Keskustelut Puukauppa Verovuosi 2013

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 70)
  • Verovuosi 2013

    Kohta kalenterivuosi loppuu ja tilikausi vaihtuu.

    Muuten numerot on järjestyksessä paitsi kilometrivähennyksen määrä on hukassa. Oletus 0,25 c/km, saa nähdä nouseeko vai ei. Bensan hinta kyllä nousee mutta vähennyksen määrä pysyy samassa.

    2013 ei ole tullut myytyä mitään mutta poistoja kyllä löytyy. Valitettavasti poistoprosentit on vähäisiä (ainakin rakennusten osalta) joten niitäkin pitää vain poistaa vaikka taloudellista syytä ei olekkaan. Inflaatio syö niiden ”poistokykyä” hiljalleen.

    Veroprosentti tulee nousemaan tulevaisuudessa varmasti ja isot kaupat kannattaa jakaa kahdelle vuodelle. 49.999 ecua per tilivuosi.

    Alveillekkaan ei saa korkomarkkinoilta mitään, enintään käyttöpääomaa joka on aikanaan palautettava.

    Verotus, verosuunnittelu ja veronmaksukyky. Niinpä niin. Verotus tulee sisäistää ja verosuunnittelua pitää tehdä päivittäin. Ja lisä veroihin kannattaa varautua. Onneksi exel jyrää ja ennakkoprosentit kannattaa ainakin isoissa kaupoissa asettaa oikeiksi.

    Juuh, uusi vuosi ja uudet kujeet tulossa. Lakimylläkkäkin vielä.

    Että sitä lajia on tämä markkinatalous.

  • Hiluxmetsuri

    Puun takaa: ”Onhan noita vähennyskelpoisia metsänhoitopalkkoja tullut vuosien kuluessa jälkikasvuille maksettua.
    Jälkikasvuille maksetut työmatkuluthan ovat myös tietyin edellytyksin olleet vähennyskelpoisia.”

    Tätä en itse ole tullut ajatelleeksi, hyvä vinkki. Saa nähdä kiinnostaako taimien istutus teinejä …:)

    mettämiäs

    ”En mää muuta tiä, mutta Mettämiäs pastalla kerto että hän on saanut sen näin läpi.” Vakuuttava perustelu, joka varmaan menee viranomaisille täydestä.

    Tämä Tanelin kommentti osoittaa, että näyttää todella tekevän kipeää, kun tällä hiekkalaatikolla ”vahvimpana” kovaan ääneen esiintynyt viimein huomaa olleensa käytännön metsäveroasioista ulkona kuin lumiukko (ja huomaa myös maksaneensa vuosikaudet ylimääräisiä veroja). Minusta se ei kuitenkaan oikeuta oksentamaan pahaa oloaan toisten päälle ja vielä kysymään lisääkin niitä verovinkkejä.

    Korpituvan Taneli

    Taneli aiemmin:
    ””En mää muuta tiä, mutta Mettämiäs pastalla kerto että hän on saanut sen näin läpi.” Vakuuttava perustelu, joka varmaan menee viranomaisille täydestä. ”

    Mettämiäs:
    ”Tämä Tanelin kommentti osoittaa, että näyttää todella tekevän kipeää, kun tällä hiekkalaatikolla ”vahvimpana” kovaan ääneen esiintynyt viimein huomaa olleensa käytännön metsäveroasioista ulkona kuin lumiukko (ja huomaa myös maksaneensa vuosikaudet ylimääräisiä veroja). Minusta se ei kuitenkaan oikeuta oksentamaan pahaa oloaan toisten päälle ja vielä kysymään lisääkin niitä verovinkkejä.”

    Taneli nyt:
    Tuo yllä oleva lausahdus ei tosiaankaan kelpaa viranomaisille perusteluksi, siihen tosiaankin tarvitaan sellaiset perustelut jotka MSA9101 täällä esitti.

    En todellakaan tuntenut itseäni mitenkään ulkona olevaksi lumiukoksi enkä mitenkään pahoinvoivaksi. Tuo työhuonevähennys on esim minun tapauksessani varsin teoreettinen, niin vähän tuota toimistotyötä on.
    Toki ensi vuonna tuokin vähennys tulee käyttöön, mutta mitään oikaisurumpaa en mokoman asian ympäriltä käynnistä. Sen verran olen varoissani, että on köyhälle valtiolle varaa antaa ne entiset anteeksi.

