Keskustelut Metsänomistus Venäjällä jo pula havupuutukeista, seuraako Suomi perässä?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 26)
  • Venäjällä jo pula havupuutukeista, seuraako Suomi perässä?

    Maaseudun Tulevaisuus kertoo Venäjällä kärsittävän jo havupuutukkipulasta. Syynä tähän on pitkään jatkunut laajojen avohakkuiden jälkeinen huono tai olematon metsänhoito.
    Lehtipuut ovat vallanneet laajat uudistusalat.
    Mennäänkö nyt Suomessa samaan suuntaan?
    Uuden metsälain mukaan avohakkuualat voidaan jättää oman onnensa nojaan 10-25-vuodeksi.
    Sen jälkeen uudistaminen havupuulle on lähes mahdotonta.

  • Herman

    Voi meidät pelastaa toisenlainen maanomistaja rakenne. Ei metsiä hävitetä vaikka laki antaisi siihen mahdollisuuden. Toisaalta ei venäjällä ole viellä puu lopussa kun vaan tiet saadaan kuntoon.

    kuusessa ollaan

    Juurikin näin, nyt on halavalla korjatut ja jonkilaisen kinttupolun varrella olleet alueet ”käsitelty”. Puuta kyllä piisaa.

    Nyt karjalassa tapahtuu sama kuin sodan jälkeen, tuhoutuneet ja oman onnensa nojaan jätetyt metsät puskevat kaikkea mahdollista.
    Suomen koivua käyttävä teollisuus saa sitten 40 vuoden päästä alkaa taas tuomaan halpaa raaka-ainetta…

    Metsäkupsa

    Venäjällä on kaikki suurta,metsätkin yhden omistajan.Ja pinta-alaakin on ruhtinaalisesti ja Karjalan kanssa liikaakin.Hyvä esimerkki eroista,jotka erilainen hoitokulttuuri kärjistää.

    Myös omistusrakenne toisenlainen,johon Hermannikin viittaa.Käsittääseni meillä valtaosa maata omistavista metsänomistajista tulee jatkamaan hyväksi nähtyä kestävää metsätaloutta,joten suureen huoleen ei taida olla aihetta.

    Puun takaa

    Varmasti valtaosa suomalaisista metsänomistajista huolehtii jatkossakin metsiensä uudistamisesta asiallisesti, mutta myös tahaton ja tahallinen hoitamattomuus tulee myös lisääntymään.
    En todellakaan käsitä, miksi Suomeen piti tehdä maailman vapaamielisin metsälaki.
    Kuka sitä tarvitsee ja ketä se palvelee?

    Herman

    Niin kupsa kun peiaate on että metsät on lainassa lapsilta eikä kommuunilta on siinnä iso ero metsänhoidon pitkäjänteisyydessä.

    Huonoa metsälakia kestetään helposti vuosikymmen kun omat työt tehdään hyvin.

    Salonpoika

    Jos meillä metsänhoitoa kehitetään muutama vuosikymmen samaan suuntaan mitä se oli Venäjällä (silloisessa Neuvostoliitossa) ainakin jokunen aika sitten, on lopputulema varmasti sama.Vieraillessamme vuonna 1976 Kalinissa mm eräällä sovhoosilla jonka pinta-alaksi kerrottiin 5000 hehtaaria josta peltoa 2000 ha kysyin kuinka paljon he tuottavat puuta tuolla loppualalla. Minulle vastattiin että heillä on puuntuotantotilat erikseen. Suuri maa, suuret toleranssit.Jossain asioissa oltiin kyllä tarkkana. Tilan satojen lehmien navettaan emme päässeet viemään vieraita tauteja mutta lastentarhaan ihan imeväisikäisten joukkoon meidät kyllä kuljetettiin.

    Metsuri motokuski

    Venäjällä on havupuuongelma ollut jo jonkin aikaa. Siellähän on paljolti hakattu niitä alueita joihinka tiestö on rakennettu. Uudistaminen ja taimikonhoito on tekemättä. Nyt sinne myydään valtionhakkuuoikeuksia sellaisille alueille joihinka tieyhteyttä ei ole. Hakuuoikeuden ostajan kuuluu rakentaa koko alueen tieyhteydet. On ilmeistä että hakkuuoikeudet eivät oiken tee kauppansa.

    Puun takaa

    Avohakkuiden jälkeinen ”vapaa kasvatus” on Venäjällä jatkunut jo yli yhden tukkipuusukupolven ajan, eli neuvostoajan alkupuolelta asti.
    Tämän takia havupuun osuus kokonaispuustosta on ratkaisevasti vähentynyt.
    Uusien teiden teolla saadaan toki lisää puita markkinoille, mutta rakenteellisen vääristymän korjaus vaatii taas vähintään yhden puusukupolven ajan.

    Pähkäilijä

    Nollaraja tullut Venäjälläkin vastaan. Puuta kyllä on mutta kuljetuskustannukset kasvavat tieverkoston puuttuessa eikä öljyn, kaasun ja maan sisältä louhittavien aineiden viennillä hyvin pärjäävää maata kiinnosta metsäsektori. Istutusalueita olisi paljonkin uutta metsää varten, neliökilometrikaupalla entistä peltomaata joka kasvaa vain jättiputkea löytyy tiestön varsilta…

    Mennäänkö Suomessa nyt samaan kysyi Puun takuinen. Miksi ”mennäänkö”? Eikös 1/3 talousmetsistä jo nyt ole ollut yli 30 vuotta käsittelemättä joten kysyä voi ollaanko nyt jo samassa. Kun niin monelle metsänomistajalle on puunmyyntitulot menettäneet merkityksensä voi olla vain tyytyväinen että meille lopuille on edes jonkinlaiset markkinakanavat jääneet.

    Jokainen voi päissään pähäillä mitä seuraisi jos kaikki talousmetsät tulisivatkin tehometsätalouden piiriin ensi vuonna, tarjonta voittaisi kysynnän moninkertaisesti, nykyinen hintataso laskis ku lehmän häntä.

    kuusessa ollaan

    Pähkäilijä pähkäilee hyvin…

    Nyt tulevaisuudessa ne, jotka ovat laittaneet tavalla tai toisella metsänsä tuottamaan, keräävät näiden ”antaa metsien kasvaa omalla tavallaan”-kasvattajien edestä kypsät hedelmät.

    Kuusitukkia kuitenkin tarvitaan rakentamisessa, joten sillä on varmasti tasainen kysyntä ja pohjoisten metsien havuselluakin tarvitaan pakkausteollisuuden pitkäkuitua tarvivissa tuotteissa.

    Venäjällä alkaa metsäkrapula tulemaan päälle…

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 26)