Keskustelut Metsänhoito Varsinainen savotta!

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 47)
  • Varsinainen savotta!

    Tuli kohdalle vähän erikoisempi työmaa. Totesin palstan reunassa , että eipä ole taaskaan raivaussahalla siunattu tätäkään työmaata. Lähtö toiselle kohteelle oli jo lähellä , muutta toive siitä ,että perällä olisi parempaa sai aloittamaan hommat.

    Kuvio oli suurehko , useita hehtaareita. Männylle se lienee alunperin istutettu , mutta kuusta ja koivua oli siunantunut sekaan ”kohtuullisen” runsaasti. Palstalla oli varsin niukastikin aluskasvosta sisältäviä kohtia , mutta luvattoman paljon rk-läpimitaltaan alle 8 sentin kuusentureikkoa laajoilla alueilla.

    Yllätys oli suuri , kun tämän tureikon alta ja seasta löytyi läpimitaltaan alle tuuman raivauskantoja. Markkinakelvotonta tavaraa oli raivuusta huolimatta vielä jäljellä tuhansia (jopa 6000) kappaleita hehtaarilla . Vielä pyöreämmäksi huulet menivät , kun tiheikön keskeltä paljastui pystykarsittuja umpikieroja räkämäntyjä.
    Kaikki männyt muotoon katsomatta oli karsittu 5 metrin korkeudelle saakka.

    ….tuli vain mieleen , että mistä ohjeet kyseiseen toimintamalliin ja oliko kenties moinen tila saavutettu kemeran avulla….kuvia tulossa , jos sensori sallii..

  • Anton Chigurh

    Kyllä nuo petäjät, joita sorkkaeläinlaidunnus on muotoillut, ovat tuossa lukijoiden kuvassa poikkeuksellisen ohutoksaisia, eli maasto mitä parhainta männylle.

    Mäntyä tosin voi aivan hyvin kasvattaa rehevälläkin maalla. Tuotto tosin on silloin huima, kasvatustiheys suuri.

    Alikasvoksenkin vähäisyys kertoo mäntymaasta.

    Timppa

    Aivan niin. E.L. neuvoo tämän päivän Hesarissa Päivi-nimistä vapaata toimttajaa, joka omistaa Pohjanmaalla ”suurtilan” 16 ha. Eki ruotii MHY:n kaverin suunnitelmaa.
    Ekin ohjeita:
    -Ei pidä harventaa tiheää kuusikkoa vaan odottaa, että saa ”hyvän tuoton”. Tässä kohdalla kyllä ihmettelen. Olisin odottanut, että Eki olisi ehdottanut superharvennusta ja jatkoksi jatkuvaa kasvatusta. Sikäli, kun olen tiheitä kuusikkoja katsellut, niin sitä tukin myyntiä saa kyllä odotella. Taitaa Päivi olla jo aika vanha silloin. En sitäkään ymmärrä, että Lähde heuvoo unohtamaan kuusikon ”turhat ja kalliit metsätyöt”. Ainakin toistaiseksi meille on puunmyynnistä maksettu.
    – Ekin mielestä kuusi joutuu vaikeuksiin Etelä-Suomessa. Siksi rahaa ei kannata haaskata kuusen istutukseen. Kannattaa käyttää vain luontaisesti syntyneitä taimia.
    -Ekin mielestä ei kannata perkauttaa taimikkoa, jossa haavanvesat uhkaavat kuusentainten kasvua. Tässä kohtaa on paras olla sanomatta mitään.
    -”voit unohtaa metsäsi 10-vuodeksi. Ole laiska, ahne ja viisas” Miten se ahneus onnistuu, jos ei myy mitään. Kuluja kertyy kuitenkin vaikka matkoista.

    Sääliksi käy tuota MHY:n neuvojaa. Varmaan aivan asialliset perusohjeet, kun pyritään harjoittamaan metsätaloutta.