    Jos sinua todella noin korpee että täällä, muutkin kuin minä, vaativat perustelemaan veroneuvonsa, muutenkin kuin ”minulla oikaisu meni läpi” kommentilla, niin pidä toki neuvosi itselläsi. Mitä sitä meitä parempiosaisia auttelemaan! Siitä vaan kehität lisää verovähennyksiä ja vaivut itsesääliin kun ei neuvot perustemattomina kelpaa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Ehkä mettämies nyt sai hiukan turhaa ”löylyä” ja intoa sättiä Tanelia oikein ulkoilevaksi lumiukoksi. Kehottaisin mös törkkäämään päätä hankeen jos semmotta vielä pirtin nurkaltaan löytää. Ja voipi laskea vaikka sen jälkeen kuinka huimia summia on ”veroneroilullaan” saavuttanut. Näistä vain ei suurta virtaa rahaa saa kotiinpäin juoksemaan itkemälläkään. Itse ainakin säästän mieluusti juoksemisen vaivaa kun verottajakin senkun loitontuu.
    Tanelia on kyllä mukava joskus vähän ”pökkiä” mutta ei ny ilkeäksi tarvi heittäytyä sentään. Tanelilta saa kuitenkin huiman määrän aivan asiaatuntevaa repliikkiä näillä palstoilla. Toivon edelleen linjan jatkuvan.

    mettämiäs

    ”Toki ensi vuonna tuokin vähennys tulee käyttöön, mutta mitään oikaisurumpaa en mokoman asian ympäriltä käynnistä. Sen verran olen varoissani, että on köyhälle valtiolle varaa antaa ne entiset anteeksi.”

    Ei varmaan oltu Tanelin kanssa samalla luokalla kansakoulussa tuosta kieliopista ja sanojen merkityksestä päätellen. Miten voisin olla ”vaipunut itsesääliin”, jos meiltä löytyy iloisia veronmaksajia, jotka mielellään maksavat ylimääräisiä veroja. Sehän vähentää veron korotuspaineita kaltaisiltani vähävaraisilta pienmetsänomistajilta. Hyvä myös, että hiekkalaatikon kantakundit löysivät toisensa; ”uusien” ajatuksia ei kuunnella ja jos ei osata asiaperustein vastustaa, ei oteta mokomia vähennyksiä huomioon (sellaiset vähennykset on köyhiä varten).

    Mielestäni ne tarkat eri kulujen perustelut täytyy jokaisen metsänomistajan miettiä omista lähtökohdistaan ihan itse. Jos kauppaan mennessään huomaa ostoslistan unohtuneen kotiin, voi tietenkin yrittää lainata naapurin isännän listaa, mutta välttämättä lopputulos ei ole ihan napakymppi.

    Ajatellaan vaikka taukotuvan rakentamista metsätilalle. Jos 100 ha:n tila on 100 km:n päässä vakituisesta asunnosta ja rakennus ei tule vesistön rannalle, lienee paljon hoitotöitä tekevällä metsänomistajalla aika hyvät mahdollisuudet saada vähennyskelpoinen rakennus. Kuvitellaanpa ”virtuaalimetsänomistaja”, joka lähtee autollaan sieltä 100 km:n päästä kotiaan kohti ja tilan koko vähenee 1 ha/km niin, että 50 km:n päässä kotoa tilan koko on 50 ha ja 30 km:n päässä 30 ha. Missä kohtaa metsänomistaja ei saa rakennusta enää metsätalouden vähennyksiin? Näillä kovasti kehutuilla kursseilla ei varmaa vastausta voi saada, ”liikkuvia osia” on niin paljon.

