Keskustelut Metsänomistus Vapautuva hiilidioksidi

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 15)
  • Vapautuva hiilidioksidi

    Olen pohtinut näitä hiilidioksidiasioita. Maailmassa on tällä hetkellä n. 7,5 miljardia asukasta. Varovaisestikin arvioiden ainakin miljardi kertaa päivässä avataan hiilidioksidilla paineistettu juomatölkki tai muu pakkaus. Tämä hiilidioksidi on valmistettu prosessissa, jossa ko. kaasu erotetaan muista aineosista ja muutetaan situotuneesta vapaaksi. Jostain syystä tästä asiasta ei ole puhuttu lainkaan. Sen sijaan syytetään mm. Suomen metsiä päästölähteeksi yms. Osaako kukaan kertoa, miksi asioita voidaan näin rajusti painottaa väärin ja jopa täysin vääristellä?

  • Visakallo

    Olen tulkinnut niin, että syylliset ilmastonmuutokseen ja muihinkin ympäristöongelmiin halutaan osoittaa mahdollisimman kaukaa, sillä eihän kaupunkilaista elämäntyyliä voi syyttää ympäristöä kuormittavaksi, sillä oikealla tavalla äänestävät asuvat kaupungeissa.
    Eihän tämä toki ensimmäinen kerta ole, kun tiede taipuu tarkoitusperäisyyden edessä.

    r.ritva

    Vasta keskusteluissa vedettiin puolesta ja vastaan puun käyttöä mm.energiaksi.Vaikuttaa,että puun poltosta tehdään syntipukkia ja vähätellään niitä fossiilisia.Meillä ei osata torpata eu-ukaaseja ja sen kiristävää vaikutusta oman maamme vihreään kultaan.Miksi sallimme tuon perinteisen ja ilmaston alaan sopivimman käytön kytkemisen.Hyvä on komissioiden sakkoja keksiä kun Euroopassa ja muuallakin omat ovat mitä ovat ja intresseissä on saada tumpattua kaikkine kustannuksineen ja päästöineen niitä fossiilisia.Rahastahan ja suurimpien bisneksestä tuossa on kyse.

    A.Jalkanen

    Kirjoitin MOT-ohjelmaketjuun liikennepolttoaineista. Tähän vaan sen verran, että olette oikeassa: kyllä päästöjä pitäisi tarkastella kokonaisuutena, että tiedettäisiin mistä kannattaisi lähteä vähentämään. Tietokirjailija Risto Isomäki kiinnitti hiljan huomiota siihen, että erittäin suuri osa globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä tulee lihantuotannosta. Sekä maankäytön muutosten (metsää laitumiksi) että suorien eläimistä peräisin olevien päästöjen kautta.

    Metsien hiilinielun käyttö päästöhyvityksenä on kaksiteräinen miekka: jos sitoudumme hiilen sitomiseen ja/tai varastointiin, sitten emme voi hyödyntää metsiämme vapaasti. Jos metsään sitoutuu pitkän aikaa enemmän hiiltä kuin sieltä otetaan (hiilinielu), metsät alkavat vanheta, muuttuvat hiilivarastoiksi ja kasvu alkaa hiipua.

    kuusessa ollaan

    Eikö tuohon hiilen sitomiseen maahan olisi yksi keino se, että taimikonhoidot tehtäisiin reilusti maahankaatona ja vain järeytyneitä runkoja käytettäisiin energian ja muun tuotannon lähteinä?
    Myös pakettipellot kasvamaan lehtipuuta, joka kaadettaisiin muutaman vuoden välein maahan, hiilisidonnan nimissä.

    Ai niin, sehän on jo keksitty, se on suomalainen metsänhoito…

    A.Jalkanen

    Pienet puut voi ihan yhtä hyvin käyttää tai kaataa, sillä ei ole suurta merkitystä, kun ne lahoavat nopeasti joka tapauksessa. Hiiltä voi varastoida isoihin puihin, kantoihin ja puurakennuksiin.

