Keskustelut Tekniikka Vanhat raivausahat

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 24)
  • Vanhat raivausahat

    Merkitty: 

    Tuolla uutiset ja blokit Hauska video vanhoista raivausahoista. Eipä ole ikävä noita aikoja.

  • Jätkä

    Rane on aivan oikeassa valjaista puhuessaan. RS:n valjaiden säätö on kaiken lisäksi niin henkilökohtainen juttu, että kun valjaat on saatu oikeaan tälliin, niitä ei pitäisi enää antaa satunnaisen käyttäjän kokeiltavaksi.

    Uudet valjasmallit ovat jo niin hyviä, että kun ostaa parhaat sellaiset, niin jopa ammattimetsurillakin työn tuottavuus paranee ja iltaisin saattaa tehdä mieli hieman telmiä emännän kanssa.

    arto

    Se kolmikenkäinen kytkin taitaisi sopia kaksikenkäisen tilalle.,,,Ei käy toinen kartiolla 200 sarja  500 sarja kierteellä.  252 sen verran vielä lyhennin vasuri kahvaa 5cm sai terään liikettä muuten siinä leveät kahvat annoin sahan vaihdossa myyjä ihmetteli sanoin käy kokeilemassa, Oli saha friikki, Seuraavassa mallissa oli sitten kapeammat kahvat. Nyky valjaat säätää muutamassa minuutissa ovat pikasäätöiset,

    Jätkä

    Nuo kädensijat ovat kautta linjan liian leveällä.

    Katseltiin Jonssin opetusvideoo, jossa edustaja selitti, kuinka kahvat pitää olla hartioiden leveydellä jne. Sitten sama mies näytti tekniikkaa, eikä kahvat olleet sinne päinkään.

    Vanha ohje, että kyynärpäiden pitää yltää kylkiin, pitää paikkansa vieläkin, eli rautasahalla olisi hommia, joissakin vehkeissä voisi todella mieluummin käytellä vanhoja – hyviä kahvoja uusien sijaan.

    Syrjälä Jari

    Minä aloittelin taistelut Sthil fs 280 mallisella hökötyksellä! Kestävä saha ja pitkällä putkella tämä joskus 96 vuonna. Sitten oli vielä toinen sakemanni 450fs! Ihan ok. Sitten ostin Ruotsalaisia sahoja ja niitä olen pitänyt! 252rx 345fx 355fx 545fx husokit! Jonsered fc2145S fc2255 fc 2256 ja fc 2245. Kaikki hyviä mutta ehkä paras tuo jonskin 2256fc ja 2145s! Makuasioita! Raivurin valjaat myös kehittynyt 90- luvulta eli kehitystä tapahtunut myös sen osalta! Kaikki kehittyy ja myös me sen mukana! Jonsered metsiemme formula!! Sahasin joskus kokeeksi 80 luvun jonskilla olikohan malli jotain rs 40! Yllättävän näppärä tosin bensa kelpasi sille kun antoi lapasta ryteikössä!

    Jätkä

    Jonssi 40-malliin sai mukavasti lisäpotkua, kun otti ilmansuodattimen alta kaasuttimen edssä olevasta muovilevystä sen alumiinisen ”sormuksen” pois. Muovilevyäkin voi hieman kovertaa isommalle reiälle.

    Myös joissakin HVA:n moottorisahoissa oli kasettimallinen – halkaistava suodatin. Sen reikää kun avarsi porakoneen ja reiänavartimen kanssa kartiokkaaksi, niin johan tuli tehoa lisää.

    Jonssinkin bensankulutukseen vaikutti H- suuttimen asento. Raakasti vaan suutinta pienemmälle!

    Perassic Park

    Tuo mikä on iso etu nykyään, on pumpattava primer. Kun ennen sahasi HVA244RX:llä sai repiä pitkään, jos pensan antoi loppua. Stihl 480 on kyllä semmoinen, etten usko amatöörin työsaavutuksen kyllä muuttuvan, vaikka vaihtaisi mihin.

    Jätkä

    Varsinkaan kesällä ei pidä antaa bensan loppua. Ei siitä mitään hyödy, että härnää tankin tyhjäksi.

    Höyrylukko kaasuttimessa vältetään parhaiten tankkaamalla mahdollisimman pian ja kone käyntiin.

    En juuri ole laskeskellut nykäisyjen määrää. Homelite oli aikoinaan pirun hyvä lähtemään käyntiin aina, mutta kun kaasun helläsi, se sammui, eli tankillista kohti oli lukematon määrä käynnistyksiä. Homelite-sahurit tunnisti siitä, että ne riiputti sahaa takakahvasta ja kurnutti koko ajan kaasun kanssa. Lisäksi niillä oli suutinmeisseli hampaissa sahatessaan.

    Jos amatööri sahaa ammattihuskulla pari päivää, voi hän tulla toisiin aatoksiin. On se vaan niin!

    Syrjälä Jari

    http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2014063031198 mielenkiintoinen testi! Minulla ei itse kokemusta tästä sahasta, mutta ilmeisesti pärjäisi vieläkin kyseisellä sahalla ammattikäytössä!

    Jätkä

    244 oli mullistavan edistyksellinen saha tullessaan markkinoille. Kestäisi vieläkin vertailun moniin muihin sahoihin varsin hyvin.

    Jo silloin oli esim polttoainetalous kirkkaasti paras. Silloiset Jonssit söivät tuplaten bensaa – samoin Tilhit, jotka muutenkin olivat aivan onnettomia. Lähinnä trimmereiksi sopivia, eikä siinäkään hyviä.

    Ukkelit vaan vaativat lisää tehoja, kun eivät osanneet terottaa teriään. Tuli 250 ja sen jälkeen 252, jotka vieläkin rökittäisivät monen monta sahamallia.

    Sitten tulikin kaipaus isompaan terään ja niitähän alkoi saamaan – samoin sektorisuojia. Uudet valjaat tulivat ja sitten alkoi Jonssi tekemään HVA:n osista sahoja.

    Nyt vain modernit, ohuemmat terät koneisiin ja EIKUNMETSÄÄN!

    Syrjälä Jari

    Eikös tuo partnerin b 440 raivaussaha ollut pääpiirteittäin sama mitä husokin 244rx? Lieneekö esim jonsered rs 44 ollut myös sama saha? Käyttikö Jonssi tuolloin jo husqun osia!? Olen jostakin lukenut että jonsered oli tuolloin enemmän omanaan mitä husqi,? Nykyäänhän jonssi on kuin husqi!

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 24)