Keskustelut Metsänomistus Vanhoilta metsänomistajilta metsät pois. Minun mielestä pakolla

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 131)
  • Vanhoilta metsänomistajilta metsät pois. Minun mielestä pakolla

    elä-Pohjanmaalle ja Lappiin toimintaansa laajentanut keskisuomalainen perheyritys Keitele Forest kantaa kortensa kekoon suurissa suomalaisissa mottitalkoissa. Yhtiö aikoo lisätä puunkäyttöään lähes miljoonalla kuutiolla parin seuraavan vuoden aikana, kertoo Keitele Forestin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kylävainio.

    Viime vuonna Keitele Forest korjasi puuta 1,3 miljoonaa kuutiota, joten sahaamisen lisääminen tarkoittaa sitä, että konsernin puunkäyttö miltei kaksinkertaistuu.

    Keitele-konserniin kuuluva Lappi Timber rakensi Kemijärvelle 300 000 kuution sahan sekä liimapuutehtaan, jotka käynnistyivät viime vuonna.

    Kylävainion mukaan sahaa ajetaan kuitenkin alkuvaiheessa vain 150 000 kuution kapasiteetilla, kunnes henkilökunta saadaan koulutettua, puunhankinta vauhtiin ja säädöt muutenkin kohdalleen.

    Suunnitelmien mukaan Lappi Timber investoi ensi vuonna kuivaamon laajennukseen neljä miljoonaa, jolloin Keitele Forestin kokonaisinvestointi sahaan kohoaa 40 miljoonaan euroon. Tuotanto menee pääasiassa Aasian markkinoille.

    ”Puuta on Lapissa tarjolla enemmän kuin pystymme ottamaan vastaan”, Kylävainio kertoo.

    Alajärvellä Etelä-Pohjanmaalla Keitele Forestilla on tarkoitus kaksinkertaistaa tuotanto ensi vuonna 250 000 kuutioon.

    ”Olemme kolmatta vuotta katsoneet tilannetta ja lähteneet liikkeelle riittävän ajoissa. Kun Äänekosken sellutehdas käynnistyy vuonna 2017, tarvitaan kaikkiaan seitsemän miljoonaa kuutiota lisää kuitupuuta. Samalla tarjolle tulee kolme miljoonaa kuutiota lisää tukkia”, Kylävainio laskee.

    ”Kaikkinensa me keskisessä Suomessa tulemme käyttämään vajaat miljoona kuutiota tukkia enemmän. Olemme valmiina nostamaan tuotantoa ja käyttämään tukkia.”

    Kylävainion mielestä puukaupan edistämiseksi olisi tärkeää, että nykyinen hallitus toteuttaisi metsätilojen sukupolvenvaihdoksen verohuojennuslain.

    ”Nuoret hoitavat ja hakkaavat metsiä paremmin kuin vanhat polvet. Ilman heitä emme saa metsistä lisää 10-20 miljoonaa kuutiota puuta vuodessa.”

  • Ammatti Raivooja

    Niin se on tän hetken suurin ongelma metsämaailmaaissa, että vanhat ihmiset omistavat metsiä. Sen takia meillä keskustelu pyörii sukupolvenvaihdoshuojennuksen ympärillä. MTK on osoittanut, että nuoret hoitavat metsiään paremmin, joten eihän ketään tulisi kannustaa säästämään metsää eläketurvaksi. Toivotaan nyt, että tämä sukupolvenvaihdoshuojennuslaki, joka on lähtenyt eduskuntaan ja mihin on varattu 20miljoonaa alkaa toimimaan. Nimittäis MTK on laskenut, että 3 miljoonaa kuutiota puuta jää markkinoilta vuosittain jos se ei toimi halutulla tavalla, siten että metsänomistajat nuoruntuvat. Minä ainakin olisin huolissani, että jos se ei toimi ja tuo puumäärä jää teollisuudelta saamatta, että miten pitkään valtio kattelee sitä. Minä en usko näin dramaattisiin vaikutuksiin puumäärien lisääntymisessä. Ne, jotka ovat tietoisia metsäomaisuuden hoidosta ja senntarvitsemasta pitkäjänteisestä työstä ovat pääjoukko, jotka omaisuutta voivat siirtää ja joilla on entuudestaan hoidetut ja hakatut metsät. Puuta pitäisi saada sieltä koskemattomista metsistä missä se omaisuus ei kiinnosta eikä sen siirtokaan, sinne ei auta kuin pakot tai pelkän metsänomistamisen tekeminen kalliiksi.

    MJO

    Minun mielestäni puut pitäisi pakkolunastaa kaikenlaisilta ”ammatti raivoojilta”, siis ilmaiseksi. Maapohjat hän saisi pitää ja uudistusvelvollisuus tietysti koskisi häntäkin.

    Sen jälkeen voitaisiin maksella kemeroita yms. TAVALLISILLE metsänomistajille (koskee myös varttuneemmat tavalliset mo:t).

    Raivoojan aloituksessa vanhemmat metsänomistajat eivät ole tavallisia?