    Käyttämättömän joutomaan metsitys ja puun järkevä käyttö olisi erittäin kannatettavaa ja hillitsisi metsäpinta-alan vähenemistä maassamme. Suurin syy metsäkatoon on meillä rakentaminen.

    Visakallo

    Rakentaminen on Suomessa keskittytynyt nykyisin lähes täysin pääkaupunkiseudulle, eikä tähän ole tulossa nähtävissä olevassa tulevaisuudessa muutosta.
    Siten rakentaminen vähentää metsäpinta-alaa hyvin vähän.
    Kokonaan huomiotta on jäänyt, kuinka taas muualla Suomessa metsät ja muu kasvusto valtaavat asumattomiksi muuttuvia muuttotappioseutuja.
    On kovin turhauttavaa, kun johtavat ympäristöihmiset eivät juuri enää liiku pääkaupunkiseudun ulkopuolella, ja tämän takia kokonaisuuksien hahmottaminen alkaa olla heillä lapsenkengissä.
    Aivan yksinkertaisistakin asioista on heillä olemassa yhä suureneva tietovaje.

    Jätkä

    Hiilidioksidi sitoutuu puuhun ja muuhun kasvillisuuteen tasan niin pitkäksi aikaa, kun se lahoaa pois.

    Jos haluamme sitoa hiiltä puuhun, on se kuivattava, kannot kuorittava, ettei lahoa ja ehkä tienreunapajukot paalattava ja vietävä kuivaan varastoon.

    Jos ja kun puuta poltetaan, vapautuu siinä oleva hiili ilmakehään.

    Kun kivihiiltä poltetaan, vapautuu siitä samoin ilmakehään hiilidioksidia. Kivihiilenä maan uumenissa hiili olisi ikuisesti, eikä lämmittäisi ilmastoamme.

    arto

    Onko se palavasta puusta jäävä hiili siihen sitoutunutta vai muuta jätettä. Kaikki poltettava saastuttaa. Sen tietää kaikki.

    MaalaisSeppo

    Teollisuuden tuotteissa (esim virvoitusjuomat) käytetty hiilidioksidi on lähinnä erilaisista teollisuusprosesseista talteen otettua hiilidiksidia, joka muutoin vapautuisi suoraan ilmakehään. Eli virvoitusjuomien hiilidioksidi ei lisää ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta.

    Metsien osalta voidaan todeta, ettei puun polttoaine käyttö lisää ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta, jos puuston määrä ei vähene. Kasvaessaan puu sitoo ilmakehästä saman hiilimäärän kuin siitä poltettaessa vapautuu.

    Korpituvan Taneli

    Maalais seppo:
    ”Teollisuuden tuotteissa (esim virvoitusjuomat) käytetty hiilidioksidi on lähinnä erilaisista teollisuusprosesseista talteen otettua hiilidiksidia, joka muutoin vapautuisi suoraan ilmakehään. Eli virvoitusjuomien hiilidioksidi ei lisää ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta.”

    Minkäkähän teollisuuslaitoksen propaganda sivustolta tuon olet lainannut.

    Hiilidioksiidia valmistetaan teollisesti valtavat määrät moniin eri tarkoituksiin. Varmaankin siellä on jokunen tuollainen talteenottokin mukana, mutta kokonaisuudessa kuin kärpäsen kusi meressä.
    Eli siis tuo puun takusen huoli on ihan oikeaan osunut. Monissa paikoissa hiilidioksidia menee ilmakehään ihan ilman että siitä meidän cityvihreät ovat mitenkään huolissaan. He ovat huolissaan van niistä hiilioksidi päästöistä jotka tulevat jostain hyötyprojektista esim lämmityksestä. Paitsi jos lämmitys tehdään kivihiilellä, niin ei se mitään, kun se on rahalla ostettu vihreäksi.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 15)