Keskustelut Metsänomistus Vanhoilta metsänomistajilta metsät pois. Minun mielestä pakolla

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 131)
  • Vanhoilta metsänomistajilta metsät pois. Minun mielestä pakolla

    elä-Pohjanmaalle ja Lappiin toimintaansa laajentanut keskisuomalainen perheyritys Keitele Forest kantaa kortensa kekoon suurissa suomalaisissa mottitalkoissa. Yhtiö aikoo lisätä puunkäyttöään lähes miljoonalla kuutiolla parin seuraavan vuoden aikana, kertoo Keitele Forestin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kylävainio.

    Viime vuonna Keitele Forest korjasi puuta 1,3 miljoonaa kuutiota, joten sahaamisen lisääminen tarkoittaa sitä, että konsernin puunkäyttö miltei kaksinkertaistuu.

    Keitele-konserniin kuuluva Lappi Timber rakensi Kemijärvelle 300 000 kuution sahan sekä liimapuutehtaan, jotka käynnistyivät viime vuonna.

    Kylävainion mukaan sahaa ajetaan kuitenkin alkuvaiheessa vain 150 000 kuution kapasiteetilla, kunnes henkilökunta saadaan koulutettua, puunhankinta vauhtiin ja säädöt muutenkin kohdalleen.

    Suunnitelmien mukaan Lappi Timber investoi ensi vuonna kuivaamon laajennukseen neljä miljoonaa, jolloin Keitele Forestin kokonaisinvestointi sahaan kohoaa 40 miljoonaan euroon. Tuotanto menee pääasiassa Aasian markkinoille.

    ”Puuta on Lapissa tarjolla enemmän kuin pystymme ottamaan vastaan”, Kylävainio kertoo.

    Alajärvellä Etelä-Pohjanmaalla Keitele Forestilla on tarkoitus kaksinkertaistaa tuotanto ensi vuonna 250 000 kuutioon.

    ”Olemme kolmatta vuotta katsoneet tilannetta ja lähteneet liikkeelle riittävän ajoissa. Kun Äänekosken sellutehdas käynnistyy vuonna 2017, tarvitaan kaikkiaan seitsemän miljoonaa kuutiota lisää kuitupuuta. Samalla tarjolle tulee kolme miljoonaa kuutiota lisää tukkia”, Kylävainio laskee.

    ”Kaikkinensa me keskisessä Suomessa tulemme käyttämään vajaat miljoona kuutiota tukkia enemmän. Olemme valmiina nostamaan tuotantoa ja käyttämään tukkia.”

    Kylävainion mielestä puukaupan edistämiseksi olisi tärkeää, että nykyinen hallitus toteuttaisi metsätilojen sukupolvenvaihdoksen verohuojennuslain.

    ”Nuoret hoitavat ja hakkaavat metsiä paremmin kuin vanhat polvet. Ilman heitä emme saa metsistä lisää 10-20 miljoonaa kuutiota puuta vuodessa.”

  • Ammatti Raivooja

    Eikös se metsälehdessä juuri lukenut, että jos jostain suljetaan niin pohjois-amerikasta ensimmäisenä.

    Oliko puun takaa niin, että sinullakaan ei ole mahdollista lisätä vuosittaisia hakkuita 40%?

    Kenenköhän puita markkinoille on luvattu kun akttiivisilla metsänomistajilla ei tunnu olevan mahdollisuuksia lisätä hakkuita ja mitä se hinnan nouseminenkaan auttaa jos ei ole mistä ottaa?

    Metsäkupsa

    Aktiiviset metsänomistajat ovat tosiaan puuta myyneet melko rivakasti,joten sieltä ei montaa mottia taida lisää tulla pitempään aikaan.Enkä usko suuriin lisähakkuumääriin,laskelmat kyllä sen mahdollistavat,kuten kasvukin,mutta siihen se sitten taitaa jäädäkkin.

    Lisähakkuden laita on vähän samanlainen juttu,kuin usein työnantajien maalaamat ruusuiset kuvat lisätyöpaikoista,jos verotusta ,palkkoja ym. kuluja lasketaan.Luoja kyllä aikanaan vapauttaa jokaisen vanhan metsäomistajan maistaan ja mantuistaan.

    Ammatti Raivooja

    Pääpointti vanhojen metsänomistajien syrjäyttämisellä olisi se, että hoitamattomat tilat saataisiin nuoremmille, joilla olisi enemmän rahantarvetta. Mutta verohelpotukset kohdistuvat myös ja taitaapi käydä niin, että hyötyjä ovatkin ne, jotka ovat hoitaneet metsänsä ja tolkuissaan ymmärtävät metsänhoidon päälle sukupolvien ylittävänä jatkumona. Tästä syystä en usko puun tarjonnan lisääntyvän kun hoidetut metsät siirtyvät ajoissa missä lisähakkuut eivät ole mahdollisia. Minusta nämä sukupolvenvaihdokset ovat hukkaan heitettyä rahaa ja sosiaalisesti epäoikeudenmukaisia. Tarvittavat vaikutukset saadaan vain pakolla ja kaikki toimet mitä tehdään pitäisi kohdistaa hoitamattomuuteen. Ikävä kyllä pinta-alavero kuulostaa vastaukselta kaikkiin rukouksiin ja pitäisinkin tärkeänä, että metsänomistajien etujärjestöt sopisivat paremmista vaihtoehdoista samoilla vaikutuksilta. Lienee aika sekopäistä ajaa veronalennuksia nytten kun Stubb on luvannut lisää sopeutuksia.