    Tuollaisten pienten palstojen käsittely on tietenkin hankalaa. Olen kyllä sitä mieltä, että jonkinlainen markkinarako saattaisi olla jollekin toimijalle, joka pikku kalustolla kävisi sieltä keräilemässä puita ja samalla vastaisi uusien taimikoiden syntymisestä. Myyjän kannalta ei silloin tietenkään voi puhua metsätaoudesta vaan maisemanhoidosta ja omaisuuden arvon säilyttämisestä.

    suorittava porras

    Kun tässä nyt välttämättä halutaan kääntää keskustelua hirviin , voin vannoa , että tällä alueella ei enää tule olemaan hirvien aiheuttamia murheita. Kanta on metsästetty yksi eläin tuhannella hehtaarilla tasolle. Tämä on onnistuttu tekemään ihan normaalin pyyntilupamenettelyn puitteissa .

    Taimikon hoitamattomuus on aikoinaan tuonut alueelle mahdollisesti myös hirvet. Pääsyynä metsän vaatimattomaan tilaan on kuitenkin puutteet udistamisessa ja taimikon alkuhoidossa.

    Yleisellä tasolla nämä puutteet johtuvat metsänomistussuhteista ja metsänomistajan (jien) ammattitaidosta. Perikunnat , kuolinpesät ja vanheneva väki , joka ei enää pysty hallitsemaan omaisuuttaan , hallinnoivat varsin usein tämän tyyppisiä metsiä. Kun ”tilanne on päällä” kymmeniä vuosia , ehtii metsässä tapahtua paljon ei toivottuja asioita.

    Anton Chigurh

    Kyllä tuo pystykarsinta kertoo aivan muusta kuin hoitamattomuudesta. Siinä on jopa yritetty pelastaa oksasaksien avulla mitä pelastettavissa enää on sorkkaeläinlaiduntajien kuristusotteessa.
    Nuo mutkaiset, mutta yleisilmeeltään suoriksi hakeutuvat männyt on selvästi niinsanotusti pelastettu tapion ohjeilla, joita on esitelty monta kertaa mestälehdessäkin.

    Mutta kyseinen organisaatio (tapio) lehtineen (metsälehti) onkin sadantuhannen (100000) sorkkaeläinlaiduntajan uskollinen käsikassara. Noista laiduntajista 40000 omistaa jonkinlaisen puuhapalstan, jolle tämä metsäsyöpäläinen tapio on kehittelemässä ihan omaa riistapainotteista metsänkasvatusohjeistusta, joka johtaa yhä syvemmälle suohon.

    Metsuri motokuski

    Ompa tutun näköinen kuvio. Ihan kuin suoraan jokapäiväisestä työmaista. Tällaisia kuvioita ne nykyään tahtoo olla. Metsäyhtiöt onneksi osaavat näitä välttää mutta mhy:n toimesta näitä tyrkytetään. Raivauksen näissä on yleensä tehnyt isäntä joka tosiaan luulee että kaikki kuuset pitää säästää. En kyllä tiedä missä tällainen ennakkoraivausohjeistus on peräisin on nämä niin jokapäiväistä herkkua. Vielä kun tuohon sotketaan mäntyjen sijasta tiheä koivikko kuusikon päälle joita ei ole hannottu kaataa taimikon raivaus vaiheessa vaan jätetty sinne kasvamaan , kun niin hyvän näköisiä ovat. Niin soppa on valmis. Olen nyt pääsääntöisesti hakannut viimeiset kaksi vuotta näitä kohteita ja välillä meinaa v…..ttaa ihan oikeesti. Sen voin sanoa AC:lle että hirvistä nämä ei johdu vaan taitamattomista metsänomistjista. Eli jos ei osaa niin ei pidä silloin tehdä.

    mehänpoika

    Suorittava porras: ”Taimikoiden hoitamattomuus on aikoinaan tuonut alueelle myös hirvet. Pääsyynä metsän vaatimattomaan tilaan on kuitenkin puutteet udistamisessa ja taimikon alkuhoidossa.”

    – Eiköhän sovita suosiolla, että taimikoiden hoitamattomuudella ei ole mitään yhteyttä hirvien pyyntilupien myöntämiseen ja niiden määrään. Vain pyyntilupien määrällä ja aktiivisellä metsästyksellä on nykyisen metsästyslain voimassaoloaikana pystytty vaikuttamaan hirvivahinkojen määrään.

