Keskustelut Metsänomistus Vanhoilta metsänomistajilta metsät pois. Minun mielestä pakolla

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 131)
  • Vanhoilta metsänomistajilta metsät pois. Minun mielestä pakolla

    elä-Pohjanmaalle ja Lappiin toimintaansa laajentanut keskisuomalainen perheyritys Keitele Forest kantaa kortensa kekoon suurissa suomalaisissa mottitalkoissa. Yhtiö aikoo lisätä puunkäyttöään lähes miljoonalla kuutiolla parin seuraavan vuoden aikana, kertoo Keitele Forestin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kylävainio.

    Viime vuonna Keitele Forest korjasi puuta 1,3 miljoonaa kuutiota, joten sahaamisen lisääminen tarkoittaa sitä, että konsernin puunkäyttö miltei kaksinkertaistuu.

    Keitele-konserniin kuuluva Lappi Timber rakensi Kemijärvelle 300 000 kuution sahan sekä liimapuutehtaan, jotka käynnistyivät viime vuonna.

    Kylävainion mukaan sahaa ajetaan kuitenkin alkuvaiheessa vain 150 000 kuution kapasiteetilla, kunnes henkilökunta saadaan koulutettua, puunhankinta vauhtiin ja säädöt muutenkin kohdalleen.

    Suunnitelmien mukaan Lappi Timber investoi ensi vuonna kuivaamon laajennukseen neljä miljoonaa, jolloin Keitele Forestin kokonaisinvestointi sahaan kohoaa 40 miljoonaan euroon. Tuotanto menee pääasiassa Aasian markkinoille.

    ”Puuta on Lapissa tarjolla enemmän kuin pystymme ottamaan vastaan”, Kylävainio kertoo.

    Alajärvellä Etelä-Pohjanmaalla Keitele Forestilla on tarkoitus kaksinkertaistaa tuotanto ensi vuonna 250 000 kuutioon.

    ”Olemme kolmatta vuotta katsoneet tilannetta ja lähteneet liikkeelle riittävän ajoissa. Kun Äänekosken sellutehdas käynnistyy vuonna 2017, tarvitaan kaikkiaan seitsemän miljoonaa kuutiota lisää kuitupuuta. Samalla tarjolle tulee kolme miljoonaa kuutiota lisää tukkia”, Kylävainio laskee.

    ”Kaikkinensa me keskisessä Suomessa tulemme käyttämään vajaat miljoona kuutiota tukkia enemmän. Olemme valmiina nostamaan tuotantoa ja käyttämään tukkia.”

    Kylävainion mielestä puukaupan edistämiseksi olisi tärkeää, että nykyinen hallitus toteuttaisi metsätilojen sukupolvenvaihdoksen verohuojennuslain.

    ”Nuoret hoitavat ja hakkaavat metsiä paremmin kuin vanhat polvet. Ilman heitä emme saa metsistä lisää 10-20 miljoonaa kuutiota puuta vuodessa.”

  • Metsuri motokuski

    No ei kai Kylävainio tuota tarkoittanut mitä otsikossa kirjoitit. Itse en ole lukenut Kylävainion kirjoitusta, mutta jos hän esittää verohuojennuksi sukupolvenvaihdokseen niin mikä ettei.. Samahan aloite on tullut tuolta yrityspuolelta.

    Ammatti Raivooja

    Ei nii, mutta se on minun mielipide. Vanhojen ihmisten verohuojennus tulee kalliiksi tavallisille metsänomistajille tai köyhille. Esimakua ollaan jos saatu kun tavallisilta leikattiin kantokäsittelyrahat sekä kemerarahat. Valtio on nyt siinä tilanteessa, että kukaan poliitikko ei tee poliittista itsemurhaa leikkaamalla ja alentamalla rikkaiden verotusta. Jos näin luulee niin ei elä tässä maailmassa. Rahoitusvaihtoehtoja taitaa vain olla kemerarahojen leikkaukset tai pinta-alavero. Pakottava lainsäädäntö olisi halpa vaihtoehto, keneltäkään ei tarvitsisi leikata ja saataisiin tuloksia tehokkaasti kuin kannustamalla ja toiveilla vaikutuksista. Miksi ottaa riski jonkun spekulatiivisen hypoteesin kanssa? En ymmärrä.

    Mutta vanhoihin metsänomistajiin liittyvistä ongelmista pitää myös uskaltaa puhua oikeilla nimillä, eikä yrittää kolumneissa piilottaa ja kierrellä kuin kissa kuumaa puuroa mitä oikeasti tarkoittaa.

    Metsuri motokuski

    Voisihan se olla myös niin ettei tee tarkoituksenhakuisesti toisenlaisia tulkintoja mitä aloitteen tekijä ei ole tarkoittanut. Ei tarkoituksella vääristeltäisi asioita.

    Ammatti Raivooja

    No tossa kyllä lukee aivan selvästi, että Kylävainio haluaa verohuojennuslain. Ei sitä voi vääristellä. Mutta siitä olen hänen kanssaan samaa mieltä, että vanhat metsänomistajat ovat ongelma. Eihän näitä esitettäisi jos näin ei olisi.

