Keskustelut Puukauppa Venäjän tuontipuun loppuminen. Vaikutus puunhintaan

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 131)
  • Venäjän tuontipuun loppuminen. Vaikutus puunhintaan

    Kysyin ostohenkilöltä tämän hetkistä hintaa. 2e/m3 kesäkorjuukelpoisista harvennusleimikoista hinnanlisä. Mitä mieltä? Eipä ole kummoinen lisä.

  • Puuki

    Sen yhen kaupan 23 e oli kaistalehakkuulta ja harvennukselta sama hinta.  Mutta ei ole paljon sekään, kun pitäisi olla vähintään  n. 30 € pystyhinta nykyään.   Kotimaisen puun hinnan jatkuva  kutistuminen kuten pyyn maailmanlopun edellä myös nousuhdanteen aikana varsinkaan ei ole hyvä suuntaus edes metsäteollisuuden kannalta katsottuna pidemmällä tähtäimellä kuin vain teollisuuden muutaman kvartaalin ajalla.     Kuk:n kantohinta oli sama silloin kun rahan arvo oli n. 30 % korkeampi kuin nyt on, jos verrataan  euroajan hinnan muutoksia.

    MaalaisSeppo

    Venäjän tuonnin loppuminen vähentää Suomessa loppuvuoden puun käyttöä 10 %, ellei kotimaan hakkuita ja tuontia muualta lisätä. Pystyvarantoa firmoilla on niin paljon, että voivat pantata ostoja tämän vuoden loppuun. Eli pärjäävät näilläkin hinnoilla vielä.

    Muualta tuskin paljoa puuta tuodaan, joten kotimaasta puut on hankittava. Uusia tehtaitakin käynnistetään ja Venäjän sekä Ukrainan osuus sahatavaramarkkinoista hiipuu. Kotimaisen puun tarve nousee siis vähintään 15%. Inflaatiokin laukkaa n 5% tänä ja ensi vuonna, joten puun hinnassa on vähintään 15% nousupaineet. Silti ”viralliset” ennusteen puun hinnan nousulle ovat vain pari %. Taitaa ennustelaitoksilla olla pallo hukassa tai ketunhäntä kainalossa.

    Ostaja voi pantata hakkuita parikin vuotta, jona aikana inflaatio voi olla 10%. Ellei akuuttia rahantarvetta ole, niin nyt kannattaa pantata puun myyntiä ainakin vuosi. Kannattaa keskittyä toistaiseksi hoitohakkuisiin ja odottaa, että firmojen pystypuuvarasto alenee merkittävästi. Etenkin kantavien teiden varrella olevien leimikoiden myyntiä tulee välttää ainakin vuosi.

    A.Jalkanen

    Samat ajatukset kuin MaalaisSepolla. Ennusteet lähiajan puun hinnoista eivät ehkä huomioineet riittävästi muuttunutta tilannetta eli inflaatiota ja puun tuonnin loppumista. Samoilla nimellishinnoilla myynti tarkoittaa alennusmyyntiä. Nyt kannattaa välttää aavistushakkuita EU:n suojelupaineiden takia. Sieltä ei tule hakkuita rajoittavaa lainsäädäntöä niin nopeasti, ettei ehtisi reagoida jos tarvetta ilmenee.

    Taksonomia etenee ja on kysymysmerkki mitä se vaikuttaa metsänhoitoon, mutta systeemi on periaatteessa vapaaehtoinen. Metsäteollisuus meillä voi katsoa että metsäsertifikaateilla pärjätään jonkin aikaa. Kuulemma FSC on isoille toimijoille erittäin kallis järjestelmä, ilmeisesti tietojärjestelmien vaatimusten takia, joten sen laajenemiseen on kynnys. Jos biodiversiteettistrategian toteutus riittäisi takaamaan metsätalouden kestävyyden, FSC:n ei tarvitsisikaan laajentua, koska näissä on hyvin pitkälle samat vaatimukset. Näkökulma on vain toisessa maakunnallinen ja toisessa tilakohtainen.

    Metsätalouden käytössä oleva pinta-ala pienenee suojeluohjelmien toteuttamisen myötä ja metsätuotteilla on pitkällä aikavälillä hyvät kysyntänäkymät. Tämän kehityksen eli tarjonnan ja kysynnän suhteen muuttumisen pitäisi näkyä selvemmin puun hinnassa.

    Apli

    Samoja ajatuksia edellisten kanssa, tarkoitus oli pistää harvennuksia kilpailutukseen mutta jätän väliin tänä vuonna kun kiirettä niillä ei ole, antaa kasvaa, samoin päätehakkuut. Uskon vuoden päästä hintojen olevan korkeammalla kun nyt.

    Puuki

    Missä on kerrottu että bds :n  toteutus olisi maakunnallinen eikä tilakohtainen ?  Yhtä hyvin se voi olla tilakohtainenkin.   Vanhat metsät mennee suojeluun. Ei ole vielä kuitenkaan määritelty mikä on vanhan metsän ikäraja.  Jos se olisi sama joka paikassa Euroopassa , niin täällä se olisi suunnilleen se, kun puut on juuri ehtineet kasvaa tukin mittaan.

    En olis kovin varma miten ne suojelut toteutetaan. Vaikuttaa vahvasti siltä että Eu:ssa sanellaan mitä täällä on sopivaa tehdä vaikka ei siellä ole paikallistuntemusta metsäasioissakaan.  Kun vielä kirittäjinä on semmosia ”asiantuntijoita” kuten Niinistö, Pietikäinen ja Modig , voi tulla melkein mitä tahansa sopimattomia pätöksiä.

    A.Jalkanen

    Kts. Puuki monimuotoketjusta.

    Panu

    Ennusteilla on lähinnä viihdearvo, ei PTT tai kukaan voi tietää miten maailmantalous kehittyy jatkossa ja se on ratkaisevaa myös puun hinnan kannalta.

    urbo

    missä liikkuu havutukin hinnat, yhdeltä isolta tuli tarjous harvennukselle kut 62e ja kuk 21,5e keski-suomessa. vieläkö pitää ootella syksyyn…

    metsätie

    Nyt on puunmyyntilakon paikka.

    Hinnat ovat ala-arvoisia.

    Miljardivoitot metsäfirmoilla.

    Timppa

    Olen seurannut erilaisia ennusteita vuosikymmeniä.  Joskus osuvat oikeaan.  Joskus ei.

    Kaksi asiaa on kuitenkin varmaa.  Harvennukset on syytä tehdä ajallaan eikä metsää kannata kasvattaa niin kauan, että tuhot alkavat uhata.

    Ja tietenkin se, että metsää kannattaa hoitaa niin, että se kasvaa jatkossa entistä paremmin.

    Tällä hetkellä näyttää, että hyvistä leimikoista saa hyvän hinnan.  Tietysti syksyllä voi saada paremmankin hinnan.  Voi tietysti käydä niinkin, että Ukrainan sota saa aikaan kunnonn laman ja heikonn kysynnän.

     

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 131)