    Tuo, että aikanaan metsänomistajat vapautuvat metsistään ei ole kyllä kauhean hyvä juttu kun elinajat nousevat ja metsänomistajarakenne ikääntyy. Tämä kierre perinnöt eläkeläisiltä eläkeläisille pitäisi saada katkaistua ja ikäraja olisi juuri oikea siihen. Toinen vaihtoehto olisi, että hoitamattomuus pitäisi tehdä nykyistä kalliimmaksi, että jos et Tue yhteiskunnan kasvua niin maksat sitten siitä sitten verojen muodossa.

    Hiluxmetsuri

    Lueskelin ketjun läpi. Lomalla on aikaa lukea kaikenlaista

    Aiheeseen ja aloittajan otsikkoon: ajatus jostakin iän perusteella syntyvästä metsänluovutuspakosta on järjenvastainen.

    hemputtaja

    ****Lueskelin ketjun läpi. Lomalla on aikaa lukea kaikenlaista

    Aiheeseen ja aloittajan otsikkoon: ajatus jostakin iän perusteella syntyvästä metsänluovutuspakosta on järjenvastainen.
    Lähetetty: 14 min sitten
    Lähettäjä: Hiluxmetsuri ****

    Justiinsa niin. Ihan yhtä pitävin perustein voitaisiin metsät ulosmitata jatkuvan kasvatuksen eli harsinnan käyttäjiltä.

    Se on sitten eri asia, että sukupolven vaihdoissa ja kuolinpesien purussa olisi kyllä kehittämisen varaa.

    Timppa

    Testamentilla hoituu siirto nuoremmille polville. Esimerkiksi meillä vaimon kanssa on testamentit, joissa lapset perivät puolet ja lapsenlapset toisen puolen. Lisäksi ehto, että lapset voivat luopua kokonaan tai osittain saamastaan perinnöstä.

    MaalaisSeppo

    Puuston kasvuhan on 10 vuodessa lisääntynyt 5 miljoonaa mottia ja lisääntyy edelleen kovaa kyytiä. Lisäksi samassa ajassa puun käyttö sekä tuonti Venäjältä on vähentynyt 10 miljoonaa mottia vuodessa. Venäjän tuonti on ollut lähinnä kuitupuuta, jonka käyttö lisääntyy jo tehtyjen päätösten vuoksi ehkä noin 4 miljoonaa mottia. Myös meneillään olevat selvitykset muista hankkeista lisäisivät lähinnä kuitupuun käyttöä. Tukista ja kuidustakin on jo nyt ylitarjontaa, joten metsien omistusjärjestelyt eivät hirveästi vaikuttaisi tilanteeseen.

    Uusien tehdasinvestointien puuhamiehet eivät ole ainakaan julkisuudessa esittäneet, että investointien toteuttaminen edellyttäisi metsien omistusjärjestelyitä. Osaavat ilmeisesti hahmottaa mahdolliset puun saatavussriskit. Voi tietysti olla, että AmmattiRaivoojalla on sisäpiiritietoa ja hänet on masinoitu edistämään metsätilojen omistusjärjestelyitä. Investointien puuhamiehethän eivät voi tällaista esittää julkisesti, tai ovat pian entisiä puuhamiehiä.

    Ammatti Raivooja

    ”Kylävainion mielestä puukaupan edistämiseksi olisi tärkeää, että nykyinen hallitus toteuttaisi metsätilojen sukupolvenvaihdoksen verohuojennuslain.

    Nuoret hoitavat ja hakkaavat metsiä paremmin kuin vanhat polvet. Ilman heitä emme saa metsistä lisää 10-20 miljoonaa kuutiota puuta vuodessa.”

    Tästä aloitustekstistä minä tulkitsen ainakin, että tälläisiä omistusjärjestelyitä tarvitaan, että metsänomistajia tulisi nuorentaa. Eli saada metsät nuoremmille. Minkälainen maalaissepon tulkinta on kun meillä taitaa olla eri tulkinta tästä?

    Lisäksi mitä merkitystä sillä on, että tänäpäivänä voi olla jostain puutavaralajista ylitarjontaa siihen, että mikä sen kysyntä tulee olemaan parin vuoden päästä? Puun tarjonnan pitäisi lisääntyä muutamien vuoden päästä 15 miljoonaa kuutiota niin musta sitä ei vaan kuitata sillä, että tänäpäivänä on ylitarjontaa ja joku ei ole saanu jokaisena arkipäivänä puuta myytyä.

    Visakallo

    ”Oliko puun takaa niin, että sinullakaan ei ole mahdollista lisätä vuosittaisia hakkuita 40%?”
    Lähettäjä: Ammatti Raivooja

    Juurikin näin. Voihan sitä toki muutaman vuoden lisätä hakkuita vaikka sadoilla prosenteilla, mutta entäs sen jälkeen?
    Katsoin juuri, että metsissäni on tällä hetkellä motteja hehtaarilla jokseenkin saman verran kuin 40 vuotta sitten, eli kasvun verran on hakattu.
    Kavua, -ja sitä kautta hakkuita on kyllä saatu tänä aikana lisättyä huomattavasti.

    Kuitupuunkasvattaja

    Ketjussa haisee pahasti vasemmiston päiväuni:

    Tilannetta voisi kuvailla myös näin. Joku on miettimässä investointeja Suomeen. Jotta investorille taattaisiin puoli-ilmainen raaka-aine, olisi raaka-ainetuotanto sosialisoitava tahoille, jotka suostuvat puoli-ilmaisen raaka-aineen tuotantoon.

    Tätä omaisuuden haltuunottoa harjoiteltiin jo aikoinaan ja todettiin, että xxxksi meni. Mikähän nyt on muuttunut maailmassa?

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 131)