Keskustelut Metsänhoito Vanhan kuusimetsän hoito?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 39)
  • Vanhan kuusimetsän hoito?

    Hei

    Kyselisin kun täällä on aika paljon lukijoita ketkä tietää paremmin näistä asioista.

    Eli tuli käytyä vanhempieni metsässä ja huomasin
    että on kasvanu aika umpeen koko alue.

    Metsässä on aika paljon vanhaa kuusta mutta myös nuorempaan kuusta(mistä osa on kuivunutta /neulasia ainostaan ylhäällä vähän) ja leppä/koivua (helvetisti) niin mitähän kannattaisi tehdä?

    Raivaussahaa/moottorisahaa tarviaa varmasti mutta mitä kaikkea kannattaisi vetää nurin jos pystyisi vielä pelastamaan nuorempaan kuusikkoa?

    Isot kuuset pitää kaataa muutaman vuoden sisään kun kasvu on jo
    loppunut.

  • Näätä

    Metsuri motokuski: ”Ala on aika iso kuin 8 ha joten varmaankin kannattaa miettiä myyntiä useammalle vuodelle. Tuohon rytmitykseen antaa varmaan palstan puunmyyjät lisä infoa.”

    Luulisi puunostajia kiinnostavan isompi leimikko. Mikä idea tässä pilkkomisessa on? Pääomatuloveron minimoiminen vai puunhinnan vaihtelun riskin tasaaminen? Puukaupoissa maksuehdot voi sopia sopivasti kalenterivuosien mukaan ja huomioiden tuotto-odotus, puun hinnan pitäisi nousta karkeasti 1-2 euroa/m3 vuodessa, jotta odottelu kannattaa. Kyllä itse kerralla vetäisin aukoksi.

    Metsuri motokuski

    Jos ei ole mitään ideaa niin ei sitten kannata pilkkoa.

    Timppa

    Vaikuttaa, että uuden taimikon kanssa tulee ongelmia, kun noin paljon on jo valmista vesakon ainesta. Kokeneemmat voivat ottaa kantaa. Itse lähtisin siitä, että kaikki heti pois energiaksi, jos käy kaupaksi. Jos ei käy kaupaksi, niin sitten vaan nurin kaikki lehtipuu. Parin vuoden päästä aukoksi ja uusi raivaus heti perään. Kohteelle joutunee palaamaan raivaamaan taas jo parin kolmen vuoden kuluttua.

    Koska normaali uudistus on siis luultavasti erittäin työläs, kuvio saattaa toisaalta olla sellainenkin, että kannattaa harkita jatkuvaa kasvatusta, jolloin ensisijaisesti lähdettäisiin kasvattamaan koivua.

    Todellakin pitää pätevän ammattimiehen kanssa selvittää eri vaihtoehdot.

    Visakallo

    Jos kerran on mahdollista tehdä 8 hehtaarin leimikko, niin kyllähän silloin puun hinta on lähes poikkeuksetta useita prosentteja parempi, kuin jos tehtäisiin samasta alueesta vaikkapa kolme eri puukauppaa.
    Myös kaikki uudistamiskulut ovat isolla alalla hehtaaria kohti edullisemmat.
    Puutilityksen jaksottamisesta eri vuosille kannattaa toki sopia ostajan kanssa.
    Ammattilainen katsokoon, käsitelläänkö koko alue samalla tavalla, vai onko siellä myös eri tavalla käsiteltäviä kuvioita.

    tamperelainen

    Itse laittaisin lehtipuut ”lattiaan”.Energiapuun hankintahakkuussa ei tule kuin liikuntaa,omien laskemien mukaan ei ole taloudellisesti kannattavaa nykyhinnoilla,lisäksi aikaa tuhraantuu paljon.Päätehakkuun tekisin kahdessa erässä,helpottaisin uudistamista

    jees h-valta

    Onko puuntakusella jotain faktaakin tuohon?
    Itse en ole nähnyt juurikaan eroa esim. kahden tahi neljän-viiden hehtaarin hakkuissa hinnassa. Uskoisin että kertymät ja kokonaiskuutiomäärät hiukan vaikuttaa mutta vain luokkaa euro-kaksi motilta. Yleensä pieni parannus tulee jo kahdensadan ja seuraava viidensadan ja taas tuhannen motin kohdalla. Mutta tosiaan aika pienistä kyse. Laittaisin korkeintaan 1,5-2 hehtaarin aloja päätehakkuuseen. Jos siihen saa vielä hiukan harvennusalaakin on leimikko erittäin mieluisa ja hinta kohtuuhyväkin. Ei ainakaan kannata isointa pääomaveroa alkaa maksamaan vain sillä kuvitelmalla että saa jotain extrahyvää hintaa.

    Jätkä

    Näyttää ihan siltä, että asiantuntemuksen sijaan on palstalla tarjolla vain luuloa ja jonkinlaisia käsitryksiä.

    Avaajan kannattaisi ottaa selvää siitä, tekeekö paikallinen MHY sille laissa määriteltyä puukaupan avustusta ja neuvontaa. jos tekee, niin millä hinnalla.

    Tuon kokoisesta leimikosta lähtee puuta jo tuhansia kuutioita, joten sieltä olisi mahdollista irroittaa sorvipöllejä, pylväitä, mahdollisesti junttapaaluja, tukkia, pikkutukkia, parruja ja kuituja jotka kaikki menevät eri jalostuslaitoksille.

    MHY – jos se on keskittynyt lakisääteisiin tehtäviinsä – on hankkinut kaikille tavaralajeille omat ostajansa, jotka ottavat vain ne lajit, joita tarvitsevat.
    Näin ollen ne pystyvät maksamaan hieman parempaa hintaa puusta ja jos se hinta on keskimäärin kaksi euroa parempi kuin jonkun huijari-osuuskunnan tarjoama, se tekee kuitenkin esim 4000 kuution kaupassa 8000 € ihan ylimääräistä rahaa.

    Missään tapauksessa ei kannata ottaa vain pari tarjousta, enempää ei tipu, koska kauppa on niin suuri, että kaikki ostohaluiset eivät pysty siihen.

    Tuo huijari-osuuskunta myy sitten noita erikoispuita keskimäärin kymppiä kalliimmalla noille pienemmille yrityksille. (veikkaus)

    Visakallo

    Jesse ei ilmeisesti ole tehnyt isoa puukauppaa, kun kerran tuollaisia täällä laukoo.
    Annan ihan ilmaisen neuvon: Kerää vähän isompi leimikko ja kilpailuta se.
    Voit toki myydä sen sinne minne tähänkin asti, mutta saat ainakin tarkempaa tietoa paikkakuntasi puun hintatasosta ja katkonnasta.
    Eihän hintatilastot koskaan kerro kuin osan totuudesta.

    Tolopainen

    Parhaiten kantaa verotuksen takia pieni hankintakauppa, jolla maksaa vuosimenot ja poistot, mitään verotettavaa ei silloin jää.

    jees h-valta

    Puuntakuselle ja jätkälle vain muistutuksena että olen seurannut Mhy:n toteutuneitakin vuosittain muutaman viime vuoden ja mitään mullistavaa siltä rintamalta ei löytynyt. Paitsi mielikuvituksellinen määrä erilaisia veloituksia oheistoiminnan saralta. Joita minun taas ei tarvitse katella elävässä elämässä. Jos jostain jakeesta saisikin jotain paremmin on lasku seuraavana postilaatikossa jossa sekin extra veloitettiin Mtk:n kassaa pönkittämään. Ei pääosin silloin vielä mutta nyt kyllä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 39)