    – Liika hoitaminen on voinut viedä monessa tapauksessa hirville kelvollisen ravinnon liian vähäiseksi, jolloin hirvien tekemä lisäharvennus on vienyt taimikot vikaiseksi ja ohjetiheyttä harvemmaksi. On siinä sitten koneellisen korjuuketjun motokuskilla ihmettelemistä. Jos kuski sattuu olemaan hirvimiehiä, nähdään helposti syntipukki muualta kuin oman harrastuksen edustajasta sukupolven takaa.

    – Esimerkiksi mielestäni on mahdotonta metsikön ensiharvennuksen aikaan, eli 25-30 vuotta perusmetsityksen jälkeen, sanoa taimikoiden hoitamattomuuden tuoneen alueelle hirvet. Samoin myös muut ”puutteet” metsityksessä ja sen jälkeen tehdyissä töissä ovat täysin näkymättömissä. Tarinat niistä ovatkin älyllistä epärehellisyyttä parhaimmillaan.

    jees h-valta

    Nyt kun näki kuvat on kyllä helppo yhtyä tuon suorittavan näkemykseen ainakin raivauksen epäonnistumisesta.
    Ja tosiaan en kyllä tilaisi konetyötä tuohon metsään.
    Nippanappa ehkä juuri energiahakkuuseen. Mutta siihenkin järkevämpi raivaus. Itse vetelin tuota hieman järeämmän männikön alta kuusen melkein kokonaan pois. Mutta oli kyllä laatukin parempi männyllä.
    Haastavahko kohde suorittavalla kyllä.
    Mielikuvitusta ja luovuutta niin hyvä tulee. Niinhän hän tuolla kertoili tekevänsä.

    suorittava porras

    Katsopa ”mehänpoika” viitos sivun kuvaa ”monimuotoista puupeltoa”. Sen kuvan metsässä on asiat tehty oikeassa järjestyksessä ja hirvituhoista ei ole tietoakaan. Hirviä on kyllä ollut sielläkin runsas kymmenen vuotta sitten ja sitä ennen melkoisia määriä , mutta ei enää.

    Tänä päivänä on varsin ontuva peruste jättää taimikot hoitamatta hirvien takia. Meilläkin jäi pari pyyntilupaa käyttämättä kuudesta , kun elukoista ei ole näkynyt vilaustakaan moneen viikkoon. Tilanne tuntuu olevan sama kuvien hakuualueilla. Jälkiä ei näy missään.

    Eli unohdetaan hirvet ja keskitytään pitämään metsät kasvukunnossa.

    mehänpoika

    Jos luottamus on mennyt, niin sitä on vaikea saada tällaisessa asiassa takaisin. Minulla on muuten omakohtaisia ja täysin päinvastaisia havaintoja tämänhetkisestä hirvitilanteesta taimikkoalueillani. Jälkiä on niin tiuhaan että todella hirvittää.

    Aiheettomiin perkauksiin hirvien vuoksi ei nykyisen kustannustason vallitessa olisi varaa. Taimikoiden hoidossa pitäisi päästä kahdella-kolmella perkaus-harvennuskerralla.

    suorittava porras

    Taimikon hoidossa ja lapsien kasvatuksesa on pari yhteistä piirrettä. Jos lasket ne silmien tasoa korkeammalle ennen ryhtymistä kasvatus/hoitotoimiin , voi urakka käydä ylivoimaiseksi. Villiintynyttä on paha hallita , varsinkin kun se on isompi.

    Metsänhoidon suuret kustannukset johtuvat useimmissa tapauksissa siitä , että toimeen on tartuttu vuosia liian myöhään, Ensimmäinen kerta saataa olla tulloin jo työmäärältään kaksinkertainen ja toimenpiteen saa uusia useita kertoja metsän kiertoajan kuluessa. Kun toimitaan sopivalla hetkellä , ovat kustannukset alhaiset ja tulokset metsän kasvua edistäviä eikä työtäkään tarviste parsia tuon tuosta.

    …nyt muuten kulkevat ajatukset harjavaltalaisen kanssa hyvin lähellä toisiaan (kommentti reilu tunti sitten)

    Metsuri motokuskin kokemukset ovat samoja kuin omani ja monen muun harvennusta tekevän konemiehen. Tämän vuoksi näitä töiden mukanaan tuomia haasteita onkin syytä käsitellä perusteellisemmin. Toivoisinkin muidenkin alan toimijoiden tuovan mielipiteitään esille rakentavassa hengessä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 47)