    Oma lukunsa on sitten tällaisen rakennuksen poisto-%; sekin pitää varmistaa verottajalta ”erikseen”, sillä esim Jauhiaisen ”mustakantisen” tieto ei todellakaan ole välttämättä oikein.

    jees h-valta

    Metsätilan rakennusten poisto on todella vaatimatonta eli 15%/vuosi.
    Jos jonkun parakkikopperon vähentelee voi jälleen miettiä onko aivan järkevää vääntää. Oli sitten köyhä tai köyhtyvä metsänomistaja.
    Ja tuo jälleen omakohtainen kokemus eikä ole ollenkaan riippuvainen suoritusmatkasta. Itselläni se oli kotoa noin 2,5 km.

    Tolopainen

    Jos rakennuksia poistaa 15% vuodessa ei se ole vaatimatonta, se on nopeaa poistamista, menee 6v: ssa nollille. Suositeltavampaa on poistaa puolta hitaammin. Vai rakenteleeko joku noita mökkejä joka kuudes vuosi.
    Maksaisin mielelläni miljoonan veroja, mutta ei pysty.

    Korpituvan Taneli

    Tolopainen:
    ”Jos rakennuksia poistaa 15% vuodessa ei se ole vaatimatonta, se on nopeaa poistamista, menee 6v: ssa nollille. ”

    Ei mene. Nämä verottajan poistoprosentit lasketaan menojäännöksestä. Eli siis poistettava summa pienenee koko ajan. Kyllä isomman rakennuksen poisto kestää vuosikymmeniä, kun lopun kokonaispoistoon pääsee vasta kun menojäännös on alle 200€.

    Jos nyt niin kovasti veroja hakuaa maksaa, niin jättää menot ilmoittamatta kokonaan.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Tolopainen

    Ei mene Taneli niin, käytön rakennuksille 7% poistoa, joka vastaa14,5 vuoden käyttöaikaa ja koneille 15% poistoa, joka vastaa 6,5käyttöaikaa. Tällöin poistolla voi hoitaa vieraan pääoman käytön.

    msa9101

    Vero.fi sivuilta löytyy hyvin selvät tiedot,kuinka rakennusten poistot tehdään metsätaloudessa. Käykäähän tutustumassa.

    Verohallinnon yhtenäistämisohjeet vuodelta 2013 toimitettavaa verotusta varten

    Antopäivä: 13.1.2014
    Diaarinumero: Dnro 164/200/2013
    Voimassaolo: Verovuosi 2013
    Korvaa ohjeen: A98/200/2012

    4.1.12 Metsätalouden rakennuksista aiheutuneet kulut
    Rakennus katsotaan metsätalouden rakennukseksi vain, jos sen pääasiallinen käyttötarkoitus on metsätaloudessa. Metsätalouden rakennuksia ovat esimerkiksi metsätalouden koneiden säilytykseen tai myytävän polttopuun kuivaukseen ja varastointiin tarkoitetut rakennukset sekä metsätöiden taukosuojat. Metsätalouskäyttöä ei ole omaan yksityiskäyttöön tulevien polttopuiden varastointi eikä sellaisten koneiden säilytys, jotka eivät kuulu metsätalouden kalustoon. Metsänomistajan asumiseen tai vapaa-ajan viettoon käytettävät rakennukset eivät ole metsätalouden rakennuksia siinäkään tapauksessa, että niissä majoituttaisiin metsätöiden yhteydessä.

    Metsätalouden rakennusten hankintamenot vähennetään tuloverolain 115 §:n nojalla maatilatalouden tuloverolain 9 §:n mukaisin vuotuisin menojäännöspoistoin (talousrakennus 10 %, kevyt rakennelma 20 %, metsätalouteen palkatun henkilöstön asuinrakennus 6 %, vesistön pilaantumisen ja ulkoilman saastumisen estämiseksi hankittu rakennelma 25 %). Jos metsätalouden rakennusta käytetään osaksi myös muihin tarkoituksiin, vastaava osa poistosta ja kuluista on tuloutettava metsätalouden verotuksessa. Jos yksityistalouden, maatalouden tai elinkeinotoiminnan rakennusta käytetään osaksi metsätaloudessa, metsätalouden menona voidaan vähentää metsätalouskäyttöä vastaava osa kuluista ja poistosta. Maatalouden tai elinkeinotoiminnan verotuksessa on tehtävä vastaava tuloutus.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 70)