Keskustelut Metsänhoito Vesipumppu ojitus-keruualtaaseen.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 52)
  • Vesipumppu ojitus-keruualtaaseen.

    Merkitty: 

    Minulla on 6 ha:n aukko joka on hyvässä vedossa etelä-pirkanmaalla. Istutuskuusten lisäksi aukkoon on tullut ainakin kolmena vuonna peräkkäin mäntyä todella paljon.

    Ongelma on seuraava : alue ojitettiin ja on alavaa, ojat laskevat naapurin rajalle ja siihen oli tehtävä iso keruuallas, koska ei saanut vetää umpimetässä kilometrin päässä asutuksesta 20m ojan pätkää hänen puolelleen, missä valmis laskuoja eteenpäin.  Hirvet kyllä tykkäisi kööllötellä pesulla ja itikoilta karuussa…

    Onko kohtuuhintaisia esim. aurinkokennosysteemejä, mistä virran laittaisi uppopumppuun.

  • Visakallo

    Saisiko sen veden menemään naapurin ojaan lappona ilman pumppua?

    Nuakka

    Ei taida tuollinen vesimäärä liikkua kannattavasti sähköllä,olipa se sitten peräisin auringosta tai töpselistä.

    Jätkä

    Tuulimylly pyörittämään pumppua!

    Pitäisi muotoilla pintavalutuskenttä – omalle puolelle. Naapuri antaisi äkkiä luvan tehdä ojanpätkän omalle puolelleen.

    Tolopainen

    Miten ojitus yleensä kannattaa tehdä ilman laskuojaa. Ei naapuri voi kieltää vesien johtamista pois jotain reittiä. Omistusoikeus joutuu joissakin asioissa joustamaan ja yksi on laskuojat. Harvemmin ne vesistöön saakka omia maita menee. Umpimetsään hakataan ojalinja ja kaivetaan laskuoja.

    Metsuri motokuski

    Ymmärsinkö oikein. Ojaa et saanut vetää naapurin puolelle mutta sitten aijot kuitenkin letkulla johtaa vedet sinne ? Muuttuko asia miksikään ? Jos näin on niin hankaluuksia voi tulla.

    A.Jalkanen

    Voisi tsekata mitä vesilaki asiasta sanoo.

    Kts. kohta: Olennaista ojittamisesta toisen alueella 1-2.

    ”Oikeuden antamisesta päättää kunnan ympäristönsuojeluviranomainen, ellei ojitus edellytä AVI:n lupaa tai ojitustoimituksen päätöstä. (VL 5:9.2)”

    https://www.kpedu.fi/docs/default-source/projektisivustot/ajantasa_materiaali/yksityistie_ja_ojitus_2019-04-09/ojituksesta_vesilain_näkökulmasta_2019-04-09_ar_asikainen_mtk.pdf?sfvrsn=6578304d_2

    Tolopainen

    Yleensä siitä saa laskun, jos aikoo estää jonkin ojitushankkeen. Vesien johtamista omassa omistuksessa olevien maiden kautta ei voi estää laillisesti mitenkään.

    Ola_Pallonivel

    Nykyään tehdään ojitus toisin, kuin 60-luvulla. Ojiin kaivetaan katkot, ja vedet johdetaan ”altaisiin”. Metsä kun sulkeutuu, se pieni lampi muuttuu lätäköksi. Näin on tehty jo 90-luvulla, omalta maaltakin löytyy esimerkki.

    Minkä ihmeen takia ne ravinteet pitäisi johtaa edelleen vesistöön? Saatikka pumpulla pumpata?

    A.Jalkanen

    Edellä järkeviä näkökohtia. Jos naapurin kanssa on kitkaiset suhteet, voisi kannattaa tyytyä ja muodostaa laskuvesistä lintuja varten kosteikko. Monimuotoisuus kiittää.

    Hämis

    Hyviä vastauksia.

    Ostin tilan 2 vuotta sitten. Ojitusmätästystä,naveroa ja puhdasta ojaa oli tehty 6 v sitten. Mhy:n kaveri ei ollut saanut millään lupaa naapurilta vetää sitä pientä ojan pätkää hänen laskuojaan.

    Otin asiasta päätösvallassa olleeseen piirin ympäristöviranomaiseen yhteyttä , kun naapuri ensin kielsi minuakin, viranomainen kehoitti että yrittäkää sovintoa.  Ei sitä saatu vaikka olen melko sovitteleva.

    Elyhän ei edes tälläistä asiaa ota,kun ojitusohjeissa heillä on että vähäiset asiat ratkaisee juurikin (alempi taso) eli piirin viranomainen omalla harkinnallaan.

    Eräänä syksyisenä iltana otin ison terävän istutuskuokan, allas madaltui 20 cm… paksusammal ja musta pirunpiukka mullantapainen.

    Riidellä en halua, niin isoa ojaa kuin tarpeen ei varmaan kaiveta.

    Tuulimylly on oiva idea.

    Lappokin varmaan, pitäisikö letku laittaa asemaan ja sitten alipaine purkupäähän,mutta millä ?

    Harmittaa kun nytkin vettä paljon, allas täynnä , ojat pitkälle täynnä , taimien juuret ovat jäässä pitkälle kesään.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 52)