Keskustelut Puukauppa Verovuosi 2013

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 70)
  • Verovuosi 2013

    Kohta kalenterivuosi loppuu ja tilikausi vaihtuu.

    Muuten numerot on järjestyksessä paitsi kilometrivähennyksen määrä on hukassa. Oletus 0,25 c/km, saa nähdä nouseeko vai ei. Bensan hinta kyllä nousee mutta vähennyksen määrä pysyy samassa.

    2013 ei ole tullut myytyä mitään mutta poistoja kyllä löytyy. Valitettavasti poistoprosentit on vähäisiä (ainakin rakennusten osalta) joten niitäkin pitää vain poistaa vaikka taloudellista syytä ei olekkaan. Inflaatio syö niiden ”poistokykyä” hiljalleen.

    Veroprosentti tulee nousemaan tulevaisuudessa varmasti ja isot kaupat kannattaa jakaa kahdelle vuodelle. 49.999 ecua per tilivuosi.

    Alveillekkaan ei saa korkomarkkinoilta mitään, enintään käyttöpääomaa joka on aikanaan palautettava.

    Verotus, verosuunnittelu ja veronmaksukyky. Niinpä niin. Verotus tulee sisäistää ja verosuunnittelua pitää tehdä päivittäin. Ja lisä veroihin kannattaa varautua. Onneksi exel jyrää ja ennakkoprosentit kannattaa ainakin isoissa kaupoissa asettaa oikeiksi.

    Juuh, uusi vuosi ja uudet kujeet tulossa. Lakimylläkkäkin vielä.

    Että sitä lajia on tämä markkinatalous.

  • Puun takaa

    Metsä on ihan kätevä verosuunnitteluinstrumentti.
    Tappiota voi tehdä vaikka vuosittain ja vähentää ne muista pääomatuloista tai viimekädessä ansiotulon verosta.

    Hiluxmetsuri

    Kilometri- ja kuluexceli on täytetty. Kiitettävästi olen ollut liikkeellä ja saanut jotain aikaiseksikin.

    Puukauppatulot ei kata menoja, mutta eipä tuo haittaa. Ensi vuosi on vielä intensiivisen metsänhoidon aikaa ja sitten alkaa odotteluvaihe.

    metsänvartija

    Ansiotulot…hmmm joutuu rahoittamaan useaa instanssia.

    Metsänvartijan ansiotulot on säästöä, vero % 0!

    Pääoma veroa kyllä tulee, sen verran suotuisat tuulet on ollut pörssissä.

    raivuri

    On se ollutkin aika vuosi ja verojakin tulee reilusti olemaan. Viime syksynä tuli yllättäen tieto enon jättämästä perinnöstä: reilu 60 hehtaaria metsää. Syksy kateltiin hoitotarpeita ja suuri osa vuodesta onkin mennyt noiden puukauppojen järjestämisessä ja hoitotöissä. Tammikuussa tuli vastustamaton tarjous ostaa 20 ha aivan naapurista kantatilan vierestä. Haasteellisia tiloja molemmat. Löytyy oikeasti huippukuvioita, mutta myös katastrofeja joissa tekisi mieli lopettaa työt saman tien. Kiireellisiä puukauppoja ja hoitotöitä on siis riittänyt ja riittää edelleen. 9 puukauppaa + hoitotyöt päälle on työllistänyt kiitettävästi itseä sekä naapurin poikaa kesätöinä. Lisänä vielä maanviljely. Pienimuotoiset osakekikkailutkin ovat onnistuneet hyvin. Pidetään metsäfirmat puissa kun tuotteet näyttäisi menevän hyvin kaupaksi!

    Hyvää ja menestyksellistä Uutta Vuotta kaikille tasapuolisesti!

    tamperelainen

    Oma arkijärki + excel + sähköinen veroilmoitus – näillä jumpataan metsäveroilmoitus

    Puun takaa

    Raivurilla 9 puukauppaa vuodessa!
    Miksi niin monta?
    Eikö leimikoita olisi voinut kytkeä samoihin kauppoihin?

    metsänvartija

    Arkisto ja exel. Veroilmoitukset vielä paperilla. Kopiot tietysti pitää ottaa. Kuiteilla oma muovikansio.