    Ammatti Raivooja

    No minä en ole pakkolunastuksista puhunut ja sen voi tarkistaa lukemalla. Mutta ikäraja millon metsästä luopumisesta pitää tehdä suunnitelma ja milloin se viimeistään on toteuttava. Katso kun aika moni on jo sitä mieltä, että vanhojen ihmisten metsänomistaminen on tän hetken suurimpia ongelmia. On myös todettu, että pelkkä paasaaminen hoitamattomuudesta ei riitä ja sillä ei ole vaikutusta. Toisaalta minä en myöskään pidä realistisena puhua, että metsävähennys ylös ja perintöverot pois on mahdollisia tässä taloustilaanteessa. Toivoisin myös metsäomistajilta avausta toimivista pakkokeinoista koska sopiminen on aina parempi kuin se, että valtio puuttuu peliin negatiivisilla kannustimilla.

    pihkatappi

    Ihan käsittämätöntä nuo sinun pakottamiset metsätilan myymiseen jonkun iän tai kenties palstan hoitamattomuuden takia. Puuta on tarjolla teollisuudelle yllinkyllin, miksi sinunmielestäsi pitäisi maksimoida puuntarjonta, eikös sinula ole omiakin metsiä, luulisi että se pieni puun hinnannousu olisi mieleistä. Puun alihinnoittelusta ei ole Suomen kansantaloudelle etua, sillä keinolla voittoja siirretään sijoittajille.

    Ammatti Raivooja

    Jos puuta on tarjolla yllinkyllin niin ovatko metsänomistajat olleet ajamassa etuja itselleen valheellisin perustein?

    Alihinnoitteluun joudutaan jos pinta-alavero ja se käy päivä päivältä lähemmäksi. Metsänomistajat ovat ITSE osoittaneet, että vanhat ihmiset ovat ongelma, metsänomistajat on ITSE sanoneet, että markkinoilta puuttuu 3 miljoonaa kuutiota, jos vanhoja ei saada luopumaa metsistä. Mä en ymmärrä, eikö samaa argumenttia saa käyttää kepin kanssa mitä porkkanan? Se on vähän niinku se yks joka toisessa käänteessä halua vapaata markkinataloutta mutta sitten etuja ehdotteli. Tuntuu, että toimii vain yhteen suuntaan.

    Jos vanhojen metsänomistajien saaminen luopumaan omaisuudestaan kiukuttaa niin ottamaan vaan yhteyttä omaan edunvaljalvojaan, hehän sitä ajaa. Minä vain komppaan ja esitän myös toisenlaista ratkaisua jos ensimmäinen ei tepsi.

    MaalaisSeppo

    Tehdään homma niin, että vanhat ukot perustavat veroparatiisiyhtiön, jolle lainaavat ostohinnan ko yhtiölle kovalla korolla, joka tuloutetaan veroparatiisissa olevalle tilille. Näin ukkojen omistus ja tulot säilyy, eivätkä raivoojat pääse muuttamaan tilannetta. Eli tehdään Carunat.

    Ammatti Raivooja

    Miksi veroetuja ja muita porkkanoita kaikki miettivät kilpaa jos puusta ei tulisi pula?

    pihkatappi

    Siksi että Metsäteollisuudella on omat lobbarinsa, jotka osaavat hommansa. Osa metsänomistajista ja MTK on vastoin omia etujaan puhumassa metsäteollisuuden pussiin.

    Reima Ranta

    Ongelmat markkinoilla johtuvat siitä, että markkinat eivät toimi.

    Metsäpuolella teollisuudella on määräävä markkina-asema, varsinkin kuitupuolella, maan tapa (savujaot jne.), kartellit jne. Harjoitettu metsäpolitiikka on vain pahentanut asetelmaa.

    Toimivilla markkinoilla puun tuottamisen ja teollisuuskäytön kannattavuus pyrkivät lähentymään toisiaan. Kun markkinat ovat em. syystä vääristyneet ja teollisuuskin pyrkii mieluummin irti puuntuottamisesta kuin lisäämään sitä, vaikka se olisi sille tärkeä pystyvaranto tasoittamaan hintapiikkejä jne.

    Meillä on pyritty metsäpolitiikalla maksimoimaan puun tuottamista kannattavuudesta välittämättä. Puun tuottamista voidaan tietysti nykyisestäkin vielä merkittävästi vielä lisätä, mutta jos se ei ole kannattavaa, niin se on hölmöläisten hommaa.

    Reima Ranta

    Puuntuottamisen ydinongelma, varsinkin jaksollisessa kasvatuksessa, on siinä, kun investointi metsänhoitoon joudutaan tekemään kymmeniä vuosia ennen saatavia tuloja, joka vääjäämättä sisältää myös monenlaisia riskejä ja korkotekijä nostaa investoinnin arvon moninkertaiseksi. Kaiken lisäksi investoinnit joudutaan tekemään yli sukupolvien.

    Kun näin on, verotuksella ei tulisi lisätä tätä ongelmaa. Toisin sanoen veroja tulisi kerätä silloin, kun tuloja metsästä syntyy.

    Nyt ongelmaa on pyritty helpottamaan tukemalla kauaskantoisia investointeja. Sen ongelmana vain on se, että puolet käytettävästä panostuksesta menee harakoille, jossa ei tietenkään ole mitään järkeä.

    Jos perintövero poistamalla voidaan metsänomistajarakennetta parantaa ja siten jopa lisätä verokertymää, niin eikö se olisi varsin viisasta. Kaikki voittavat.

    Kilpailulakien saattaminen oikeasti toimiviksi ja siirtyminen oikeaan markkinatalouteen myös puuntuottamisessa on ainut perusteltavissa oleva ratkaisu.

    MaalaisSeppo, maatalouden puolellahan ei mitään perintövero-ongelmaa ole, jostakin käsittämättömästä syystä.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 131)