa silloin ,kun taimikko täyttää 7 v. Uutta versoa ei tämän jälkeen nouse ja mahdollinen poistettava havupuun taimikaan ei tarvitse kantokäsittelyä pienen läpimittansa vuoksi. Työkustannus kasvaa 10%:n vuosivauhtia ,jos toimenpiteitä lykätään.  Kantokäsittely vie myös aikaa ja lisää kustannuksia.

    Visakallo Visakallo

    Jos kerran alueella on jo tässä vaiheessa runsaasti hirviä, niin kaikki männyt pois! Et ikinä saa niistä kasvatuskelpoisia. Jos jossain on täysin kuusista tyhjä laikku, niin koivu on silloin parempi kuin mänty.

    Metsuri motokuski

    Huomaa että on monenlaisia hoitotapoja samasta asiasta.  Kyllä tästä varmaan kymmenkunta sivua juttua saadaan ja muutama kirjoitus henkilökohtasuuksiin.  Asiahan on sellainen että mielipiteitä on vaikka kuinka paljon.  Ei varmaan yhtään täysin väärää.

    Gla Gla

    Jos haluaa mäntyjä kasvattaa, Tricolla käsittely. Ja tosiaan nyt metrin säteellä kasvattavasta puhtaaksi. Ainakin kuusesta, kun sitä ei syödä.

     

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)