Keskustelut Metsänomistus Venäjä-Suomi havupuun tuontikiista

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)
  • Venäjä-Suomi havupuun tuontikiista

    Havupuu ei metsäteollisuutemme mukaan itärajan takaa nyt oikein kulje Suomeen. Miksi muuten sitä pitää Venäjältä lainkaan tuoda?
    Monien uutisten mukaan kun Suomen metsät nykyään kasvavat tuplasti sen mitä metsäteollisuutemme enää tarvitsee. Vai onko tuo Venäjältä tulevan puun hinta sitten aivan sikahalpaa?

  • pitkät neulaset pitkät neulaset

    Vastaus on helppo.

    MAXIM VOITTO

    abietis

    Vastaus ei ole aivan noin yksiosainen

    Osa 1: maksimi voitto
    Osa 2: poljetaan venäjän puulla suomalaisen puun hintaa

    Osan 2 toteutusta on koetettu muillakin tavoin
    kartelli, eucahakkeen tuonti, puun korjuun ja varastoinnin monopolisoinnti, isäntien juottaminen, jne

    Kannattaa muistaa ettei viljanjyvänkään hintaa ratkaise vapaa kilpailu.
    Kaikkein vähiten raakapuun ostoahintaa, kartelli on tosiasiassa aina päällä kuten torikaupassa.
    Yks asettaa hinnan ja sitä matkii kaikki

    Ehkä sillä LV-puutavara parssikoinnilla saataisiin sittenkin laatupuulle asianmukainen hinta eikä kaikki menisi sellun hinnan mukaan.

    abietis

    Ei tehtaiden seisottaminen voi kallista olla.
    Se nähtiin kun Karvinen kyykytti työntekijöitään.

    mehänpoika mehänpoika

    Teollisuudella on Venäjällä valmis ja tomiva korjuuorganisaatio. Luonnollisesti se halutaan pitää kaiken varalta iskukunnossa. suomalainen puu ei ole aina liikkunut tarpeeksi sutjakasti kannolta tehtaisiin. Tuotantoseisokit kun tulisivat liian kalliiksi Suomen teollisuudelle.

    On kokonaan suomalaisten metsänomistajien ja heidän järjestöjensä päätettävissä, kuinka suureksi Venäläisen havupuun tuonti vuosittain muodostuu. Nykyinen alle 10 %:n tuonti ei olisi vielä suuri uhka suomalaisten kasvattamalle raaka-aineelle.

    Timppa

    Kannattaa muistaa, ettei mikään tuotantotoiminta halua joutua tilanteeseen, jossa tärkeimmän raaka-aineen toimistusvatmius ja hinta riippuisivat yhdestä tahosta. Siksi minä kyllä entisenä liikkeenjohtajana ymmärrän hyvin metsäteollisuuden näkökulman.

    Kannattaa muistaa kuinka MTK takavuosina kannusti puunmyyntiboikotteihin. Sitä saa mitä tilaa. Silloin kartellin. Tao tuontipuun. Vaikka luulisi, että se tuonnin loppuminen Venäjältä olisi suomalaisen puutavarantuottajan etu, niin todellisuus on kyllä paljon monitahoisempi.

    Jos uskalletaan investoida osin tuontipuun varaan, se merkitsee teollisuuden kilpailukyvyn paranemista. Lisääntynyt tuotanto merkitsee mahdollisuuksia vallata markkinoita. Nyt esim Suomen sahateollisuus taitaa usein olla se, jolta ostetaan, jos muut ovat jo myyneet tuotantonsa.

    pitkät neulaset pitkät neulaset

    Stooran tulos 2012 155milliä – eihän se tee vielä yhtä vaivaista
    milliä päivää päälle? Palikkaa häätyy saada halvemmalla ,ja joku voisi
    tehdä sitä verosuunnitteluakin – siinä kupposten välillä.

    Rane

    Timpalla jutut on taas kuin hevonen paskantaisi väljään veteen:plöp,plöp,plöp.Jos investinnit(mitkä?) perustuvat kotimaista puuta kalliimpaan tuontipuuhun niin se vain huonontaa tuotannon kilpailukykyä.Jos Timppa entisen tirehtöörin ymmärtäväisen näkökulman sijasta katsoisi asiaa osakkeenomistajan näkökulmasta niin hän voisi kysyä mihin perustuu kalliin raaka-aineen käyttö joka väistämättä on pois osingonmaksukyvystä?

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Timpan kanssa samaa mieltä havupuun tuontisyistä,toimii hintapuskurina Suomessa,joten vaikka tuontipuu pääsääntöisesti kalliinpaa lopputulos teollisuuden kannalta edullinen. Tuotipuun osuus vain kymmenys, jolla saadaan loput 90% kotimaasta edullisemmin kantohintojen pysyessä kurissa.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Mehänpoika:
    ”On kokonaan suomalaisten metsänomistajien ja heidän järjestöjensä päätettävissä, kuinka suureksi Venäläisen havupuun tuonti vuosittain muodostuu. Nykyinen alle 10 %:n tuonti ei olisi vielä suuri uhka suomalaisten kasvattamalle raaka-aineelle.”

    Tuolla 10% osuudella kallista tuontipuuta pidetään yllä kotimaassa ylitarjontatilanetta.
    Tuo 10% on siis hyvin tuhoisa Suomen puun hinnalle.

    Tuo että olisi Suomalaisten metsänomistajien ja heidän järjestöjensä päätettävissä venäläisen tuontipuun määrä, on niin paksua potaskaa, että siihen ei kannata edes vastata.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Pähkäilijä

    Kyllä Suomestakin saa saman hinnan puusta jos pystyy toimittamaan vaikka 10 000 kuutioa kuukaudessa tehtaalle mutta joissain 50-500 motin pikkukaupoissa tarvitaan ogranisaatioa paljon enemmän mottia kohti ja kaikki se on tuotosta pois.

    Baltiasta tuodaan enemmän kuusikuitua meille kun Venäjältä, ainakin alkuvuonna

    Venäjä 124 000 m3
    Viro 110 000 m3
    Latvia 50 000 m3
    Ruotsi 6 000 m3

    Onko se puun hinta sitten tuotuna kalliimpaa? Silloin se on jo jossain kuljetusväineessä sisällä eikä metsässä pinossa. Kotimaisenkin puun hinnassa pitäisi olla hinta samassa vaiheessa vertailtuna.

    Vaikuttaako tuontipuun hinta sitten koko Suomen alueelle? Puun hintatiedot on kuitenkin alueellisia ja siinä missä Harjavallassa ostetaan vesakotkin ei Tanelin alueella saa ensiharvennuksia myytyä savupiipputeollisuudelle. Länsirannikolla ei Venäjän puun tuonti vaikuta hintoihin niin paljoa kun se tulee pääasiassa rautapyörillä ja jää itärajan pintaan, länteen tuotaneen enemmän laivoilla Baltiasta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)