Keskustelut Metsänhoito Vesuri

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 12)
  • Vesuri

    Merkitty: 

    -70 luvulla oli tehokkaita kahdenkädenvesureita. Paras oli rajusti ylöspäin kaareutuva terä ja mutkan ulkoreunassa on hammastus jolla oli hyvä tökkiä katkastu puu nurin. Isokin taimi meni kertalyönnillä kun oli viimesenpäälle terotettu ja oppi lyöntikulman. Oli riittävän raskas ja muistaakseni väriltään keltainen. Molemmat on jotunu hukkaan.

    Nyt kysynkin teiltä muiltakin vesurikauden miehiltä kenen tekemä se oli? Pitäs semmonen löytää jostakin mettäkoulun kellarista vaikka…tietäskö jätkä? Panisin ostoilmoituksen toreille jos tietäs sen merkin ja mallin.

    Olis niin näppärä autonperässä johonki pikkuhommaan ja aina mukana. Ja muistelis aikaa jollon oli vielä nuori ja terve… Ois mukava hangella tassutella ja lyödä suht korkeelta kuusennäre poikki että alaoksat tekis riistalle piiloja rehevöityessään marimetriä korkeeksi ja saman leveäksi.. sopiviin paikkoihin sinne tänne. Soraa linnuille sinne perseelle..semmosen altahan sitä aikonaan jäniksiä kierrettiin…

  • tamperelainen tamperelainen

    Olin ensikerraan v 1964 Mhy:n raivuuporukassa.En ole koskaan kyseista kiemuraista,uritettua vesuria nähnyt.Todennäköisesti joku paikallinen seppä näitä tehnyt.Silloin 60 – 70 luvulla ei vesureissa valmistajan nimi näkynyt,Billnäs stanssasi kirveisiin nimensä

    Jätkä

    Niin. Se hammastetulla mutkan ulkoreunalla varustettu terä on kyllä kahden käden vesurissa.

    Täytynee käydä katsomassa, olisiko oppilaitoksen museossa sellaista ja siinä stanssattu merkki.

    Itse en pitänyt siitä – liian raskas, vaikkakin terän muoto oli oikea, eli ”Mahakas”. Sellainen terä leikkaa viiltämällä.

    Se oli kuitenkin tehdastekoinen, kuvastossakin se oli, mutta vain lyhyen aikaa.

    Kun ei vain olisi ollut Billnäsin, eli nykyisen Fiskarsin tuote, taikka sitten Marttiinin???

    arto arto

    Kurkkasin torista haulla ( vesuri kokosuomi ) Näkyy olevan kyläsepän tekemiä vanhoja malleja.

    6 m3 6 m3

    Googleen haku: finna.fi

    Sivuston hakukenttään: vesuri

    Sieltä sivulta 8 löytyy Jätkän mainitsemien tekijöitten malleja

    Jätkä

    Kiitos.

    Marttiinin vesuri. Sama malli myös yhdenkäden vesurina.

    wanhajätkä

    Silläpä niitä oli Rovaniemen mhyllä, ja lainasi taimikonhoitoon . Kotikylän takoma. Se leikkasi viiltämällä eikä pyörähtäny kädessä kynsille taitamattomissakaan käsissä. Se sopiva paino ja pitkä varsi siitä tekikin erityisen hyvän vähän järeemmässä taimikossa. Tuota juuri tarkoitin. Hyvin sitä jakso jo 16 kesänenkin nostella. hakatahan sillä ei tarttenu ku pitkään varteen anto vähän vauhtia. Pittää panna haku päälle…

    Kiitos vastanneille.

    jees h-valta

    Jätkä tunnusti kerrankin rehellisesti. Kahden käden vesuri oli molemmille käsille liian raskas. Pitäisi olla ehkä kahden käytettävä malli niin jospa sitten emäntä auttaisi työstöä. Ja vielä keskustellaan moottorikäyttöisistä vempeleistä. Taitaa olla sotien jälkeisiä aikoja kun on raivaussaha pysynyt ”pulkassa”.

    Jätkä

    Jeessiltä ei taaskaan ole kysytty mitään. Minä olen aina tykännyt 1 1/2 käden vesurista, jonka tekijä on ollut sepänliike Kurejoella (Alajärvellä).

     

    jees h-valta

    Kyllä ne oleot aivan samaa 2%:sta seosta käyttää. Ei kärytä, eikä eritoten metelöi kuten nämä huskunhuudattajat. Luontoa kunnioittaen ja taiten tehden.

    Salonpoika

    Kävin varastojen nurkkia katselemassa ja löysin minua miellyttäneen puolentoistakäden vesurin, Billnäs 1605. Se oli meikäläiselle käteenkäypä ja sopivankokoinen kun raivauksia vesuripelissä tehtiin. Vieläköhän tuollaisia kuka tekee?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 12)