    MTK on aika omituinen myös kun leimaa vanhat omistajat ongelmaksi ja puuta pitäisi saada liikkeelle heiltä verohuojennuksilla mutta pakkolakeja vastustetaan koska ”puuta riittää.” Minua ainakin hämmentää. Jos verohuojennuslakia ei saada aikaiseksi valtiontalouden huonon tilan takia niin poistuuko ongelma ja pakkolaeilla ei tarvitse tilannetta pelastaa?

    harrastelija

    Mikähän se olisi Ammatti Raivoojan mielestä oikea ikäraja, että valtio lunastaisi metsät pois?
    Toisaalta, jos hinnasta sovitaan, niin sama se on myydä pohjineen.

    Tuo otsake ja lainaus Keiteleen tarinaan ei oikein synkkaa.
    Tuolla toisella osiolla Rööri Roope on viestittänyt kanssa vähän omituisesti!

    Onko nämä niitä perjantai-illan juttuja 🙂

    Ammatti Raivooja

    ”Nuoret hoitavat ja hakkaavat metsiä paremmin kuin vanhat polvet. Ilman heitä emme saa metsistä lisää 10-20 miljoonaa kuutiota puuta vuodessa.”

    Tämä on tarinan pääkohta. Puu loppuu markkinoilta jos ei keinoja löydy miten vanhoilta saadaan metsät pois vanhoilta. Minusta se on yhteiskunnan kannalta ikävä asia ja kun pitäisi saada vientivetoista kasvua ja lisää työpaikkoja niin onko toiveet ladattu seuraavaan hallitukseen, joille metsien suojelu hoitotoimenpiteiltä ei ole tärkeämpää kuin vientivetoinen kasvu ja työpaikat?

    jees h-valta

    Kyllä tosiaan perjantaipullolla on käyty ja A.R:n olisikin aika ehkä jo huilata. Niin pehmoisia alkaa jo tulla.

    Ammatti Raivooja

    Ei tässä ole tänään otettu mitään. Minusta on tullut aika, että on otettava vakavasti tuleva pula markkinoille tulevasta puusta. Sen seurauksena tulee arviointi yksityisomistuksen pyhyydestä ilman velvoitteita jos se toimii yhteiskuntaa vastaan lama-aikana jolloin uudet työpaikat ovat tärkeimpiä. Jopa MTK:sakin on myönnetty ongelma, jonka Pöyrykin on tuonut esille. Esitetyt ratkaisut eivät ole olleet realistisia ja aika on käymässä vähiin. Valtio olisi tehnyt verohuojennuslain jos siihen olisi varaa. Eihän Suomessa olisi ongelmia jos rahaa riittäisi aina taikaseinästä.

    Korpituvan Taneli

    Minä alan vähitellen ymmärtää mitä tarkoittaa nimimerkki ”Ammatti raivooja”. Se näköjään tosiaankin tarkoittaa sitä että hän raivoaa ammatikseen milloin mistäkin asiasta.

    Minä olen taatusti jo sen ikäinen että tuo poisotto koskisi myös minua.
    Minä vain ihmettelen kenelle se palsta sitten esim. naarustossa menisi. Tunnen pari sellaista naapuria joiden metsätalous on yhtä aktiivista kuin omani, mutta toinen on minun ikäiseni ja toinen vanhempi.
    Yleisesti ottaen, tuntemani nuoremmat metsänomistajat ovat selvästi minua passiivisempia. Jotkut eivät käy metsässään ollenkaan. Pihistellään ensiharvennuksia kun tulee niin vähän rahaa yms ja metsä menee pilalle.
    Tiedän myös tapauksia, joissa metsänhoito hiipuu, kun jalka ei enää jakaannu, mutta vaikka papereita ei heti silloin tehtäisikään nuoremmille, niin kyse on vain jostain 15 vuodesta kun luonto hoitaa homman.

    Olen myös huomannut että aika usein kiinnostus metsään kasvaa iän myötä. Metsä on niin pitkäjänteinen asia ettei se monesti edes kiinnosta nuorella iällä. Näitä huomiota olen tehnyt myös ihan isompien metsäomaisuuksien omistajissa. tunnen muutaman liike-elämässä rahaa tehneen, jotka ovat ikääntyessään keventäneet leipätyötään nuoremmille ja siirtäneet rahojaan metsään ja todella hoitavat hommaa mallikkaasti.
    Ihan oma lukunsa ovat sitten puuhapetet, jotka innostuvat usein metsästä vasta viidenkymmenen ikävuoden jälkeen.

    Olisi tietysti kiva jos hiukan ajattelis asiaa ennekuin rupeaa raivoomaan.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    MaalaisSeppo

    Ei onnistu pakottavalla lainsäädännöllä. Metsänomistajia on monenlaisia. Ikä on toisille hidaste. Vammaisuus ja muut vajavaisuudet myös. Ikä- yms rasistiset lait kaatuvat viimeistään EU-tuomioistuimessa.

    Myönteist porkkanalait ovat sen sijaan eri juttu. Esim. määräaikainen verohuojennus metsätilojen myyntivoiton verotukseen. Sukupolvenvaihdoskaupathan ova jo nyt hyvin edullisia, joten sinne ei lisäporkkanoita tarvita. Puustakin on ylitarjontaa, joten miksi tämä esitys.

    Lasken tämän pakkoasian ns. ”hetuloiden heilutus-sarjaan”. Saahan sitä kaikenlaista lämpimikseen ehdotella. Tylsä esitys. Ei edes huumoria mausteena.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 131)