    Leimikot kannattaisi niputtaa yhteen, saa määrästä jo plussaa.

    Kaupanteko onkin sitten pitkäjänteinen prosessi. Ensin esittely, ensimmäiset tarjoukset, hinnan kirnuamista ylöspäin jne.

    Raimo

    Excelissä jo kaikki. Sähköisesti eteenpäin parin kk kuluttua suoraan verottajan tietojärjestelmiin. Tulee alv:tkin siten pikemmin takaisin.
    Myyntituloja kun ei v. 2013 ollut.
    Seija-myrsky aiheutti kuitenkin tulojakin vak yhtiöltä. Niistä nappasvat 20% veroennakkoa. No -senkin saa takaisin, kun kuluja oli enempi.

    raivuri

    Olisi niitä ehkä muutaman saanut samaan. Toisaalta aika hajallaan. Kaksi hakkuuta oli pakko tehdä sinänsä ihan hyväkuntoisilta palstoilta kirjanpainajariskin takia. Naapureiden puolella tosin. 65 vuotiasta metsää varmuuden vuoksi nurin. Nämä oli lähes 60 kilometrin päässä toisistaan.

    Loput kaupat perintötilalta, jolla on melko hyvät kuviokoot, noin 2,5-5 ha. Valitettavasti nämä palstat monessa paikkaa erillään. Tilan edellisen omistajan isä omisti ilmeisesti reilusti yli sata hehtaaria, neljässä eri paikassa. Edellisen omistajan firma meni 90-luvun lamassa nurin. Myi sitten muille runsaspuustoisia päätehakkuukuvioita velkoihinsa. Aukot ja alle 30 v metsiä jäi jäljelle. Osaa on hoidettu hyvin, osaa ei ollenkaan. Edellinen omistaja alkoi kuitenkin uudelleen menestyä elämässä ja unohti metsän täysin. Nyt on sitten paikattava se mitä voidaan. Ja lisäksi siellä on kesä ja talvikorjuuta.

    Toisaalta lähes kaikki leimikot ainakin 5 ha, joten ihan kunnon koko. Ei esimerkiksi tehnyt mieli laittaa huippua 55 vuotiaan männikön harvennusta samaan kauppaan viereisen tupsulatvakoivikon kanssa. Itse asiassa koivikkoon tehtiin aukko, josta ei 30 vuoden jälkeen tullut muuta kuin energiaa. Ja onneksi en laittanut, koska yhdessä eräs pienempi saha ei varmasti olisi tarjonnut siitä männiköstä hyvin.

    Yleensä en ole juuri tehnyt pieniä kauppoja, eikä niitä jatkossakaan tarvitse tehdä. Tässä vaan on alkuun kunnostusta ja pelastusta. Kun se on tehty niin sitten vain satoa odottelemaan.

    putte

    Metsänvartija:
    >>Oletus 0,25 c/km, saa nähdä nouseeko vai ei. Bensan hinta kyllä nousee mutta vähennyksen määrä pysyy samassa.<>Millä ohjelmalla golleekat tekee veroilmoituksen, itse olen käyttänyt Metten kirjanpito-ohjelmaa.<<

    Excel on käyttökelpoisin tällaiseen yksinkertaiseen muistiinpanojen hallintaan. Teen sillä oman puuntuotantoni, jota on n. 1000 m3/v, sekä vanhempieni, sisareni, ja kahden muun sukulaisen, sekä kahden tutun muistiinpanot, jotka ovat uskoneet työt haltuuni. Näillä jokaisella myös puuntuotanto n. 1000 m3/vuodessa.
    Tällaisiin hommiin ei kannata mitään maksullisia erillisohjelmia käyttää lainkaan. Joskus kaupattiin muistiinpanovihkoa, josta pyydettiin monta kymppiä (mk). Silloin käytin vielä ruutupaperia, joka riitti vallan mainiosti.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 70)