Keskustelut Puukauppa Vetääkö joku välistä?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)
  • Vetääkö joku välistä?

    Jos myyjä on 400km päässä metsästä jossa hakkuu suoritetaan, voiko hän luottaa ostajaan?
    Minua aikoinaan fiksu metsänomistaja neuvoi, että jos on metsänkorjuu käynnissä, niin tärkeää ei sinulla saa olla, ettet ole paikalla seuraamassa hakkuuta ja hakkaajan tekemisiä!

    H:ki:läinen kaverini myi metsää aukoksi joka oli kahdessa palassa, tien kahta puolen, hän kävi juuri paikalla, kun pienempi puoli oli hakattu ja hän jututti hakkuukoneen kuljettajaa paljonko tuli? 1200m3 Tuo isompi kuvio siitä tulee huomattavasti enemmän, oli hakkaaja huomauttanut..

    Kun hakkuu oli suoritettu, hän kysyi ostajalta paljon tuli puita, niin ostaja sanoi 1600m3 ? Hän alkoi noitumaan, että johan pikku lämpäreestä tuli 1200m3, että mihin puut katosi? Ostaja vaan toisti ei tullut enempää? Mitä myyjä voi tehdä? Puut oli viety heti pois..

  • Hyöteikkö

    Kyllähän me ”metsänomistajat” päästään loppujen lopuksi helpolla. Maatalousyrittäjän pitää vahtia maitoautoa kun se tulee yöllä tyhjentämään tilatankkia. Ja sitten teurastamolle kiireesti seuraamaan sonnin apteerausta. Syksyllä pitäisi ehtiä vielä leikkuupuimurin koppiin seuraamaan, etteivät viljan ostaja tai puimuriurakoitsija vain vedä välistä

    Hyöteikkö

    Joku taisi nyt vetää herneen nenäänsä? En minä aplodeja kaipaa mutta suhteellisuustajua kyllä sitäkin enemmän.

    mehtäukko

    Ei kannata kenenkään tuskastua…!?Tämähän on keskustelua.
    Aloitukseen,niin.Tukithan mitataan vertailukelpoisesti kahteen kertaan,motolla ja sahan tukkimittarilla.Molemmissa kapula kerrallaan.
    Kuitu monesti myös kahdesti.Motolla ja punniten joko junaan tai uittoon.
    Pinotavaran tehdasmittaushan on pinomittausta puu-auton pankkojen välissä.Sen paikalla olleena ja nähneenä voin sanoa, että sutta ja sekundaa!!
    Kyllä isomman vilpin teko ja ainakaan jatkuen ei ole oikein mahdollista ilman käryä.

    Puun takaa

    Itselläni on hyvin vajavainen vain reilun 40 vuoden puunmyyntikokemus, mutta yksi asia on minua täällä joskus ihmetyttänyt.
    Myykö, ja ostaako todellakin jotkut puita siten, ettei leimikon eri kuvioista ole tiedossa puumäärää?
    En nyt tarkoitakaan motilleen, mutta sanotaanko nyt vaikka 50-100 motin tarkkuudella / hehtaari.

    suorittava porras

    Arviotkin heittävät melkoisesti – molempiin suuntiin . Kuitenkin niihin luotetaan , kuin raamattuun . Virheellisen arvion tekijä selviää varsin vähillä toruilla verrattuna esim . metsäyhtiöön , joka puut korjaa .

    Kaluston mittauksen oikeellisuus on jatkuvassa seurannassa .
    Tämä siksikin , että puut viedään eri osoitteisiin koneen mittaamien tietojen perusteella . Dimensiotkaan eivät osuisi kohdalleen , jos mittalaite ei toimi oikein . Kaikesta huolimatta virheelliseen arvioon ja jopa naapurin mielipiteeseen tunnutaan luotettavan enemmän.

    Ei tarvita , kun isompi hoitamaton alue leimikolla niin puumäärä
    putoaa jopa puoleen ja hoitamattomasta keppimetsästä kertyvän kuidun osuus tuplautuu suhteessa tukkiosuuteen.

    pihkatappi

    Aika isoihin virheisiin päästään tämänhetkisillä metsävaratiedoilla, joiden perusteella voi tehdä puukaupan vaikkapa kännykällä.

    mehtäukko

    Todellakin arviot on arvioita.Motomitasta voin omakohtaisesti 30-vuoden kokemuksesta todeta,että on jo yrittäjän intressi pitää laitteet kunnossa ja kontrollimitata aina tarvittaessa ja säännöllisesti.Näin systemaattista virhettä ei pääse syntymään.
    Ehdoton edellytys on osata tulkita tuloksia keskenään oikein ja säätää oikeaan suuntaan.
    Käytänössä tilavuusmittaheitto on 0,2-1,5 %.Koivulla se on haastavampi mutta hallittavissa.Pituus pysyy tukilla 10mm tarkkuudessa.
    Voikin sitten miettiä,heittääkö mittalaite vai kontrollimittaaja?

    Yleensä puukaupoissa ja näissä asioissa on suorastaan ”lysti seikkailla” käytännön savotoilla.Vastapuoli jos on luullut saavansa höynäyttää sopivassa saumassa,onkin huomannut pelin hengen aivan toiseksi savun laskeuduttua…

    Metsäkupsa

    Ihminen on luonteeltaan hiukan ottavainen.Leimikon turvotessa kaikki menee hyvin,mutta leimikon kutistuessa epäillään jo mahdollisesti vilunkia tai jopa petetyksi.Omat kokemukset leimikon puumääristä,heittoa monesti n.30% puoleen tai toiseen.

    Taanoin tuttu hakkuutti harvennuksen tiheään kuusikkoonsa,yhdistyksen valtakirjakaupalla.Puuarvio 580 m3,tuli yli 1300 m3.Harvennus tehty hyvin,ei liian harvaksi.Myyjä tyytyväinen,mutta miltä tuntuisi jos olisi käynyt toisinpäin.

    Parivuotta sitten eräs metsänomistaja tilasi uuden auton,mutta leimikko hupeni ja joutui perumaan autokaupan.Pahaksi onnekseen kerkesi kylällä haastella tulevasta autostaa,ennen kuin valkeni kutistunut puukauppatulo.Metsä oli hoidonpuuteesa n.30 v.,joten sellaisessa heitton riski kasvaa ja laatukin ei parasta mahdollista.

    Hyöteikkö

    Jätetään nyt ihmeessä se motokuski tekemään rauhassa työtään ellei ihan akuuttia hätää ole. Keskustelut pitäisi käydä pääsääntöisesti osto/korjuuesimiehen kanssa.

    Puun takaa

    En nyt tiedä, miten monimuotoisia nämä ongelmaleimikot yleensä ovat olleet, mutta ei liene aivan ylivoimainen vaiva puunmyyjältä pyörähtää metsässään sen verran rekaskoopin kanssa, että tietäisi paljonko siellä on puita tarjolla.
    Harva se päivä täällä näkyy kehuttavan, ettei ainakaan mhy:tä tarvitse mihinkään, joten ainakaan ammattitaidon puutteesta ei voi silloin olla kysymys.
    Jos metsä on kunnolla hoidettu ja ottaa riittävästi koealoja ja katsoo puiden pituuden huolella, ei siinä silloin kymmenien mottien heittoja hehtaarille jää.
    Tukkiprosentinkin ennakkoarviointiin riittää ihan tavallinen järki.
    Jos tyvet ovat kovasti turvonneita, voi lahopuiden määränkin päätellä ainakin suuntaa-antavasti.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)